Data wydania: b.d
Kategoria:
Douglas Coupland's new novel, "The Gum Thief," puts the act of writing center stage. The book is not conventionally narrated, but told obliquely...
Douglas Coupland bierze na celownik temat bliski nam wszystkim: rodzinę. Jest rok 2001. Po raz pierwszy od lat rodzina Drummondów spotyka się w pobliżu...
Przeczytane:2026-04-25, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2026,
"Dorosłe dzieci mają żal
za kiepski przepis na ten świat"
Trójka przyjaciół: Andy, Dag i Claire porzuca swoje dotychczasowe miejsca zamieszkania i swoje prace z widokiem na karierę, by osiąść w Palm Springs i szukać celu w życiu.
To całkiem młodzi ludzie w okolicach 30-tki, ale swoje w życiu już przeszli i mają pewne przemyślenia: nie chcą być targetem dla reklamodawców, wypisują się z wyścigu szczurów i świadomie rezygnują z kariery (lub "kariery").
Wykonują swoje niesatysfakcjonujące i będące poniżej ich kwalifikacji "mcprace" - tylko po to, żeby mieć pieniądze na przeżycie.
I stawiają na coś zupełnie innego: na przyjaźń, na bliskość, która nie jest podlana seksualnym podtekstem, na rozmowy o życiu i opowieści "na dobranoc".
To błyskotliwa książka z mnóstwem bardzo celnych uwag nt. życia. Jest ona i zabawna, i jednocześnie skłania do refleksji.
O co naprawdę w życiu chodzi? Naprawdę tylko o pieniądze?
Ta książka towarzyszy mi od lat i z przyjemnością muszę zauważyć, że wcale się nie zdeaktualizowała. Można ją czytać "liniowo", można czytać na wyrywki - i tak, i tak jest doskonała.