Brytania, 61 rok n.e. Po krwawym buncie Icenów pod wodzą Boudiki prowincja jest w ruinie, a Neron domaga się zemsty. Prefekt Katon i centurion Macro otrzymują zadanie wytropienia niedobitków rebelii, lecz coraz trudniej przychodzi im godzić okrutne rozkazy Rzymu z własnym sumieniem.
Tymczasem Boudika, złamana stratą, lecz niezłomna duchem, zbiera ostatnich wojowników. Wspierana przez fanatycznego druida, szykuje desperacki opór.
Gdy legiony ruszają na twierdzę Lyngomarę, a sojusze kruszą się pod naporem strachu i zdrad, nadchodzi finał, który na zawsze odmieni Brytanię. W tej bitwie każda ze stron zapłaci wysoką cenę — a zwycięstwo może się okazać największą porażką Rzymu.
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2026-01-28
Kategoria: Historyczne
Tłumaczenie: Tomasz Szlagor
Jest koniec lata 44 roku naszej ery. Minął ponad rok od chwili, gdy rzymska armia rozpoczęła podbój Brytanii, spodziewając się szybkiego zwycięstwa...
Początek 45 roku naszej ery. Centurionowie Macro i Katon od kilku miesięcy oczekują w Rzymie na nowy przydział do legionów. Podejrzani o udział...
Przeczytane:2026-02-07, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026,
Boudika ponosi sromotną klęskę wywołując rebelię i walcząc przeciwko Rzymowi. Pragnąc wolności ale i chcąc zemścić się za krzywdy jakimi doświadczono jej lud i najbliższych, nie pozwala wygasnąć w sobie ognia buntu. Nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa i nie podda się tak łatwo. Stawką jest wygrana albo śmierć. Jedno jest pewne, nie odda skóry tak łatwo jak to się Neronowi i jego sługom wydaje. Czy Katon i Marco zdołają pokonać niezłomną królową? Jakie "niespodzianki" przygotowała dla nich i Rzymskich legionistów?
Nie spotkałam się jeszcze z tak świetnie napisaną i zobrazowaną historią sięgającą czasów Nerona.
Sceny batalistyczne to istny majstersztyk, opisy bitew i starań obu walczących stron aby wygrać, niesamowicie działają na wyobraźnię. Autor pisze tak jakby tam był i to widział. Starannie przygotował się z zakresu ukształtowania terenu, gospodarki i realiów ówczesnej Europy. W tym wszystkim ona, Boudika, postać historyczna, kobieta niezłomna, królowa pragnąca wolności dla swego ludu, walcząca na równi z innymi. Nie okazująca strachu i litości dla zdrajców i wrogów. To też dalsze losy, wydawać by się mogło, nieśmiertelnych Rzymskich żołnierzy, Katona i Marco. Żeby nie było zbyt śmiertelnie i poważnie, pojawia się też delikatna nuta humoru.
Niezmiernie polecam osobom ceniącym dobre powieści historyczne z wiernie oddanymi scenami batalistycznymi. Jestem ciekawa jakie jeszcze zadania czekają bohaterów cyklu. Polecam.