Okładka książki - Pan Samochodzik i niesamowity dwór

Pan Samochodzik i niesamowity dwór

Choć Pan Samochodzik dał się już poznać z najlepszej, detektywistycznej strony, jego zwierzchnik zleca mu niezwykle monotonne zajęcie - stanowisko kustosza muzeum w prowincjonalnym Janówku. Jednak już pierwszej nocy okazuje się że, poza pracownikami, muzeum zamieszkują także... czy to możliwe? Istoty nadprzyrodzone! Pan Samochodzik natychmiast przestaje się nudzić!

Pan Tomasz, przedstawiający się czasem jako Tomasz Włóczęga, przez przyjaciół nazywany Panem Samochodzikiem, przezwisko swoje zawdzięczał niezwykłemu wehikułowi, odziedziczonemu po wuju-wynalazcy.

Samochód ten, choć szpetny, ,,skrzyżowanie czółna z taczką", jak wyrażali się o nim złośliwi - miał niesłychane możliwości: posiadając silnik Ferrari 410 mógł pędzić z szybkością 280 km na godzinę. Dzięki zastosowanej śrubie spełniał rolę łodzi motorowej.

Tym pojazdem pan Tomasz wyruszył w Polskę, aby rozszyfrować kolejną historyczną zagadkę, schwytać złodziei i przemytników usiłujących wykraść cenne zabytkowe przedmioty.

Informacje dodatkowe o Pan Samochodzik i niesamowity dwór:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-10-09
ISBN: 9788382083842

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 10 lat

Kup książkę Pan Samochodzik i niesamowity dwór

Ja, Dago Piastun
Zbigniew Nienacki0
Okładka ksiązki - Ja, Dago Piastun

Powieść ,,Ja, Dago Piastun" to drugi tom historycznego, podszytego fantastyką cyklu o mitycznych początkach państwa polskiego, przez samego Zbigniewa Nienackiego...

Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic
Zbigniew Nienacki0
Okładka ksiązki - Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic

Pan Tomasz od dłuższego czasu próbuje schwytać przemytników ikon. Kiedy wydaje się, że śledztwo utknęło w martwym punkcie, muzealnik otrzymuje...