Okładka książki - Podobno dorośli

Podobno dorośli

Napisano już całą masę książek o dzieciach po to, żeby dorośli mogli je lepiej zrozumieć. Ta książka jest o dorosłych i została napisana po to, żeby dzieci mogły ich lepiej zrozumieć.

Pełen uroku humorystyczny portret dorosłych. Co tak naprawdę myślą dorośli? Co robią, kiedy nikt ich nie widzi? Dlaczego zachowują się tak, a nie inaczej? Co ukrywają przed dziećmi, a czasem i przed innymi dorosłymi?

Książka idealna do wspólnego czytania, zachęcająca najmłodszych do zadawania pytań o świat dorosłych. Okazuje się, że dorośli i dzieci, niezależnie od różnicy wieku, mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać!

Informacje dodatkowe o Podobno dorośli:

Wydawnictwo: Zakamarki
Data wydania: 2025-11-28
Tytuł oryginału: Dom som kallas vuxna

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Opowieści humorystyczne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 5 lat Dzieci od ok. 6 lat Dzieci od ok. 7 lat Dzieci od ok. 8 lat Dzieci od ok. 9 lat Dzieci od ok. 10 lat

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Podobno dorośli

Opinie o książce - Podobno dorośli

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:2025-12-20, Ocena: 6, Przeczytałam,
Jakie zdanie o dorosłych mają dzieci? Choć uważnie obserwują, jak dorośli radzą sobie z różnymi zadaniami, choć widzą ich sukcesy i porażki oraz cenią wsparcie, którego tak bardzo przecież potrzebują, dzieci oceniając dorosłych kierują się zupełnie innymi kryteriami. Co to oznacza? Poważno – zabawna treść książki Podobno dorośli ma na celu pomóc dzieciom w zrozumieniu dorosłych. Narratorem książki – jak łatwo można się domyśleć – jest dziecko. Na dodatek – dziecko niezwykle spostrzegawcze, które jako znakomity obserwator, posiada dobrze rozwiniętą umiejętność snucia refleksji prowadzących do konstruktywnych wniosków. Rozpoczynając od docenienia dorosłych za ich okazywaną na wiele sposobów wyjątkowość, dziecięcy narrator rozpatruje sytuacje z codziennego życia, analizując przy okazji niezrozumiale – w pojęciu dzieci – zachowania dorosłych w ich zwykłej, szarej codzienności: zwołana przez szefa nudna konferencja, zakupy, spacer czy wypoczynek nad wodą, to sprawy równie ważne jak rozpatrywana na kolejnych kartkach książki kwestia nieustannego pośpiechu, ciemności, wymarzonych prezentów urodzinowych, bardziej lub mniej smacznych potraw, picia kawy czy radzenia sobie z bolącym kciukiem po uderzeniu. Pojawiające się często pytanie dlaczego? pokazuje typową dla dziecięcego wieku otwartość na świat oraz dociekliwość polegającą na analizowaniu wszystkiego i dążeniu do zrozumienia tego, co dzieje się