Okładka książki - Ostatni akord przeszłości

Ostatni akord przeszłości

Muzyka, mroczne tajemnice i niedokończone sprawy, które nie pozwalają zaznać spokoju nawet po latach. Czy można zagrać początek nowej przyszłości, jeśli przeszłość wciąż rozbrzmiewa ostatnim akordem?

Melania, utalentowana pianistka, staje na rozdrożu pomiędzy tym, co minęło, a tym, co dopiero ma nadejść. Zostaje wplątana w dramatyczne wydarzenia sprzed dekad, których echo wciąż daje o sobie znać, a powrót do rodzinnych korzeni w Polsce sprawia, że odsłania się przed nią historia pełna żarliwej miłości, nikczemnej zdrady i walki o wolność. W cieniu dawnego opactwa Cystersów i pod czujnym spojrzeniem duchów przeszłości każda nuta, która wybrzmiewa spod jej palców, staje się opowieścią o utracie i odkupieniu.

Czy Melania odnajdzie własny głos, zanim mrok minionych lat całkowicie ją pochłonie? Czy miłość i muzyka okażą się silniejsze niż strach i zdrada? I czy nowy rok naprawdę przynosi nowe życie – czy tylko odrodzenie starych ran?

Ostatni akord przeszłości to poruszająca opowieść o muzyce, która leczy, o pamięci, która nie daje zapomnieć, i o sile nadziei, która potrafi rozbłysnąć nawet w najciemniejszą noc.

Informacje dodatkowe o Ostatni akord przeszłości:

Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2025-09-02

Kup książkę Ostatni akord przeszłości

Opinie o książce - Ostatni akord przeszłości

Avatar użytkownika - olilovesbooks2
olilovesbooks2
Przeczytane:2026-02-02, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2026, Mam,
*współpraca reklamowa* Ta okładka mnie wołała, ale opis też zrobił na mnie wrażenie. Tam gdzie przeszłość i teraźniejszość się ze sobą łączą, a ukryta prawda chce wyjść na jaw, to książka, przynajmniej moim zdaniem musi być przynajmniej dobra, a ta była zdecydowanie bardzo dobra. Powiedziałabym, że to dramat obyczajowy, z wątkiem muzycznym, mroczną i tajemniczą przeszłością, niebezpieczeństwem i poszukiwaniami odpowiedzi. Lektura zrobiła na mnie wrażenie. Melania, uzdolniona i odnosząca światowe sukcesy pianistka, staje na życiowym rozdrożu. Muzyka już nie sprawia jej takiej radości jak kiedyś, strata ojca, problemy w związku, notoryczne zmęczenie i uczucie samotności. Nagromadzenie się trudnych emocji skutkuje tym, że gdy pojawia się intrygujący nieznajomy kobieta postanawia zaryzykować wszystkim, a gdy do tego pojawia się zagadką, którą może rozwiązać z jego pomocą, podejmuje kolejne zdecydowane kroki. Podróż do Polski, chęć poznania odpowiedzi sprowadza na nią bolesną i trudną prawdę, ale też ogromne zagrożenie. To było dobre, a nawet bardzo dobre. Pierwszy raz spotkałam się z twórczością autorki, ale zrobiła ona na mnie ogromne wrażenie. Motyw muzyczny jest tutaj mocno odczuwalny, ja podczas lektury naprawdę miałam wrażenie, że słyszę dźwięki pianina. Bohaterka zaś była bardzo zagubiona, można odnieść takie wrażenie, że tylko ta muzyka trzyma ją przy zdrowych zmysłach, natomiast później atmosfera się zmienia, ta muzyka gdzieś
Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2026-01-09, Ocena: 5, Przeczytałem,

Gdy przeszłość wciąż gra swoją melodię

Amanda Maria Chudek w powieści „Ostatni akord przeszłości” zabiera czytelnika w emocjonalną podróż przez świat muzyki, tajemnic i ludzkich namiętności. To historia, która łączy teraźniejszość z przeszłością, a dźwięki fortepianu stają się metaforą pamięci – tej, która boli, i tej, która pozwala przetrwać.

