Okładka książki - Orkiestra szaleńca. Największe kurioza w historii muzyki

Orkiestra szaleńca. Największe kurioza w historii muzyki

Największe kurioza w historii muzyki zebrane w pięknie ilustrowanej książce Edwarda Brooke-Hitchinga.

Ceniony autor serii bestsellerowych albumów, od Atlasu lądów niebyłych po Miłość. Historia przedziwna, powraca z zaproszeniem do fascynującej, pięknie ilustrowanej podróży przez świat muzyki. Dowiemy się m.in.:

* Jak brzmi pieśń czarnej dziury?

* Która kompozycja do poprawnego odtworzenia wymaga czterech śmigłowców i kwartetu smyczkowego o silnych nerwach?

* Jak mogłyby brzmieć ,,kocie organy" i czy byłyby przyjemniejsze dla ucha od ,,świńskiej fisharmonii"?

Zabawna, czasem ledwo wiarygodna Orkiestra szaleńca zachwyci wielbicieli pięknych książek i kuriozów różnorodnością efektów autorskich poszukiwań ukazujących bezgraniczną kreatywność muzycznej wyobraźni.

Informacje dodatkowe o Orkiestra szaleńca. Największe kurioza w historii muzyki:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2026-02-10
Kategoria: Inne
Tytuł oryginału: The Madman's Orchestra

Tagi: muzyka Historia muzyki Kompozytorzy i autorzy piosenek muzycy wokaliści zespoły i grupy Partytury libretta i teksty piosenek Instrumenty muzyczne Antyki i przedmioty kolekcjonerskie - instrumenty muzyczne

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Orkiestra szaleńca. Największe kurioza w historii muzyki

Opinie o książce - Orkiestra szaleńca. Największe kurioza w historii muzyki

Avatar użytkownika - Awolusi
Awolusi
Przeczytane:2026-02-09, Ocena: 6, Przeczytałam,
Orkiestra szaleńca Edwarda Brooke-Hitchinga to istny gabinet osobliwości, tylko że muzyczny. Autor zbiera historie o dźwiękach, instrumentach, kompozytorach, wynalazkach, żartach i pomyłkach, tworząc niesamowitą opowieść o tym, że muzyka nie ma granic. Przepięknie wydana książka Orkiestra szaleńca. Największe kurioza w historii muzyki to coś na rodzaj monografii i kompendium. Prawdziwa kopalnia wiedzy i ciekawostek, które mają taką moc: W 1964 roku pewien Anglik, Ray Stanton King – który później został przewodniczącym oksfordzkiego Stowarzyszenia Konserwatywnego – przesiedział nocami cztery miesiące w łazienkach różnych hoteli z mikrofonem dyndającym nad umywalkami, nagrywając bulgotanie w rurach. Z zapisanych odgłosów ułożył Symfonię Umywalkową, trwający pięć minut i trzy sekundy melanż brytyjskiej hydrauliki hotelowej. Edward Brooke-Hitching stworzył rozdziały tematyczne, a każdy z nich to swoista wystawa pełna niesamowitości. Czytamy o osobliwych instrumentach, o muzycznych „kodach” i kryptografii, o utworach, które grają ciszą, o kompozytorach, którzy w partyturach potrafili zostawiać zaskakujące instrukcje wykonawcze. Nie brakuje muzycznych katastrof, wynalazków i rozwiązań tak zaskakujących, że aż trudno w nie uwierzyć! To książka o muzyce jako o sztuce szalonej, nieprzewidywalnej, nieskończenie kreatywnej. Muzyka jawi się jako zbiór ludzkich pomysłów, obsesji i eksperymentów dźwiękowych. W
Najciekawsza książka na świecie. Niewiarygodne, a jednak prawdziwe
Edward Brooke-HItching0
Okładka ksiązki - Najciekawsza książka na świecie. Niewiarygodne, a jednak prawdziwe

Najciekawsza książka na świecie - DLA MIŁOŚNIKÓW GABINETÓW OSOBLIWOŚCI, ANTYKWARIATÓW I MOLI KSIĄŻKOWYCH Edward Brooke-Hitching uwielbia szperać w...

Atlas lądów niebyłych
Edward Brooke-Hitching0
Okładka ksiązki - Atlas lądów niebyłych

NAJWIĘKSZE MITY, ZMYŚLENIA I POMYŁKI KARTOGRAFÓW. OTO ŚWIAT - nie jaki kiedykolwiek istniał, lecz jak go sobie wyobrażano. Świat, w którym Kalifornia...

Opad
Opad