Okładka książki - Pani z bajora. Misja. Tom 1

Pani z bajora. Misja. Tom 1

Początek pełnej przygód humorystycznej opowieści o prowadzonych od czasów króla Artura poszukiwaniach mitycznej Ujadającej Bestii. Pelli nie jest zbyt odważny, ale nie chce zawieść dziadka, więc zgodnie z rodzinną tradycją rusza do pradawnego lasu, żeby poprosić Panią z Jeziora o magiczny miecz. Niestety nie może odnaleźć ani lasu, ani jeziora... A to dopiero początek jego kłopotów.

Scenarzystą ,,Misji" jest dobrze znany polskim czytelnikom Francuz Frédéric Maupomé, współtwórca wysoko ocenianych serii przygodowych i fantastycznych dla dzieci i młodzieży (,,Sixtine", ,,Supersi", ,,Anuki"). Rysunki są dziełem Belga Wautera Mannaerta, który zyskał uznanie autorskim cyklem ,,Jaśmina" (wyróżnionym dwiema belgijskimi nagrodami komiksowymi) oraz one-shotami ,,Weegee. Serial Photographer" i ,,El Mesías".

Informacje dodatkowe o Pani z bajora. Misja. Tom 1:

Pani z bajora. Misja. Tom 1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2025-07-04, Ocena: 6, Przeczytałem,

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Album Misja tom 1: Pani z bajora przenosi nas do świata, w którym legenda o królu Arturze ma swoje odbicie we współczesnych realiach. Młody Pelli, niepewny siebie nastolatek, dziedziczy rodzinne zadanie – musi wyruszyć w podróż, odnaleźć magiczny miecz i upolować Ujadającą Bestię. Problem w tym, że czasy się zmieniły – magiczne jezioro zmieniło się w zanieczyszczony staw, a wróżka Nimué bardziej przypomina zmęczoną życiem ekscentryczkę niż potężną Panią Jeziora.

Mimo tych przeciwności Pelli podejmuje wyzwanie, podróżując na zabytkowym skuterze zamiast rumaka i próbując odnaleźć sens tradycji, której sam do końca nie rozumie. Wraz z towarzyszką wyrusza na wyprawę, w której nie zabraknie groteskowych sytuacji, absurdalnych przeciwników i ciepłych, refleksyjnych momentów.

Frédéric Maupomé stworzył historię, która bawi, ale jednocześnie zmusza do refleksji. Pod płaszczem komediowej narracji i pełnej przypadkowych wpadek przygody, kryje się wiele wątków społecznych i ekologicznych. Komiks porusza kwestie degradacji środowiska, kultu jednostki, kryzysu tożsamości oraz trudnych relacji rodzinnych.

Choć historia czerpie garściami z legend arturiańskich, autor nie popada w dosłowność. Znane motywy zostają odmienione, przełamane i dopasowane do współczesności. Bestia, zamiast budzić grozę, staje się pretekstem do opowiedzenia o zniszczonym świecie, a sama misja okazuje się być mniej o zabiciu potwora, a bardziej o zrozumieniu siebie.

Pelli nie jest typowym bohaterem. To chłopak nieco zagubiony, wciąż żyjący w cieniu rodzinnych oczekiwań. Jego niezdarność i brak odwagi czynią go postacią bardzo ludzką, z którą łatwo się utożsamić. Z kolei Nimué – wróżka z przeszłością – to postać pełna charyzmy, ironii i swoistej życiowej mądrości. Ich relacja, pełna zgrzytów i ciepła, stanowi oś fabularną całego albumu.

To właśnie ta dwójka – nierozgarnięty chłopak i zmęczona wróżka – udowadnia, że nawet najmniej prawdopodobne duety mogą zdziałać cuda. Ich wspólna droga to nie tylko wyprawa po bestię, ale też próba odnalezienia własnego miejsca w świecie, który coraz bardziej oddala się od legend i magii.

Oprawa graficzna autorstwa Wautera Mannaerta zasługuje na osobne uznanie. Jego kreska jest dynamiczna, pełna ekspresji i pomysłowo kadrowana. Winiety o różnej wielkości wciągają wzrok i nadają opowieści tempa, a kolory – żywe, ale nie przesycone – świetnie współgrają z emocjonalnym tonem fabuły....

Zjawiskowa She-Hulk. Tom 1
Okładka ksiązki - Zjawiskowa She-Hulk. Tom 1

Superbohaterka, prawniczka i wygadana seksbomba o osobowości dorównującej siłą jej zielonym mięśniom. To właśnie Jennifer Walters - zjawiskowa She-Hulk...

Łamigłówki dla bystrzaków. Ćwicz myślenie i rozwiązuj zadania. 6+
Okładka ksiązki - Łamigłówki dla bystrzaków. Ćwicz myślenie i rozwiązuj zadania. 6+

Czas spędzony z tą książką to wyśmienity trening dla młodych umysłów. Dziecko znajdzie w niej ciekawe i dostosowane do swoich możliwości zadania, dzięki...