Okładka książki - Przedawnienie

Przedawnienie

Tom 0 cyklu Czeskie Krymi

Przeniesiony dyscyplinarnie z dochodzeniówki do archiwum młody policjant Tomáš Volf trafia na nierozwiązaną sprawę z 1991 roku. W zapomnianej przez świat wiosce przy granicy czesko-austriackiej doszło do zabójstwa, które może łączyć się z innym, także niewyjaśnionym.

Zaintrygowany Volf postanawia odkurzyć stare śledztwo. Do rozwiązania zagadki ma doprowadzić go Ondřej Novotný, który przed laty uczestniczył w dochodzeniu, a obecnie jest znanym politykiem i kandydatem na ministra spraw wewnętrznych.

Czy Volf może ufać Novotnemu? Dlaczego akta sprawy są niekompletne? Komu uszły na sucho dwa zabójstwa w malowniczej Krainie Szumawskiej? I jaki związek z nimi mogła mieć dramatyczna historia tej ziemi?

Przedawnienie to pierwszy tom serii z upartym śledczym z Czeskich Budziejowic, prywatnie fanem black metalu, Tomášem Volfem.

Książka ukazuje się w serii Czeskie Krymi.

Informacje dodatkowe o Przedawnienie:

Język oryginału: czeski
Tłumaczenie: Agata Wróbel

Kup książkę Przedawnienie

Przedawnienie - opinie o książce

"W każdym z nas kryje się zwyrodnialec.
Pytanie, czy potrafimy utrzymać go na łańcuchu."

Śledczy Tomáš Volf został zesłany do archiwum, gdzie "odkurza" stare akta. Odnajduje dwie nierozwiązane sprawy z 1991 roku, w których stwierdza braki w materiale dowodowym. Do tego ostatnią osobą, która wypożyczała akta z archiwum jest Ondřej Novotný - kiedyś zwykły policjant - dziś kandydat na ministra spraw wewnętrznych. Tomáš jak prawdziwy dobry "pies" czuje, że ta sprawa może mu pomóc wrócić do gry, więc wsiada w pociąg i jedzie do polityka, aby poznać jego wersję wydarzeń.
Całą historię opowiada Ondřej Novotný.
W Pasečkach, w krótkim czasie dochodzi do dwóch morderstw. W pierwszym przypadku na początku domniemano samobójstwo (powieszenie) - w drugim już nie było wątpliwości - śmiertelne rany zostały zadane nożem.
Praktyki mafijne, piękna kobieta, historia z czasów wysiedleń Niemców z czeskich terenów, piękno przyrody, tajemnice mieszkańców - wszystko to tworzy historię, której nie chce się odłożyć.
Jest to jeden z lepszych kryminałów jakie czytałam. Nie ma tutaj morderców wyskakujących co chwila z szafy, ani wymyślnych trupów, których trzeba poskładać do identyfikacji. Akcja nie jest rozpędzona jak rollercoaster. Nie ma skandynawskiej mrocznej atmosfery, ale jest historia, którą się nie tylko czyta, ale w której się uczestniczy. Autor ma niebywały dar do opisów, które mimo że oszczędne, to tworzą niemal żyjący obraz.
Czuć papierosowy dym, który uniemożliwia wzięcie pełnego oddechu, unoszący się zapach piwa i promienie słońca wychylające się zza drzew w w szumawskich Pasečkach.
Bardzo lubię, kiedy historia ma swoje początki - umocowanie w historii - prawdziwej historii. Tutaj mamy wspomnienia powojennych wysiedleń Niemców, autor opisał te wydarzenia, choć też oszczędnie, z perspektywy Niemców.
Książka jest krótka - 280 stron. Rozdziały są krótkie, zawierają opowieść polityka, wraz z wtrąceniami z rzeczywistości - czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem.
Nie domyśliłam się rozwiązania sprawy, a to już plasuje tę powieść na mojej liście dość wysoko.

" [...] Słowo ,,śmierć" ma wiel­ką moc. Otwie­ra drzwi i usta świad­ków. [...]"

