Tiril, Oliver i Otto zbudowali samochód, żeby wziąć udział w wyścigu pojazdów własnej konstrukcji. Podczas wyścigu ktoś kradnie traktor. Złodzieje mają związany z nim plan, ale przyjaciele z Biura Detektywistycznego nr 2 prędko wpadają na trop maszyny.
To już dwudziesty trzeci tomik z serii przygód młodych detektywów - spróbuj swoich sił, mierząc się i z tą zagadką!
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2025-03-12
Tytuł oryginału: Operasjon Traktoren
W Elvestad grasuje niezłe ziółko - robi psikusy, płata figle i ze wszystkiego stroi sobie żarty. Ale kiedy okazuje się, że jednocześnie ktoś kradnie...
Tiril, Oliver i Otto z Biura Detektywistycznego nr 2 mają wakacje, których tydzień zamierzają spędzić w domku letniskowym wujka Rasmusa nad Cukrową Zatoką...
Przeczytane:2025-04-05, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
To już 37 tom serii Biuro detektywistyczne nr 2. W przypadku tej serii możecie jednak sięgać po wybrane tytuły w dowolnej kolejności, ponieważ nie są one ze sobą powiązane, a każda część to nowa sprawa i nowa przygoda.
W tej najnowszej części nie będzie tylko jednej zagadki do rozwiązania, gdyż tutaj młodzi bohaterowie już na samym początku usłyszą o intrygującej kradzieży sprzed wielu lat, która nieopatrznie stanie się jedną z ich misji, zanim jeszcze przystąpią do właściwego zadania.
Wyscig samodzielnie skonstruowanych i zbudowanych traktorów staje się okazją nie tylko do świetnej zabawy, ale i początkiem zawiłej sprawy, wprost stworzonej dla Tiril i Olivera. Detektywi będą musieli po raz kolejny wykazać się sprytem i zmysłem obserwatora, aby uchwycić sabotażystę i złodzieja. Jednak to nie wszystko, bo tym razem nawet samych bohaterów zaskoczy rozwój wydarzeń!
Kolejna kryminalna historia dla młodych czytelników, którzy lubią szukac tropów, podążać pozostawionymi śladami i rozwiązywać zagadki. W tej serii nie tylko treść historii stanowi sprawę dla detektywów, ponieważ na poszczególnych ilustracjach również kryją się zadania dla spostrzegawczych czytelników - wtedy nie pozostaje nic innego jak jeszcze raz przewertować całą książkę i odhaczać "punkty".
Ta seria niezmiennie nas cieszy, ponieważ od początku do końca staramy się towarzyszyć bohaterom i razem z nimi szukać sprawców nikczemnych przestępstw.