Okładka książki - POPR-ańcy na tropie emocji. Wafel się smuci

POPR-ańcy na tropie emocji. Wafel się smuci

Wafel bardzo tęskni, gdy Gambit znika z domu, i boi się, że opiekun już nie wróci. Kiedy wreszcie się pojawia, Wafel uczy się, że smutek i tęsknota są częścią miłości, a rozmowa i przytulasy potrafią je ukoić.

,,POPR- ańcy na tropie emocji" to seria ciepłych, zabawnych książeczek o szczeniakach z Psiego Oddziału Przyszłych Ratowników, które uczą najmłodsze dzieci rozpoznawać i oswajać emocje. Każdy tom to osobna przygoda o radości, strachu, złości, wstydzie i smutku -- pełna humoru, wsparcia oraz prostych podpowiedzi dla rodziców. Idealne do wspólnego czytania!

Informacje dodatkowe o POPR-ańcy na tropie emocji. Wafel się smuci:

Wydawnictwo: Labreto
Data wydania: 2026-04-02

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę POPR-ańcy na tropie emocji. Wafel się smuci

POPR-ańcy na tropie emocji. Wafel się smuci - opinie o książce

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2026-04-10, Ocena: 6, Przeczytałam,

🦮„POPR-ańcy na tropie emocji.Wawel sie smuci” jest emocjonującą historyjką w której Wawel po obudzeniu się nie zobaczył Gambita i wtedy był bardzo smutny…Dzięki kolorowym ilustracjom,która przedstawia treść opowieści dzieci mogą zobaczy smutek w oczach Wawla. Opowieść niesie moc emocji,które pokażą dzieciom jak wpływa brak przyjaciela obok i co się stanie,gdy on wróci.
Lista sposobów na smutek według Gambita można wprowadzić do życia naszych pociech❤

👀Książeczka w bardzo fajny sposób uczy najmłodsze dzieci jak przywrócić radość i co zrobić,by złe emocje odeszły🥹🐶
📖Książeczka są idealnie do wspólnego,rodzinnego czytania☀Polecam

Avatar użytkownika - Book_matula
Book_matula
Przeczytane:2026-04-06, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Przeczytane 2026, Dostępny audioook,

Kolejna część serii z dobrze znanymi wam bohaterami serii POPR-ańcy na tropie emocji tom 3.

,,Wafel się smuci" autorstwa Anny Sakowicz i Huberta Grajczaka to książka, która trafia prosto do dziecięcego serca... a przy okazji również do serca rodzica. Tym razem poznajemy Wafla, bohatera, który ma gorszy dzień. Jest smutny, trochę zagubiony i sam nie do końca rozumie, co się z nim dzieje. Właśnie w tym momencie zaczyna się cała magia tej historii. Bo to nie jest zwykła opowieść to taka spokojna, ciepła rozmowa o emocjach, tylko ubrana w przygodę i sympatycznych bohaterów. Dziecko, słuchając albo czytając tę historię, bardzo łatwo może się z Waflem utożsamić. Bo przecież każdy ma czasem taki dzień, kiedy nic nie cieszy. I nagle okazuje się, że to jest okej. Że smutek nie jest czymś złym, tylko czymś, co warto zauważyć i zrozumieć. Książka robi to w bardzo prosty sposób bez moralizowania, bez ,,mądrzenia się". Po prostu pokazuje. Któremu dorosłemu nie przytrafił się taki dzień? A dziwicie się dzieciom? Jestem zdania, że rozmowa może zdziałać cuda.

Według mnie ogromnym plusem w każdym tomie są ilustracje takie żywe, przyjazne, takie, które naprawdę przyciągają wzrok dziecka. Dzięki nim cała historia staje się jeszcze bardziej ,,bliska" i łatwiejsza do przeżycia. To, co szczególnie mi się podoba, to fakt, że ta książka daje pretekst do rozmowy. Tak jak poprzednio napisałam tak i tutaj po przeczytaniu, aż chce się zapytać dziecka: ,,A ty, kiedy byłeś smutny?" albo ,,Co wtedy pomogło?". I nagle z jednej krótkiej historii robi się coś dużo większego wspólne zrozumienie emocji. To świetny sposób, żeby krok po kroku oswajać dziecko z różnymi uczuciami nie tylko smutkiem, ale też radością, złością czy strachem.

Każda z części dostępna jest w wersji audiobook, Jeśli dziecko lubi słuchać historii przed snem albo w czasie podróży, to ta forma sprawdza się idealnie. Dobrze przeczytana opowieść potrafi jeszcze mocniej wybrzmieć i wciągnąć małego słuchacza. To też fajna opcja dla rodziców, kiedy nie zawsze jest czas na wspólne czytanie, a chce się mimo wszystko dać dziecku coś wartościowego. To takie małe narzędzie do rozmów, do bycia bliżej dziecka i do pomagania mu w zrozumieniu siebie. Jeśli szukacie czegoś mądrego, ale jednocześnie lekkiego i przyjemnego zdecydowanie warto po nią sięgnąć. A potem... po resztę serii ?.

POPR-ańcy na tropie emocji. Tofik się boi
Hubert Grajczak0
Okładka ksiązki - POPR-ańcy na tropie emocji. Tofik się boi

Tofik boi się nocnych hałasów i jest przekonany, że w ciemności czai się potwór. Razem z Gambitem uczy się prostych sposobów na uspokojenie i odkrywa,...

POPR-ańcy na tropie emocji. Daktyl się cieszy
Hubert Grajczak0
Okładka ksiązki - POPR-ańcy na tropie emocji. Daktyl się cieszy

Daktyl budzi się w fatalnym humorze, ale dzięki spacerowi i zabawom z przyjaciółmi odkrywa, że radość można znaleźć nawet w zwykłym dniu. Ta historia...