Okładka książki - Powiedz to na głos

Powiedz to na głos

„Powiedz to na głos” – książka, którą każda kobieta powinna przeczytać przynajmniej raz w życiu

Są książki, które czyta się dla przyjemności. I są takie, które czyta się dla siebie. „Powiedz to na głos” Anny Dąbrowskiej zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. Jako patronka tej powieści czytałam ją z ogromną uważnością, ale też z poczuciem odpowiedzialności bo to nie jest zwykła historia. To głos kobiet. Czasem cichy, czasem drżący, czasem pełen gniewu, ale zawsze prawdziwy.

To książka o tym, czego często nie mówimy. O emocjach tłumionych latami, o granicach, które były przekraczane zbyt łatwo, o „wytrzymam jeszcze chwilę”, które ciągnęło się miesiącami albo latami.

Autorka z ogromną wrażliwością pokazuje, jak bardzo kobiety są uczone milczenia i jak trudne, a jednocześnie wyzwalające bywa powiedzenie w końcu na głos tego, co boli.

Czytając, miałam momenty, w których musiałam się zatrzymać. Nie dlatego, że fabuła była ciężka, ale dlatego, że była zbyt znajoma.

Wiele fragmentów uderzało we mnie swoją prawdziwością. To książka, która nie oskarża, nie moralizuje, ale daje przestrzeń na złość, smutek, strach i ulgę. Bo czasem samo nazwanie emocji jest pierwszym krokiem do wolności.

Ogromnie doceniam to, że „Powiedz to na głos” nie próbuje dawać gotowych recept. Zamiast tego mówi: masz prawo czuć, masz prawo mówić, masz prawo być wysłuchana. I robi to w sposób ciepły, ale stanowczy. Bez krzyku, ale z mocą.

To historia, którą chciałabym podsunąć każdej kobiecie tej młodej, tej dojrzałej, tej zmęczonej, tej, która właśnie zbiera się w sobie, żeby coś powiedzieć. To książka, która może być początkiem bardzo ważnej rozmowy z samą sobą albo z kimś bliskim.

Jako patronka jestem dumna, że mogłam być częścią tej historii. Jako czytelniczka wdzięczna, że takie książki powstają.

Jeśli już ją czytałaś daj znać, co w Tobie poruszyła. A jeśli nie… być może to właśnie ten moment, by w końcu powiedzieć to na głos.

#PowiedzToNaGłos #AnnaDąbrowska #patronat #książkadlakobiet #recenzja #kobietagłosem #czytam #bookstagrampl #ważnaksiążka #literaturakobieca💛📚

Informacje dodatkowe o Powiedz to na głos:

Data wydania: 2025-10-24
Dodał/a opinię: Paulina Wontka

Zobacz opinie o książce Powiedz to na głos

Kup książkę Powiedz to na głos

Nakarmię cię miłością
Anna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - Nakarmię cię miłością

Miałaś przeminąć jak jedna z pór roku... Dla kilku przyjaciółek wieczór panieński ma być przede wszystkim dobrą zabawą i odskocznią od codzienności...

JEDNO życie
Anna Dąbrowska0
Okładka ksiązki - JEDNO życie

"Czy sama miłość wystarczy do szczęścia? Sięgnij po kontynuację bestsellerowej "Jednej chwili"! Emilia rozkwita w nowym związku. Nareszcie poznała wszystkie...

Opad
Opad