Okładka książki - Powiedz to na głos

Powiedz to na głos

Czy potrafisz wypowiedzieć na głos to, co w Tobie najprawdziwsze?

Każda z nas choć raz czuła, że nie pasuje do ram, które inni próbują nam narzucić. Fela – dziewczyna z Kaszub, o sercu rozdwojonym między ciszę jezior a zgiełk miasta – od początku wiedziała, że musi szukać czegoś więcej. Pragnęła miłości, chciała poczuć, że naprawdę żyje, że jej głos się liczy. Spotykała mężczyzn, którzy dawali jej namiastkę spełnienia i jeszcze więcej ran. Dawid, Jakub, Michał – każdy był lekcją, lustrem, czasem cieniem.

Fela uciekała w podróże, w przyjaźnie, w pracę, ale prawda zawsze dopadała ją tam, gdzie bolało najbardziej – w samotności. Choroba, wypadek, depresja… Życie nieraz próbowało ją złamać, ale to właśnie wtedy uczyła się najwięcej. Bo od siebie nie da się uciec. Własną drogę trzeba wyszarpać z chaosu i bólu, a sens rodzi się wtedy, gdy wreszcie odważysz się nazwać po imieniu swoje pragnienia i lęki.

„Powiedz to na głos” to opowieść dla każdej kobiety, która choć raz zgubiła siebie, a teraz szuka odwagi, by się odnaleźć.

Informacje dodatkowe o Powiedz to na głos:

Data wydania: 2025-10-24

Kup książkę Powiedz to na głos

Powiedz to na głos - opinie o książce

Avatar użytkownika - wesolamamusia
wesolamamusia
Przeczytane:2026-01-20, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026 ,

"Myślę, że właśnie dlatego pokochałam literaturę. Bo pozwala zrozumieć ten bałagan, z którego składa się życie. A może raczej oswaja jego brak sensu. Albo tworzy pozory, że jakiś sens tam jednak jest."

Felicja Bukowska, to młoda dziewczyna, która pochodzi z Chmielna. Ta urocza miejscowość na Kaszubach, to jej oaza spokoju, jednak pragnie ona wyrwać się z tej ciszy, do wielkiego miasta. Wyjeżdża do Gdyni. Tam zamieszkuje z kuzynką i jej chłopakiem, znajduje pracę i jest szczęśliwa. Na krótko. Po przemyśleniu i przewartościowaniu swojego dotychczasowego życia, postanawia pójść na studia do Koszalina. Tam zaczyna się jej przygoda z nauką, z nowymi przyjaźniami oraz z poszukiwaniami nowych wyzwań. A w między czasie dowiadujemy się o kilku interesujących młodych mężczyznach, którzy w ten czy inny sposób zbliżają się do Feli, a może nawet wkradają się do jej serducha. Ale ta nasza bohaterka broni się jak może przed bliższymi relacjami z mężczyznami. Dlaczego? I dlaczego woli się przyjaźnić z mężczyznami niż dopuścić któregoś do siebie bliżej? Jaki plan ma na siebie Fela? I dlaczego w pewnym momencie te wszystkie plany i starania się posypią? Czy Felicja Bukowska będzie kiedyś szczęśliwa?

