"Ob³omow" to najwiêksze dzie³o Gonczarowa. Wspania³a, ponadczasowa powie¶æ zachwyca wnikliw± analiz± psychologiczn± tytu³owego bohatera, czêsto okre¶lanego mianem petersburskiego Hamleta, a tak¿e pieczo³owito¶ci±, z jak± Gonczarow odda³ realia dziewiêtnastowiecznej Rosji.
Ilija Ob³omow, tytu³owy bohater powie¶ci, to mieszkaj±cy w Petersburgu m³ody, zubo¿a³y ziemianin. Swoj± aktywno¶æ ¿yciow± ograniczy³ w³a¶ciwie do zera - ca³ymi dniami nie wstaje z kanapy, narzeka na rzeczywisto¶æ i filozofuje, nie dba o maj±tek, za to marzy o romantycznej mi³o¶ci. Jednak wszelka my¶l o jakimkolwiek dzia³aniu wzbudza w nim prawdziwe przera¿enie. Z dnia na dzieñ coraz bardziej pogr±¿a siê w marazmie i niemo¿no¶ci / bezsilno¶ci. Prawdziwa rosyjska dusza.
Jego ca³kowitym przeciwieñstwem jest Stoltz. Ci±gle w ruchu, pragmatyczny, twórczy i gotowy do dzia³ania. Z ca³ych si³ stara siê zaraziæ przyjaciela w³asn± aktywno¶ci±. Bez wiêkszego skutku.
Na horyzoncie pojawi siê jednak Olga Siergiejewna, bardzo energiczna, a przy tym m³oda i piêkna kobieta. Wspólnymi si³ami bêd± chcieli wyrwaæ Ilijê z ob³omowszczyzny.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2020-12-16
Kategoria: Literatura piêkna
Przeczytane:2018-11-12, Ocena: 4, Przeczyta³am,
Jest na swój sposób ciekawa, choæ na poczatku bardzo ciê¿ko siê j± czyta³o. Trochê mnie rozczarowa³a, jak i ¿al mi by³o g³ównego bohatera - Ob³omowa, który mia³ marzenia, ale brak mu by³o woli do dzia³ania aby je spe³niæ.