Mroczna toń kryje sekret mordercy
Świt nad Hudson przynosi koszmarne odkrycie. Z mrocznych odmętów rzeki wyłowiono zwłoki kobiety – szybko okazuje się, że nie utonęła, a jej śmierć może mieć związek z serią brutalnych zbrodni sprzed trzech lat.
Przydzielona do sprawy detektyw Faith Adams musi błyskawicznie rozwikłać tę makabryczną zagadkę. Wie jednak, że sama sobie nie poradzi. Jedyną osobą, która zna metody seryjnego mordercy, jest Harry Belmont – legendarny śledczy mieszkający na odludziu, otoczony lasem i dręczącymi go wspomnieniami.
Już raz próbował schwytać tego zabójcę i niemal przypłacił to życiem…
Rozpoczyna się dramatyczny wyścig z czasem. Faith i Harry będą musieli wykorzystać cały swój spryt i doświadczenie, aby nie dopuścić do kolejnej śmierci.
Bo ten, kto powierza swoje ofiary wodom Nowego Jorku, nie zamierza przestać.
Wydawnictwo: Zaczytani
Data wydania: 2025-10-15
,,Tak naprawdę nie mamy jeszcze pojęcia, jak zginęła nasza ofiara, ale chyba to właśnie najbardziej przeraża ludzi - niewiedza.
Zanim zostałam policjantką, przerażała również mnie".
Bladym świtem z rzeki Hudson zostaje wyłowione ciało kobiety. Wszystko wskazuje na to, że sprawa może być powiązana z serią kilku morderstw, do których doszło przed trzema laty. Do śledztwa zostaje włączony Harry Belmont detektyw, który prowadził wcześniejsze dochodzenie, choć od tamtej pory odsunął się od ludzi, wybierając samotność. Teraz, wraz z ambitną policjantką Faith Adams, musi połączyć siły, by odkryć, co łączy poszczególne zbrodnie i ująć mordercę, zanim ten zaatakuje ponownie. Czas, jednak nie działa na ich korzyść, a sprawca zdaje się być zawsze o krok przed nimi.
Nierozwiązane sprawy nie przestają ciążyć ani rodzinom ofiar, ani śledczym, którzy nawet po latach wracają do zebranych dowodów, jakby wciąż mieli nadzieję dostrzec coś, co wcześniej im umknęło. Z czasem takie sprawy przestają być jedynie zawodowym obowiązkiem, a stają się wyzwaniem, w którym brak sprawiedliwości stanowi osobistą porażkę. Widzimy to na przykładzie Harry'ego Belmonta, który po latach wraca do śledztwa, które tak naprawdę nigdy się nie zakończyło. Jego doświadczenie doskonale współgra z ambitnym zapałem i intuicją Faith Adams, dla której ta sprawa może okazać się trampoliną do kolejnych awansów. Polubiłam ten niepokorny duet śledczych, w którym współpraca obfituje w cięte riposty, a ich relacja jest wolna od zbędnych podtekstów, które zwykle dominują w podobnych historiach. Autorka pozwala nam również zajrzeć w ich prywatne życie, dzięki czemu lepiej rozumiemy ich emocje oraz spory bagaż doświadczeń, który każdy z nich niesie. Intryga kryminalna, choć pozbawiona brawury, ukazuje trudy śledztwa i odsłania wiele ludzkich dramatów. Skupia się na stopniowej analizie poszlak oraz łączeniu faktów. Chociaż miałam wcześniej pewne podejrzenia co do rozwiązania zagadki, to i tak okazało się zaskakujące, pokazując, jak destrukcyjny wpływ na ludzką psychikę mogą mieć wydarzenia z przeszłości oraz jak krucha potrafi być granica między dobrem a złem.
Dla tej piątki przyjaciół nie ma tematów tabu! Gaję, Olimpię, Patrycję, Kalinę i Szczepana połączyło nieoczekiwane spotkanie w Rzeszowie. Ich znajomość...
