Ok³adka ksi±¿ki - Panna m³oda czeka

Panna m³oda czeka

Ocena: 5 (4 g³osów)

"Panna m³oda czeka" - nowy tom nieznanych dot±d opowiadañ, odnalezionych wiele lat po ¶mierci autorki, wydanych po raz pierwszy w Kanadzie w 1993 roku.
Bohaterowie L.M.Montgomery poznaj± istotê mi³o¶ci - tej wielkiej, romantycznej. Przekonuj± siê tak¿e, ¿e splot przypadkotych, czêsto komicznych wydarzeñ, mo¿e doprowadziæ do prawdziwego uczucia.

Opowiadania zamieszczone w tym zbiorze by³y po raz pierwszy publikowane w czasopismach i gazetach kanadyjskich, dzi¶ trudno dostêpnych. Poni¿ej podajemy tytu³y oryginalne:
1. Their Girl Josie
15. By Grace of Julius Caesar
16. My Lady Jane
17. The Finished Story
18. The Promise of Lucy Ellen

Informacje dodatkowe o Panna m³oda czeka:

Wydawnictwo: Novus Orbis
Data wydania: 1994-02-01
Kategoria: Opowiadania
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Joanna Kazimierczyk

wiêcej

Kup ksi±¿kê Panna m³oda czeka

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Panna m³oda czeka - opinie o ksi±¿ce

Zbiór krótkich opowiadañ Lucy Maud Montgomery po³±czonych ze sob± w±tkiem kochaj±cych siê par, które planuj± ¶lub b±d¼ wst±pi³y w zwi±zek ma³¿eñski. Opowiadania s± króciutkie, maj± maksymalnie po 3-4 kartki, na czym uwa¿am, ¿e trac±, bo wiele z nich koñczy siê, zanim zd±¿y³y siê rozkrêciæ. Chocia¿ wszystkie zawieraj± swoj± dawkê optymizmu i czyta siê je przyjemnie.

Przeczyta³am z sentymentu do autorki. Osiemna¶cie krótkich opowiadañ roz³o¿y³am sobie na kilka "etapów" aby nie pomieszaæ historii. Niektóre opowiadania tak mnie wci±gnê³y, ¿e z chêci± przeczyta³abym je w d³u¿szej formie. Szkoda, ¿e tylko tyle... Autorka mia³a niesamowity dar przekazywania tre¶ci. Mimo wielu lat ró¿nicy historie zawarte w ksi±¿ce nic nie trac± na swej warto¶ci.
Piêkne... Gor±co polecam.

Avatar u¿ytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2015-01-09, Ocena: 6, Przeczyta³am, 1997,
Inne ksi±¿ki autora
Pat ze Srebrnego Gaju
Lucy Maud Montgomery0
Ok³adka ksi±zki - Pat ze Srebrnego Gaju

Wydawa³oby siê, ¿e nic nie mo¿e zaskoczyæ Patricii Gardiner, która ca³e swe ¿ycie spêdzi³a na Wyspie Ksiêcia Edwarda, w ukochanym rodzinnym Srebrnym...

Spotkania po latach
Lucy Maud Montgomery0
Ok³adka ksi±zki - Spotkania po latach

Zbiór 18 opowiadañ po³±czonych wspólnym motywem rozstañ w gniewie czy k³ótni, a nastêpnie spotkañ po wielu latach. Czarodziejka z...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje