Okładka książki - Poznaję Polskę. Wiersze o Polsce

Poznaję Polskę. Wiersze o Polsce

„Poznaję Polskę” to najlepsza książka dla dzieci, które chcą dowiedzieć się czegoś ciekawego o swojej Ojczyźnie. Zawiera zbiór krótkich, łatwych w odbiorze wierszyków opisujących najciekawsze miejsca w znanych polskich miastach, polskie rzeki, góry, zwierzęta, rośliny, a także zwyczaje, święta, a nawet potrawy.

W drugiej części książki znajdują się wiersze dotyczące ważnych polskich postaci historycznych i najistotniejszych w naszej historii wydarzeń. Całość zamykają najważniejsze legendy - również wierszem. Tekstom towarzyszą zdjęcia i kolorowe rysunki.

Zapraszamy do wspólnej lektury i wesołej zabawy razem z dzieckiem!

Informacje dodatkowe o Poznaję Polskę. Wiersze o Polsce:

Wydawnictwo: Greg
Data wydania: 2021 (data przybliżona)

Kup książkę Poznaję Polskę. Wiersze o Polsce

Poznaję Polskę. Wiersze o Polsce - opinie o książce

"Poznaję Polskę. Wiersze o Polsce" to ciekawy i bardzo kolorowy mini przewodnik po naszym kraju dla dzieci. W krótkich i łatwych do czytania i zapamiętania wierszykach autorzy opisują nie tylko najciekawsze miejsca w polskich miastach, ale też dzieci mogą z pomocą tej książeczki poznać polskie góry, rzeki, rośliny i zwierzęta. Na tym autorzy jednak nie kończą swoich informacji, gdyż w dalszej części możemy poznać też najważniejsze polskie tradycje, obchodzone święta oraz regionalne potrawy.

"Jest w Europie dobrze znana Polska nasza ukochana. Wielka jest! To nie są bzdury! Sięga od morza po same góry. Wszystko tutaj nas zachwyca: tam Warszawa - to stolica, Wisła to najdłuższa rzeka... Polska na was dzisiaj czeka!"

"BIGOS Mięso i grzyby, kiszona kapusta, czuję, jak wszystko rozpływa się w ustach.... Suszone śliwki jeszcze dodamy polski przepyszny bigos już mamy. Każde ponowne jego podgrzanie sprawia, że lepsze jest nasze danie, pachnie dom cały, aż ślinka leci... Posmakujecie bigosu, dzieci?"
W kolejnej części książki przedstawiono za pomocą wierszyków znanych i ważnych dla kraju Polaków, którzy zapisali się w naszej historii. Poznać też możemy część istotnych wydarzeń. Są to między innymi królowie czy też laureaci Nagrody Nobla.
Na końcu, co wcale nie oznacza, że to niezbyt istotne informacje, przedstawiono legendy, które (nic w tym dziwnego) również napisane są wierszem.

"KAZIMIERZ WIELKI (1310-1370) Wielki - tak o nim mówiono, aż przysłowie dlań ułożono: „Zastał Polskę drewnianą, a zostawił murowaną." Wolał warownie budować, niż w polach z innymi wojować."
Książka jest tak pięknie kolorowa, że już sama okładka przyciąga wzrok, a im dalej, tym coraz chętniej przewraca się następne kartki. Takie wydania książek są dla dzieci idealną lekturą, bo nie tylko mogą się wielu rzeczy nauczyć, ale też z ciekawością obejrzeć zdjęcia i ilustracje.

Polecam tę książkę nie tylko najmłodszym dzieciom. Sama bardzo chętnie przeczytałam wierszyki i obejrzałam ciekawie przedstawione fotografie polskich zakątków.

Mroczna Otchłań. Tom 2
Okładka ksiązki - Mroczna Otchłań. Tom 2

To drugi tom z serii ,,Mroczna Otchłań" - znakomitego thrillera ekologicznego. Grupa najwybitniejszych naukowców z całego świata pod przewodnictwem ekscentrycznego...

Słodka kolorowanka. Czas na relaks
Okładka ksiązki - Słodka kolorowanka. Czas na relaks

Seria uroczych kolorowanek, utrzymanych w najnowszych trendach - kawaii, chibi i innych motywów azjatyckich. Śliczne ilustracje i tematy bliskie dzieciom...