Uczucia potrafią wykiełkować nawet w najbardziej niesprzyjającej glebie Do tej pory całe życie Jagody składało się z arkuszy kalkulacyjnych. Było uporządkowane...
Przeczytane:2025-11-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 52 książki 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, konkurs,
"Ósma ofiara" to moje pierwsze spotkanie z autorką i od razu bardzo udane. Aż dziw bierze, że do tej pory jakoś nie zetknęłam się z książkami Katarzyny Bester, chociaż nazwisko wydaje mi się znajome. Podejrzewam, że na Legimi gdzieś mi mignęło i stąd je znam.
Ta książka spodobała mi się, więc poszukam w wolnej chwili jeszcze innych tytułów autorki.
Z rzeki Hudson tuż pod mostem Waszyngtona wyłowiono zwłoki kobiety, okazuje się jednak, że ni utonęła, lecz została uduszona.
Policja pamięta podobne zdarzenia sprzed trzech lat, więc od razu pierwsze podejrzenia padły na tego samego zabójcę, którego jednak do tej pory nie wyłoniono.
"Rzeka Hudson wydaje się niesamowicie spokojna, a to przecież jej nurt przyniósł tutaj zwłoki, nad którymi stoję."
"Mam wrażenie, że patrzy mi prosto w oczy, choć wiem, że to niemożliwe. Martwi tak nie robią. A ta kobieta nie żyje, i to od wielu godzin, jak wstępnie stwierdził patolog."
Prasa od razu skojarzyła ten trop i już od rana w sieci krążą informacje dotyczące tego zabójstwa. Szef policji jest wręcz wściekły, bo wszyscy już skupiają uwagę tylko na tym, a przecież jeszcze nie wiadomo, czy to na pewno ten sam sprawca. Może to tylko przypadek, lub może naśladowca...
Młoda i ambitna policjantka Faith Adams została skierowana do prowadzenia tego trudnego śledztwa. Szef powierza jej jeszcze jedno trudne zadania. Ma przekonać byłego śledczego, który prowadził sprawę poprzednio. Harry Belmont to legenda wydziału kryminalnego, nikt tak jak on nie potrafił skutecznie rozwiązywać spraw. Tylko ta jedna sprawa zabójstwa kobiet nie została przez niego rozwiązana. A nawet więcej, zginęła policjantka, jego partnerka. Pewnie dlatego załamał się i wyjechał na odludzie, żeby oderwać się od wszystkiego i wszystkich. Od dwóch lat nikt z nim nie rozmawiał, więc Faith nie ma pojęcia, jak przekonać do powrotu jakiegoś leśnego gbura...
"Mam być ostrożna, bo od prawie dwóch lat nikt z pracy go nie odwiedził i nie wiadomo, jak prezentuje się jego kondycja psychiczna. Świetnie. Jadę na odludzie, żeby stanąć oko w oko z być może zdziwaczałym gliniarzem i w dodatku namówić go do powtórnego zajęcia się śledztwem, które kiedyś go zniszczyło."
Harry Belmont jednak postanowił wrócić, nie może przestać myśleć o nieuchwytnym zabójcy, musi go dorwać za wszelką cenę. Tu nie ma miejsca na jakieś fochy czy słabości.
Gdy nad rzeką znajdują kolejne ciało zamordowanej kobiety, wiadomo już, że zabójca wrócił i nie zamierza przestać...
Czy uda się tym razem rozwikłać zagadkę śmierci kobiet?
Bohaterzy dobrze nakreśleni, wyraziści, chociaż nie od razu dają się polubić.
Zakończenie dość zaskakujące, chociaż pod koniec rozwiązałam tę zagadkę. Czyta się lekko i szybko, wystarczy tylko przewracać kartki.
Polecam.
Książkę przeczytałam dzięki BONITO i serwisowi Dobre Chwile.