Jest to debiut Anny Dąbrowskiej. Rewelacyjny debiut, który wciągnie Was w tę historię od pierwszej strony! Autorka przenosi czytelników na Kaszuby, mało tego, bo Chmielno, Wdzydze Kiszewskie, Bytów czy nawet Gdynia, to bliskie mojemu sercu miejscowości, a nawet to moje okolice. Bliższe lub dalsze, ale okolice :) I uwierzcie mi, kiedy czytałam tę historię, czułam się, jakbym razem z Felą odwiedzała te wszystkie miejsca. Koszalina nie znam, więc się nie wypowiem, ale na pewno też odwiedzę tę miejscowość. Wracając do naszej bohaterki i jej historii. To co tutaj Anna Dąbrowska naszykowała dla Felicji, to jest to emocjonalny ale i życiowy rollercoaster! Serio! Dziewczyna mierzyła się z życiem, ale i z uczuciami. Nie raz i nie dwa ciężko było jej samej zrozumieć, co dzieje się z jej sercem czy rozumem, ale to przecież w pewnym momencie jest normalne ;) Poza tym podziwiałam Felę, że co chwilę otwierała się na nowe zadania i wyzwania. Czasem miałam aż wrażenie, że tych wszystkich zajęć było aż za dużo dla niej! I dlatego też raz radziła sobie ze wszystkim świetnie, a innym razem potrzebowała pomocy przyjaciół. A przyjaciół miała świetnych. W życiu młodej Bukowskiej pojawiali się też mężczyźni, którzy chcieli być z nią w bliższych relacjach. I tutaj mnie nasza bohaterka zaskakiwała swoim podejściem do tego tematu. Ale wydaje mi się, że powiedzenie - serce nie sługa, jest tutaj bardzo na czasie. Bo kiedy w sercu ma się jednego "kogoś", to inny choćby i najlepszy nie zastąpi tego pierwszego. I tutaj podziwiałam tego "kogoś" za cierpliwość, za wyczucie sytuacji, za brak nachalności i zrozumienie. Choć były momenty, że miałam ochotę walnąć w łepetynę bohaterów. Zresztą w pewnym momencie tak mnie autorka zdenerwowała, znaczy opisaną sytuacją w książce mnie zdenerwowała :) Bo aż musiałam jej swoje trzy grosze napisać, że tak się nie robi!!! Choć wiem i rozumiem, że bez tamtej sceny nie było by tych wszystkich emocji itp. No ale... wrrrrr....!!! Nie zdradzę o co chodzi, bo sami macie sięgnąć po tę książkę. Wtedy dowiecie się o co mi chodzi. Niemniej zdradzę Wam, że dopiero po przeczytaniu tej książki, zrozumiecie sens samego tytułu, stokrotek na okładce czy tego jeziora i mikrofonu. :) Warto przeczytać tę historię jeszcze dlatego, że jest w niej sporo mądrych przemyśleń i zdań. A mi spodobało się zdanie:

