Okładka książki - Polaris. Jeszcze większa samotność

Polaris. Jeszcze większa samotność

"Nie uciekasz przed śmiercią. Uciekasz przed tym, co zostało po tobie.”

Mark Steiner wrócił z bieguna, ale jego umysł nadal dryfuje wśród lodu. Codzienność miesza się z paranoją, a sny zaczynają wdzierać się do rzeczywistości. Kiedy sąsiad popełnia samobójstwo jego na oczach, a w tym samym czasie ktoś z dawnych kontaktów wysyła wiadomość: „Musimy pogadać” – napięcie osiąga punkt krytyczny.

Czy trauma z wyprawy może przenosić się jak wirus? Co łączy śmierć klientów, zniknięcie Inuitów i zamachy planowane przez radykalną organizację?

A co, jeśli to wszystko nigdy się nie skończyło?

Thriller, który nie zostawia czytelnikowi bezpiecznego miejsca ani w lodzie, ani w głowie.

Informacje dodatkowe o Polaris. Jeszcze większa samotność:

Data wydania: 2025-08-29

Kup książkę Polaris. Jeszcze większa samotność

Polaris. Jeszcze większa samotność - opinie o książce

Po krótkim wygrzewaniu się w sycylijskim słońcu wracam do kolejnej zimowej wyprawy Marka Stainera.

Po ostatniej wyprawie na biegun zarówno Marka, jak i Roba dręczą koszmary. Ta wyprawa ciągle w nich siedzi. W zaczyna wkraczać w rzeczywistość.
Przez świat przechodzi fala samobójstw. Sąsiad Roba zabija się na jego oczach. Czy istnieje wirus, który to wywołał?

Do podróżników odzywa się dawny znajomy, który powraca ze starym tematem. Tym razem szykuje się wyprawa na biegun południowy wraz z grupą żołnierzy. Mają znaleźć coś, co do tej pory pozostawało tajemnicą. Nikt jednak nie zdaje sobie sprawy, że każdy ich ruch jest bacznie obserwowany.

Czy ta wyprawa skończy się jak poprzednia? Czy wszyscy wrócą z niej cało?

Druga część "Polaris" Marka Kamińskiego jest równie wciągająca, jak pierwsza. Jest jednak trochę inna. Nie skupia się tak na przygotowaniach do wyprawy i samej wyprawie. Tym razem bohaterowie mają jeszcze inne zadanie. Za nim ruszają zdobyć biegun, muszą zdobyć jak najwięcej informacji o fizyku Ettore Majorana. Ten prowadził ważne badania, ale w pewnym momencie zniknął bez śladu. Jego odkrycia mogą zmienić świat. Jeżeli wpadną w złe ręce, nie będzie to zmiana na lepsze.
Czy to możliwe, że laboratorium znajduje się na biegunie?

"Jeszcze większa samotność" to thriller z elementami fantastycznymi. Tych fantastycznych elementów jest tym razem więcej. Ludzie na świecie masowo popełniają samobójstwa albo wpadają w stan katatonii. Nie wiadomo co powoduje ten stan. Do tego fizyk, który przed laty padał białe i czarne dziury i jego tajemnicze zniknięcie.

Marek Kamiński stworzył fascynującą historię, która łączy naukę, tajne organizacje, agencje wywiadowcze i fantastyczne elementy. Nie codziennie spotykam się z takim połączeniem, ale tu wpadło bardzo ciekawie.

Moje Bieguny. Dzienniki z wypraw
Marek Kamiński0
Okładka ksiązki - Moje Bieguny. Dzienniki z wypraw

,,Zobaczyłem jak na dłoni to, co wiedziałem od dawna. Ziemia to nie tylko bieguny, jest na niej nieskończenie wiele światów, które stwarzane są przez nasze...

Wyprawa
Marek Kamiński0
Okładka ksiązki - Wyprawa

"WYPRAWA to kolejna książka Marka Kamińskiego, w której próbuje on ukazać drogę do własnego wnętrza poprzez podróże po najbardziej...