Okładka książki - POLARIS. Jest zimno. Cieplej nie będzie.

POLARIS. Jest zimno. Cieplej nie będzie.

Zimno zamienia się w króla marionetek i ciągnie za sznurki, na końcu których przywiązany jest człowiek.

Autor zabiera czytelników do serca Arktyki, gdzie Mark Steiner, doświadczony przewodnik ekstremalny, przeżywa wewnętrzne katharsis prowadząc na biegun grupę bogatego zleceniodawcy.

Z jakimi demonami przychodzi się zmierzyć ekscentrycznemu przewodnikowi? Jakie siły kierują światem, w którym niestrudzenie próbujemy się odnaleźć?

Co wyniknie z wyprawy, którą poprowadzi na czubek Ziemi Mark i Rob? Jak poradzić sobie z szaleństwem gęstniejącym tym bardziej, im dalej na północ? Kiedy nadchodzi moment, w którym zorientujemy się, że rozum nie wystarczy?

Dla kogo jest Polaris?

Dla miłośników literatury przygodowej, thrillerów z elementami science fiction, oraz każdego, kto marzy o odległych podróżach i odkrywaniu nieznanych.

Informacje dodatkowe o POLARIS. Jest zimno. Cieplej nie będzie.:

Data wydania: 2024 (data przybliżona)

Kup książkę POLARIS. Jest zimno. Cieplej nie będzie.

POLARIS. Jest zimno. Cieplej nie będzie. - opinie o książce

Marek Steiner jest doświadczonym podróżnikiem. Wraz z przyjacielem prowadzi firmę zajmującą się organizacją ekstremalnych podróży. Zgłasza się do nich Leandro Grass, który z grupą znajomych chce zdobyć biegun północny. Mark i Rob skuszeni pokaźnym honorarium podejmują się tego zadania.

Dla Marka jest to pierwsza poważna wyprawa po załamaniu, jakie przeżył po stracie ukochanej. Grupa, którą ma doprowadzić na czubek Ziemi, z każdym dniem wydaje mu się coraz bardziej podejrzana. Co ich pcha w to miejsce? Czy mają jakieś ukryte motywy?

Biegun to jednak nie jest zwykle miejsce. Biegun żyje własnym życiem i na śmiałków, którzy ośmielą się go zdobyć ma wiele niespodzianek.

Z dala od cywilizacji, w przejmującym zimnie cała grupa będzie musiała zmierzyć się ze swoimi demonami. Czy wszyscy wyjdą z tego cało?

Marka Kamińskiego z pewnością większości z Was nie trzeba przedstawiać. Jako pierwszy na świecie zdobył w jednym roku oba bieguny Ziemi bez pomocy z zewnątrz. Jest podróżnikiem, polarnikiem, a jego osiągnięcia robią wrażenie.

Ja takiej wyprawy wolę przeżywać na kartach książek, bo jestem zdecydowanie ciepłolubna. Jednak z wielką przyjemnością wybrałam się na Arktykę z bohaterami książki. Trzeba powiedzieć, że z każdej strony bije wiedza i doświadczenie autora.

Aby zdobyć biegun czy inne tak ekstremalne miejsce, nie wystarczą pieniądze. Przygotowanie zajmują kilka miesięcy, a od samego czytania o codziennych treningach, czułam ból mięśni. Do tego trzeba też ogromnej determinacji i odporności psychicznej, co również jest poddawane testom.

Biegun to ciągła walka z zimnem i własnymi słabościami. Tu nie ma miejsca na błędy, o czym dobitnie przekonują się Mark Steiner i jego grupa.

Autor stworzył fascynującą historię, której nie da się zaklasyfikować do jednego gatunku. Znajdziecie tu elementy thrillera psychologicznego, przygodówki, a nawet fantasy.

Jeżeli lubicie takie nieoczywiste opowieści i nie boicie się zimna to ta książka jest dla Was. Ja zabieram się za drugi tom

Warto podążać za marzeniami. Moja podróż przez życie. Audiobook
Marek Kamiński0
Okładka ksiązki - Warto podążać za marzeniami. Moja podróż przez życie. Audiobook

Warto podążać za marzeniami. Moja podróż przez życie to niezwykłe świadectwo wypraw Marka Kamińskiego na krańce świata dosłownie i w przenośni. Autor przedstawia...

Power4Start. Sztuka osiagania celów
Marek Kamiński0
Okładka ksiązki - Power4Start. Sztuka osiagania celów

Otaczający nas świat to nie tylko poszczególne przedmioty, osoby, rzeczy czy inne Istnienia. To także relacje i związki. To one stanowią spoiwo twojego...