Okładka książki - Propagandysta, który przechytrzył Hitlera. Jak wygrać wojnę informacyjną

Propagandysta, który przechytrzył Hitlera. Jak wygrać wojnę informacyjną

Jeden z najważniejszych na świecie specjalistów od dezinformacji napisał brawurową biografię buntowniczego propagandysty II wojny światowej Seftona Delmera.

Delmer, utalentowany dziennikarz, mieszkający wcześniej w Niemczech, uruchomił w Wielkiej Brytanii eksperymentalną stację radiową GS1, która nadawała w III Rzeszy. Zamiast kierować poważne odezwy, tworzył on groteskowe i kabaretowe audycje, uważając, że właściwą odpowiedzią na propagandę Goebbelsa jest... więcej Goebbelsa. Jego celem było podkopanie nazizmu od wewnątrz, poprzez odwrócenie zwykłych obywateli od nazistowskich zwierzchników. Książka Pomerantseva to nie tylko biografia człowieka, który próbował oszukać Hitlera, ale i analiza narzędzi do współczesnej walki informacyjnej z tyranami i dyktatorami.

Informacje dodatkowe o Propagandysta, który przechytrzył Hitlera. Jak wygrać wojnę informacyjną:

Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2025-05-14
Kategoria: b.d
Tytuł oryginału: How to Win an Information War: The Propagandist Who Outwitted Hitler

Tagi: Literatura faktu - wojna i walka zbrojna II Wojna Światowa Biografie postaci historycznych polityków i wojskowych World War Two period (c 1939 to c 1945)

Kup książkę Propagandysta, który przechytrzył Hitlera. Jak wygrać wojnę informacyjną

Propagandysta, który przechytrzył Hitlera. Jak wygrać wojnę informacyjną - opinie o książce

Avatar użytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2026-05-25, Ocena: 5, Przeczytałam, 2026,

Bardzo niepokojąca lektura. Formalnie jest to opowieść o II wojnie światowej, propagandzie i Seftonie Delmerze, ale w rzeczywistości czytałam ją przede wszystkim jako diagnozę współczesności. Najbardziej przeraża mnie chyba nie samo istnienie propagandy, ale to, jak łatwo ludzie rezygnują z samodzielnego myślenia i sprawdzania faktów. Jak chętnie wybierają wygodne emocjonalnie narracje zamiast rzeczywistości. Jak łatwo dziś stworzyć alternatywną rzeczywistość, w której ,,czarne jest białe", a ogromna część społeczeństwa zaczyna to akceptować.

Propaganda działa nie dlatego, że ludzie nie znają faktów. Działa dlatego, że odpowiada na emocje, lęki, frustracje i potrzebę przynależności. Daje ludziom poczucie wspólnoty, prostą tożsamość i możliwość odreagowania gniewu. Co więcej, daje przyzwolenie na bycie agresywnym i egoistycznym, a nawet przedstawia to jako oznakę siły, odwagi i autentyczności. Nie tyle przekonuje ludzi do konkretnych poglądów, ile pozwala im poczuć się dobrze z własnymi najgorszymi emocjami. I właśnie dlatego racjonalna argumentacja okazuje się często bezsilna. Fakty przegrywają z emocjami, gniewem i potrzebą prostych odpowiedzi.

Dlatego tak skuteczne są ruchy pokroju MAGA, współczesna rosyjska propaganda czy szeroko pojęta alt-prawica. Bardzo mocno wybrzmiewa też w tej książce temat współczesnych mediów społecznościowych. To, co kiedyś wymagało ogromnej machiny propagandowej, dziś może rozprzestrzeniać się błyskawicznie dzięki algorytmom, farmom trolli, TikTokowi czy Twitterowi. I chyba właśnie dlatego książka jest tak pesymistyczna. Bo autor właściwie sugeruje, że demokracja coraz bardziej przegrywa z polityką opartą na emocjach, resentymentach i plemienności.