Okładka książki - Przeklęte błogosławieństwo

Przeklęte błogosławieństwo

Widzisz, wszyscy uważają, że jesteśmy wybrani przez Atana. Gdyby bóg naprawdę dbał o nasz kraj, zastalibyśmy dziś rano to miasto zrównane z ziemią.

Emeria. Tu każde drżenie ziemi zwiastuje dar. Lub zgubę. Czasami katastrofalne trzęsienia ziemi otwierają szczeliny, z których można zaczerpnąć moc znaną jako Błogosławieństwa Atana. Nie da się przewidzieć miejsca wystąpienia kataklizmu, nigdy też nie wiadomo jaki dar przyniesie ze sobą moc ani jak długo będzie można z niego korzystać.

Od tysięcy lat dary Atana oddzielają Błogosławionych, czyli tych, którzy zostali nią obdarzeni, od reszty społeczeństwa. Stały się fundamentem sprawowania władzy w Madronie. I jego największym przekleństwem. Pożądanie mocy zaślepia ludzi - jej pozyskanie zatruwa dusze i serca.

Jeśli to my mamy być lekiem na całe zło, to świat jest zgubiony.

Oto opowieść, w której sen o potędze okazał się koszmarem, a wybawienie zgubą. Coś co jeszcze wczoraj wydawałoby się bluźnierstwem, dzisiaj jest już narzędziem umacniania potęgi. Rządy Najwyższej Wybranej muszą upaść, nawet za cenę zniszczenia źródeł boskiej mocy. W udręczonym Madronie rodzi się bunt, który może odmienić dzieje wszystkich krain Emerii.

Wybawienie czy przekleństwo - tak właśnie wygląda Błogosławieństwo Atana?

Informacje dodatkowe o Przeklęte błogosławieństwo:

Wydawnictwo: Drageus Publishing House
Data wydania: 2025-01-30

Kup książkę Przeklęte błogosławieństwo

Przeklęte błogosławieństwo - opinie o książce

Avatar użytkownika - monikajanowska
monikajanowska
Przeczytane:2025-06-27, Ocena: 5, Przeczytałam, Współpraca barterowa, fantasy,
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Drageus Publishing House Drageus Fantasy "Choć trzęsienie ziemi zniszczyło ich miejscowość, choć zabrało tyle bliskich jej osób, to przecież było darem Atana czyż nie? Ale jaki bóg mógł jednocześnie zsyłać im swój cud i przy tym pozbawić życia tak wiele osób?" Trzęsienie ziemi jako zwiastun błogosławieństwa? Jest to dla mnie ciekawa i innowacyjna koncepcja w książce fantasy, z którą chyba nigdzie się jeszcze nie spotkałam. W Emerii trzęsienia ziemi zwiastują nie tylko zgubę, ale również otwierają szczeliny, z których wybrane osoby otrzymują moc znaną jako Błogosławieństwa Atana. Dary, które miały zostać wykorzystane do pomocy innym sprawiły, że społeczeństwo się podzieliło, gdy władza spoczęła w rękach Błogosławionych. A nierówność społeczna powoli rodzi bunt i staje się zarzewiem wojny... Muszę przyznać, że już sam opis książki mnie zaintrygował. Do tego niesamowita okładka, która świetnie ukazuje koncepcję powieści. Czyta się ją dosyć szybko i wciąga od pierwszych stron, choć mam nieodparte wrażenie, że stanowi zaledwie pierwszy tom cyklu. Historia opisana jest z punktu widzenia różnych bohaterów. Niektórzy, jak np. Kelia są wspomniani w prologu i dopiero epilogu. Natomiast w całej powieści przewijają się inni bohaterowie - Aidan, Melton, Ineke, Rian czy Eldia. W książce mamy przedstawiony świat, w którym władza, spiski i oszustwa są na porządku dziennym. Jednocześnie autor ukazał nam konflikt pomiędzy nauką a wiarą. Wykorzystanie wiary do sterowania ludźmi, trzymanie społeczeństwa w nieświadomości, używanie mocy do własnych celów, dylematy moralne czy nierówność klasowa stają się zarzewiem buntu. Ogromnie zaciekawiła mnie postać Eldii i Aidana. Każde z nich na swój sposób dąży do zbliżonego celu. Bohaterowie nie są idealni, co stanowi dla mnie ogromny atut. Możemy się bardziej z nimi utożsamiać. "Aidan miał okazję odwiedzić inne kraje: zarówno fanatyczne Anor, jak i naukowe Valone. W każdym z nich trafiał na osoby zepsute licznymi przywilejami. Już dawno wyzbył się myślenia, że to Błogosławieństwo wypacza ludzki umysł i kieruje go w stronę najgorszych instynktów. Obecnie skłaniał się ku teorii, że jest ono kolejnym czynnikiem wyznaczającym naturalną chęć każdego człowieka do dominacji nad innymi." Jeśli szukacie wartkiej akcji, czy spektakularnych bitew, to tego nie znajdziecie w tej książce. Jest w niej dużo opisów świata czy sposobów uzyskania mocy i jak dla mnie stanowi ona wstęp do dużej rozgrywki, która dopiero się rozegra. Dlatego też chętnie przeczytam kolejne tomy, kiedy już się ukażą. Czego mi zabrakło w tej powieści? Mapki. Zdecydowanie ułatwiłaby nam ona poruszanie się razem z bohaterami po opisanej krainie. Liczę na to, że w kolejnych tomach akcja się rozwinie i będzie ona przeważała nad licznymi rozważaniami bohaterów. Jeśli lubicie fantastykę z wykreowanym światem, dylematami moralnymi oraz nie przeszkadza wam dosyć stonowana akcja, bez spektakularnych opisów bitew polecam wam Przeklęte błogosławieństwo. "Jej państwo, które kochała całym sercem, które chlubiło się tym, że jest inne od wszystkich innych - to właśnie ono dopuszczało się od miesięcy ludobójstwa w imię potęgi. Skierowało się ku tym samym bożkom, co cała reszta świata. Poszło nawet dalej: chce okiełznać potęgę płynącą ze źródeł. Stać się hegemonem wykorzystującym naukę i moc." Brzmi intrygująco, prawda? Jestem ogromnie ciekawa dalszej koncepcji autora. Polecam i czekam na ciąg dalszy historii.
Jak ja (nie) lubię czekać
Krzysztof Nowak0
Okładka ksiązki - Jak ja (nie) lubię czekać

Jak ja (nie) lubię czekać... to opowiadanie o życiu, o rzeczach dobrych i złych, które nas codziennie spotykają, o tym, że nigdy nie wolno się poddawać...

Detektyw Ania tropi przestępców
Krzysztof Nowak0
Okładka ksiązki - Detektyw Ania tropi przestępców

Jest to raczej pastisz kryminału. Historia dziewczynki, która dzięki swej dociekliwości, uporowi oraz przypadkowi, rozwiązuje szereg zagadek "kryminalnych"...