Okładka książki - Ostatni akord przeszłości

Ostatni akord przeszłości

Gdy przeszłość wciąż gra swoją melodię

Amanda Maria Chudek w powieści „Ostatni akord przeszłości” zabiera czytelnika w emocjonalną podróż przez świat muzyki, tajemnic i ludzkich namiętności. To historia, która łączy teraźniejszość z przeszłością, a dźwięki fortepianu stają się metaforą pamięci – tej, która boli, i tej, która pozwala przetrwać.

Główna bohaterka, Melania, to utalentowana pianistka stojąca na rozdrożu między przeszłością a przyszłością. Choć odniosła sukces, w jej oczach „nie było śladów radości. Coś w niej gasło. Była zmęczona, przytłoczona i tęskniła za ciszą – jedynym luksusem, na który nie mogła sobie pozwolić.” Muzyka, która kiedyś była jej pasją, stała się rutyną, obowiązkiem – „fortepian przestał być dla niej powodem do radości. Stał się obowiązkiem, pracą, której dźwięki odbijały się od ścian jak puste frazy – perfekcyjne, ale pozbawione duszy.”

Powrót do rodzinnych korzeni w Polsce staje się dla Melanii początkiem duchowej wędrówki – tej, która prowadzi przez mroki przeszłości, aż do prawdy o sobie samej. „Znajdź mnie, a poznasz siebie” – głosi tajemnicza wiadomość, która otwiera przed nią drzwi do historii, o jakiej nie miała pojęcia.

W cieniu dawnego opactwa Cystersów rozgrywa się opowieść o dawnych zdradach, walce o wolność i utraconej miłości. Wzruszająca scena, w której Melania poznaje prawdę od swojej matki, staje się punktem kulminacyjnym powieści. Matka – kobieta odważna i pełna wewnętrznej siły – zmuszona była szpiegować i milczeć, by ocalić ukochanego Marcina oraz tych, którzy walczyli o lepsze jutro. To właśnie w tej części historii autorka dotyka dramatyzmu wyborów w czasach, gdy każde słowo mogło kosztować życie.

Tragiczny los bliźniaków – Marcina i Marka – wprowadza do książki motyw poświęcenia i braterstwa. Marek ginie, podając się za brata, a jego śmierć staje się symbolem najwyższej ofiary. Losy te, po latach, splatają się z historią Wiktora, detektywa poszukującego prawdy o własnej rodzinie. Nie jest przypadkiem, że jego ojciec był przyjacielem Marcina – to przeszłość, która wraca jak echo niewybrzmiałej melodii.

Wiktor to postać zbudowana z tajemnic i sprzeczności. „Był typem człowieka, który lubi mieć kontrolę nad czasem i planami... Pomagał innym odkrywać prawdę, choć często była bolesna.” Spotkanie z Melanią staje się dla niego czymś więcej niż zawodowym zleceniem – to próba zrozumienia własnych korzeni i przebaczenia samemu sobie.

Autorka nie stroni od poetyckiego języka i symboliki. Zegar z jednym z jej snów – „z wahadłem poruszającym się miarowo w rytmie jej własnego oddechu” – staje się metaforą czasu, który nie leczy ran, lecz przypomina o ich istnieniu. Muzyka zaś, cytując Platona, pozostaje „duszą wszechświata, skrzydłami umysłu, lotem wyobraźni i całym życiem.”

Wspaniale nakreślony finał łączy wszystkie wątki w emocjonalny duet. Melania i Wiktor, po przejściu przez mrok, siadają przy fortepianie, by wspólnie zagrać. „Zgrali wspólnie swój pierwszy akord – prosty, czysty, jak otwarte serce... Muzyka nie była już tylko sumą dźwięków. Była mostem – nad przepaścią strachu, nad ruinami przeszłości.” W tej scenie zawiera się cała filozofia książki – tylko poprzez miłość, prawdę i odwagę można napisać nową melodię życia.

„Ostatni akord przeszłości” to powieść głęboko emocjonalna i nastrojowa. Napisana z wyczuciem, pozwala czytelnikowi niemal „słyszeć” muzykę między słowami. To historia o tym, że przeszłość nigdy nie milknie całkowicie, ale można sprawić, by jej echo nie bolało – lecz inspirowało.

Poetycka, poruszająca i pełna symboli powieść o sile pamięci, miłości i muzyki. Amanda Maria Chudek zagrała historię, która na długo pozostaje w sercu – niczym ostatni, najpiękniejszy akord.

Informacje dodatkowe o Ostatni akord przeszłości:

Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza
Data wydania: 2025-09-02
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Zobacz opinie o książce Ostatni akord przeszłości

Kup książkę Ostatni akord przeszłości

Rywalka
Amanda Maria Chudek0
Okładka ksiązki - Rywalka

Pasja i taneczna rywalizacja, skomplikowane relacje i sekrety. Co kryje się w duszy tancerki? Dora była utalentowaną nastolatką, dla której parkiet był...

Każdy jest cieniem
Amanda Maria Chudek0
Okładka ksiązki - Każdy jest cieniem

Sztuka, gra namiętności i mroczne sekrety gości hotelu mieszczącego się w XII-wiecznych murach Opactwa Cystersów. Artur, dziennikarz radiowy, otrzymuje...