Jeżeli lubicie Black metal i upartych śledczych, to z pewnością polubicie głównego prawie trzydziestoletniego Tomáša Volfa. Jest bardzo zawzięty i dąży do rozwiązania sprawy morderstwa, a może i morderstw z 1991 roku. Czy uda mu się ją rozwiązać? Czy ktoś będzie utrudniał mu robotę? Kto tak naprawdę za tym stoi? Na te i wiele innych pytań, odpowiedzi znajdziecie w książce "Przedawnienie" autorstwa Jiřía Březina.
Jest to pierwszy to z cyklu "Tomáš Volf". Ta powieść należy również do serii "Czeskie krymi".
Szczerze wam powiem, że bardzo rzadko sięgam po twórczość czeskich pisarzy. Jednak kryminał Jiřía Březina "Przedawnienie" wciągnął mnie do tego stopnia, że z przyjemnością przeczytam kolejne dwa tomy. Jestem ciekawa, jak potoczą się dalsze losy młodego śledczego.
Tomáša Volfa da się lubić. Wygląda i ubiera się dosyć nietypowo. Wywołał tym przerażenie u pewnego konduktora. To była dla mnie bardzo zabawna scena. Patrząc na jego wygląd, nigdy nie pomyślałabym, że jest policjantem. Dosłownie stworzył sobie idealny kamuflaż. Dzięki temu może idealnie wtopić się w tłum i tropić przestępców. Czy może zaufać Novotnemu? Czy powinien się trzymać od niego z daleka? Navotný jest politykiem. Startuje w wyborach. Według sondaży, w przedterminowych wyborach, może objąć stanowisko ministra spraw wewnętrznych. A tym samym może zostać najwyższym przełożonym naszego głównego bohatera. Ciekawa jestem, czy polubicie przyszłego ministra.
Świetnie skonstruowany kryminał. Dobra fabuła, akcja niczego sobie i ten bohater. Po przeczytaniu "Przedawnienia" będziecie mieli ochotę na więcej.
Czy sądzicie, że zbrodnie sprzed lat powinny ulegać przedawnieniu, czy raczej zbrodniarze powinni być cały czas ścigani?
Tutaj mroczne sekrety i przerażające tajemnice wychodzą na powierzchnię. Czy jesteście gotowi i odważni, żeby je wszystkie poznać?
Uwielbiam książki, które trzymają czytelnika w głębokim napięciu. Do takich właśnie powieści należy "Przedawnienie".
Czy jesteście gotowi na nadejście Tomáša Volfa?

Avatar użytkownika - kavayee
kavayee
Przeczytane:2018-05-31, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2018, 52 książki 2018,

Tomas Volf w tej pierwszej części cyklu, której jest głównym bohaterem, zostaje delikatnie zepchnięty na drugi plan. Wszystko przez reminiscencje z przeszłości, które powodują, że teraźniejszość staje się tylko pretekstem do powrotu w dawne dzieje. Tomas jest w "Przedawnieniu" mniej istotny niż wcześniejsza wersja Ondreja Novotnego. Co więcej - Ondrej został skonstruowany tak podobnie do Tomasa, że na początku trudno rozróżnić, kto jest w danym momencie narratorem. Dzięki stylistycznemu rozróżnieniu ich kwestii, staje się to z czasem coraz łatwiejsze. Konstrukcję postaci Ondreja uważam za intrygującą dzięki temu. Kto wie, może spotkamy go w następnej części?

Jiri Brezina świadomie popełnił kryminał typu "sprawy z archiwum" lub cold case, jak kto woli. Z zawodu jest przede wszystkim copywriterem. Otrzymał w Czechach nagrodę dla najlepszego kryminału za powieść "Na wzgórzu". Kryminał "Przedawnienie" to pierwsza część cyklu o policjancie Tomasie Volfie. Jiri poszedł w ciekawą stronę - stworzenia policjanta, który nie ma na koncie specjalnych sukcesów, ale ma dobrą intuicję. Zauroczył mnie od początku swoją charakterystyką Tomasa jako fana black metalu. W dalszej części książki wyciszył tę cechę lub najzwyczajniej nie miała gdzie się rozwinąć. To oryginalne podejście do stworzenia postaci stróża prawa i mam nadzieję, że będzie kontynuowane w następnym tomie - "Południcy".

Całość recenzji na zukoteka.blox.pl

Avatar użytkownika - AlopexLagopus