Okładka książki - Pola i Lili. Ucieczka. Tom 1

Pola i Lili. Ucieczka. Tom 1

Tom 1 cyklu Pola i Lili

Pola uwielbia opiekować się końmi w stajni ,,Czerwony Gaj", dlatego tydzień, który musi spędzić z dala od nich, jest dla niej trudny do zniesienia. Pewnego dnia wszystko się zmienia, gdy dziewczynka spotyka piękną klacz rzadkiej maści palomino. Od samego początku czuje, że łączy ją ze zwierzęciem niezwykła więź. A gdy dowiaduje się, że Lili jest źle traktowana przez właścicielkę, postanawia jej pomóc.

Tylko co zrobić, żeby uratować Lili? Pola wie jedynie tyle, że za wszelką cenę musi zabrać klacz do domu...

Informacje dodatkowe o Pola i Lili. Ucieczka. Tom 1:

Pola i Lili. Ucieczka. Tom 1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2025-11-02, Ocena: 5, Przeczytałam,

Pola jest nietypową nastolatką. Nie w głowie jej modne ciuchy, telefony czy chłopcy. Ona woli opiekować się końmi. Ma taka możliwość pomagając w stajni „Czerwony Gaj”. Jednak dodatkowa praca odbija się na wynikach w nauce. Pola zostaje wysłana na obóz wyrównawczy do Walii. Ale i tam coś odciąga ją od nauki. Wypatrzyła piękną klacz. Nieco nerwową, zestresowaną i niezadbaną, jednak Lili – bo ta ma ona na imię – ma w sobie coś co sprawia, że nie sposób jej nie podziwiać. Kiedy Pola poznaje jej historię bardzo chce jej pomóc.

Czy takie książki, o miłości do zwierząt maja jeszcze rację bytu? Czy taka bohaterka jak Pola wzbudzi zainteresowanie? Mam nadzieję, że tak bo Olivia Tuffin – autorka książki – zadbała o to, aby nadać tej historii odpowiedniego dramatyzmu. W sumie to nie było to takie trudne, bo opowieść o koniu źle traktowanym przez swoją egoistyczna właścicielkę musi poruszyć serca. Lili jest opisana jako ta łagodna i mądra, a Ewa – jej pierwotna właścicielka – jako ta zła. Jest niemiła, patrzy na innych z pogardą i ustawia ich „po kątach”, a kieruje nią wyłącznie chęć posiadania. W opozycji do niej mamy Polę – biedną, ale o dobrym sercu. Czy znajdzie sposób, aby pomóc klaczy?

Jest to powieść dla młodszej młodzieży. Jeszcze trochę w niej dziecięcej naiwności, jednak bohaterowie biorą sprawy w swoje ręce i podejmują niemal dorosłe decyzje. Napisałam, że Pola jeszcze nie myśli o chłopakach, jednak Tuffin przemyciła i ten wątek. Być może dziewczynka trafiła na podobnego freaka. Na razie rodzi się wspaniała, lojalna przyjaźń.

Są tu momenty, które bym nieco doszlifowała, jednak pierwszy tom przygód Poli i Lili pt. „Ucieczka” zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Cenię niesztampowe bohaterki, które pokazują, że nie trzeba iść za tłumem. Książki promujące pasję i indywidualność. A właśnie to reprezentuje Pola. Właśnie to wyłania się z tej wciągającej i pełnej miłości do zwierząt powieści.

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2025-06-21, Ocena: 6, Przeczytałem,

Książeczki są pełne ciepła i empatii. Pola opiekuje się końmi w stajni ,,Czerwony Gaj". Pewnego dnia spotyka klacz o rzadkiej maści palomino. Od początku czuje, że łączy ją ze zwierzęciem niezwykła więź. A gdy dowiaduje się, że koń jest źle traktowany przez właściciela, postanawia mu pomóc. Pragnie ją zabrać do domu.

W drugiej części opisane są dalsze losy Lily, która zamieszkała w ,,Czerwonym Gaju". Młoda klacz oczekuje potomka, a dziewczynka może wziąć udział w mistrzostwach skoków przez przeszkody. Szkoda tylko, że najlepsza przyjaciółka Polii nie cieszy się jej szczęściem. Za to coraz więcej czasu spędza z nową koleżanką.

Obie książeczki są niewielkich rozmiarów. Napisane są dużą czcionką i prostym językiem dzięki czemu dzieci, które rozpoczynają swoją przygodę z samodzielnym czytaniem nie będą mieli problemów z zrozumieniem tekstu.

Te dwie krótkie opowieści o więzi łączącej Pole z Lily sa pełne emocji i ciepła. Ale poruszają również nieco trudniejsze tematy jak złe traktowanie zwierząt czy smutek spowodowany odsunięciem się przyjaciółki.

Książeczki posiadają dynamiczną akcje, dlatego dzieci chętnie po nie sięgają. Opowieści są ciekawe i na pewno spodobają się każdemu miłośnikowi koni i kucyków. Polecamy!

Słoneczna Stadnina. Weronika i sprytny kucyk
Olivia Tuffin0
Okładka ksiązki - Słoneczna Stadnina. Weronika i sprytny kucyk

Na obozie jeździeckim Słoneczna Stadnina przygód nie brakuje! Weronika i jej piękny kucyk, kasztanka imieniem Luna, uwielbiają biegać. Razem tworzą doskonały...

Słoneczna Stadnina. Sandra i zimowy kucyk
Olivia Tuffin0
Okładka ksiązki - Słoneczna Stadnina. Sandra i zimowy kucyk

Sandra uwielbia pomagać w Dolinie Klaczy w zamian za możliwość jazdy na Gali, wspaniałej niewielkiej szetlandce. Nikt nie wierzy dziewczynce, gdy ta powtarza...