Avatar użytkownika - monikajanowska
monikajanowska
Przeczytane:2026-01-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Współpraca barterowa, obyczajowa,
Współpraca barterowa z autorką Anna Dąbrowska - strona autorska "Czasami wszystko zaczyna się od odwagi, by zrobić krok i powiedzieć to na głos." Lubicie historie, które wnikają w waszą duszę? Fela to skromna dziewczyna z Kaszub. Nieco nieśmiała i zakompleksiona, poszukuje swojego miejsca w świecie. Wydaje się, że Gdynia będzie idealnym miastem by rozpocząć kolejny rozdział, jednak to Koszalin będzie jej nowym domem przez kilka lat. Nowi znajomi oraz nowo poznani mężczyźni, każdy z nich stanowił dla Feli etap w życiu, który czegoś ją nauczył. Jednak, jak dobrze wiemy, plany to jedno, a życie często potrafi je przewartościować. Czy dziewczyna odnajdzie w końcu swoje miejsce? Powiedz to na głos jest niezwykle udanym debiutem Anny Dąbrowskiej. Jest to jedna z historii jakie pisze życie. "Nawet najmniejszy krok do przodu jest lepszy niż stanie w miejscu." Pamiętacie swoje młodzieńcze lata? Plany jakie mieliście na przyszłość? Czy udało wam się je wszystkie zrealizować? Pamiętam swoje marzenia, niestety większość z nich pozostała właśnie w sferze marzeń. Życie bardzo często weryfikuje nasze założenia. Poznani ludzie, nowe miejsca, nowe doświadczenia, to wszystko sprawia, że nie zawsze znajdziemy się w punkcie o którym marzyliśmy. Jednak każda lekcja czegoś nas uczy - pokory, rozwagi, szacunku albo zostawi nas z rozbitym na kawałki sercem. Gdybyśmy znali przyszłość wszystko byłoby łatwiejsze, a tak pozostaje nam zdobywać własne doświadczenia i uczyć się na błędach. To one kształtują nasz charakter. Nikt nie da nam gotowego rozwiązania na tacy. "Czasami trzeba wrócić, by ruszyć do przodu." Ta historia niezwykle mnie poruszyła. Pozwoliła mi ona cofnąć się do moich czasów studenckich. Przypomnieć sobie, jak to kiedyś było. Dla mnie to jak podróż w czasie. Tym bardziej, że studiowałam w Słupsku, można więc powiedzieć, że po sąsiedzku z Koszalinem, w którym Fela rozpoczęła swoją studencką przygodę. Muszę przyznać, że tęsknię za tamtą beztroską i poznanymi wtedy ludźmi. Bohaterowie powieści Anny Dąbrowskiej są niezwykle ciekawi i autentyczni. Prawdziwe osoby z krwi i kości, jakie sami możemy spotkać na swojej drodze. Mają swoje problemy, kompleksy, dobre i złe strony. Tak jak w życiu. Ogromnie podobał mi się sposób w jaki Fela stopniowo dojrzewała, jej pasja i zainteresowania. Ludzie, których spotkała na swojej drodze, stawali się dla niej bardzo często impulsem by coś zrobić ze swoim życiem, odnaleźć nowe cele. Podziwiam ją za szukanie swojej drogi i nie poddawanie się, chociaż los nie zawsze okazywał się dla dziewczyny łaskawy i bardzo często krzyżował jej plany. To jednak nauczyło ją, jak ważne są zwykłe, codziennie momenty. "Chcesz być idealna? A wiesz co? Nikt nie jest. Nie musisz być idealna, żeby iść naprzód." Powiedz to na głos to powieść o szukaniu własnej drogi, o dorastaniu i dojrzewaniu. To idealna książka dla każdej kobiety, która kiedykolwiek, choć przez chwilę, zgubiła siebie pod drodze. Każdy dzień czegoś nas uczy. Każdy przynosi nowe wyzwania i doświadczenia. Czasem życie okupione jest bólem i cierpieniem, ale tego nie da się całkowicie uniknąć. Niezwykle ważne miejsce w życiu Feli odegrali m.in Dawid, Jakub czy Michał, którzy mieli wpływ na podejmowane przez nią decyzje. Jednak tak naprawdę, dopóki nie zaakceptujemy w pełni siebie, nie możemy oczekiwać akceptacji od innych. "Zrozumiała, że kobieta nie potrzebuje mężczyzny, by być szczęśliwą. Spełnienie nie przychodzi z zewnątrz - ono zaczyna się w niej samej." Te słowa dotarły wprost do mojego serca. Podobnie jak cała historia. Powiedz to na głos to niezwykle mądra opowieść o życiu, która może wskazać ci drogę w trudnym momencie. Dodatkowy plus tej historii stanowi wątek kaszubski. Ogromnie doceniam fakt, że autorka z dumą opowiada o dziedzictwie Feli. Nasze korzenie, nasze dziedzictwo jest bardzo ważne, bo to ono stanowi podstawę tego kim jesteśmy. Ogromnie gratuluję autorce udanego debiutu. Cieszę się, że mogłam objąć tę historię swoim patronatem. Są powieści, które zostają w naszym sercu na długo. Powiedz to na głos jest właśnie taką historią. Gorąco polecam.
JEDNO życie
Anna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - JEDNO życie

"Czy sama miłość wystarczy do szczęścia? Sięgnij po kontynuację bestsellerowej "Jednej chwili"! Emilia rozkwita w nowym związku. Nareszcie poznała wszystkie...

Jak się pozbyć Termita. Czyli jak przestałam tworzyć śmietniki myślowe w głowie
Anna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - Jak się pozbyć Termita. Czyli jak przestałam tworzyć śmietniki myślowe w głowie

Anna Dąbrowska - trener rozwoju osobistego oraz dyplomowana coach i mentor. Ukończyła studia na kierunku finanse i rachunkowość oraz coaching w biznesie...