Główna bohaterka, Melania, to utalentowana pianistka stojąca na rozdrożu między przeszłością a przyszłością. Choć odniosła sukces, w jej oczach „nie było śladów radości. Coś w niej gasło. Była zmęczona, przytłoczona i tęskniła za ciszą – jedynym luksusem, na który nie mogła sobie pozwolić.” Muzyka, która kiedyś była jej pasją, stała się rutyną, obowiązkiem – „fortepian przestał być dla niej powodem do radości. Stał się obowiązkiem, pracą, której dźwięki odbijały się od ścian jak puste frazy – perfekcyjne, ale pozbawione duszy.”

Powrót do rodzinnych korzeni w Polsce staje się dla Melanii początkiem duchowej wędrówki – tej, która prowadzi przez mroki przeszłości, aż do prawdy o sobie samej. „Znajdź mnie, a poznasz siebie” – głosi tajemnicza wiadomość, która otwiera przed nią drzwi do historii, o jakiej nie miała pojęcia.

W cieniu dawnego opactwa Cystersów rozgrywa się opowieść o dawnych zdradach, walce o wolność i utraconej miłości. Wzruszająca scena, w której Melania poznaje prawdę od swojej matki, staje się punktem kulminacyjnym powieści. Matka – kobieta odważna i pełna wewnętrznej siły – zmuszona była szpiegować i milczeć, by ocalić ukochanego Marcina oraz tych, którzy walczyli o lepsze jutro. To właśnie w tej części historii autorka dotyka dramatyzmu wyborów w czasach, gdy każde słowo mogło kosztować życie.

Tragiczny los bliźniaków – Marcina i Marka – wprowadza do książki motyw poświęcenia i braterstwa. Marek ginie, podając się za brata, a jego śmierć staje się symbolem najwyższej ofiary. Losy te, po latach, splatają się z historią Wiktora, detektywa poszukującego prawdy o własnej rodzinie. Nie jest przypadkiem, że jego ojciec był przyjacielem Marcina – to przeszłość, która wraca jak echo niewybrzmiałej melodii.

Wiktor to postać zbudowana z tajemnic i sprzeczności. „Był typem człowieka, który lubi mieć kontrolę nad czasem i planami... Pomagał innym odkrywać prawdę, choć często była bolesna.” Spotkanie z Melanią staje się dla niego czymś więcej niż zawodowym zleceniem – to próba zrozumienia własnych korzeni i przebaczenia samemu sobie.

Autorka nie stroni od poetyckiego języka i symboliki. Zegar z jednym z jej snów – „z wahadłem poruszającym się miarowo w rytmie jej własnego oddechu” – staje się metaforą czasu, który nie leczy ran, lecz przypomina o ich istnieniu. Muzyka zaś, cytując Platona, pozostaje „duszą wszechświata, skrzydłami umysłu, lotem wyobraźni i całym życiem.”

Wspaniale nakreślony finał łączy wszystkie wątki w emocjonalny duet. Melania i Wiktor, po przejściu przez mrok, siadają przy fortepianie, by wspólnie zagrać. „Zgrali wspólnie swój pierwszy akord – prosty, czysty, jak otwarte serce... Muzyka nie była już tylko sumą dźwięków. Była mostem – nad przepaścią strachu, nad ruinami przeszłości.” W tej scenie zawiera się cała filozofia książki – tylko poprzez miłość, prawdę i odwagę można napisać nową melodię życia.

„Ostatni akord przeszłości” to powieść głęboko emocjonalna i nastrojowa. Napisana z wyczuciem, pozwala czytelnikowi niemal „słyszeć” muzykę między słowami. To historia o tym, że przeszłość nigdy nie milknie całkowicie, ale można sprawić, by jej echo nie bolało – lecz inspirowało.

Poetycka, poruszająca i pełna symboli powieść o sile pamięci, miłości i muzyki. Amanda Maria Chudek zagrała historię, która na długo pozostaje w sercu – niczym ostatni, najpiękniejszy akord.

Każdy jest cieniem
Amanda Maria Chudek0
Okładka ksiązki - Każdy jest cieniem

Sztuka, gra namiętności i mroczne sekrety gości hotelu mieszczącego się w XII-wiecznych murach Opactwa Cystersów. Artur, dziennikarz radiowy, otrzymuje...

Rywalka
Amanda Maria Chudek0
Okładka ksiązki - Rywalka

Pasja i taneczna rywalizacja, skomplikowane relacje i sekrety. Co kryje się w duszy tancerki? Dora była utalentowaną nastolatką, dla której parkiet był...