Okładka książki - Przygody Mopsa (Tom 4). Wyprawa na piracką wyspę. Pirat Mops. Tom 4

Przygody Mopsa (Tom 4). Wyprawa na piracką wyspę. Pirat Mops. Tom 4

Tom 4 cyklu Przygody mopsa

,,Przygody Mopsa" autorstwa Laury James to seria zabawnych opowieści o sympatycznym piesku i jego opiekunce Pannie Mirandzie. Mops, choć nieco niezdarny, zawsze znajdzie się w centrum najciekawszych wydarzeń - raz zostaje kapitanem statku, innym razem kowbojem na Dzikim Zachodzie lub groźnym piratem. To także wierny, oddany i kochający przyjaciel Panny Mirandy. Mops ma swoje psie lęki, ale stara się je przezwyciężać, próbuje nowych rzeczy i nigdy się nie poddaje.

W tej części Mops i Panna Miranda spędzają wakacje nad morzem. Psiak korzysta z uroków letniego odpoczynku, choć bezkresna woda budzi w nim niepokój. Wszystko się zmienia, gdy znika cenny skarb - Mops musi przełamać swoje lęki i wyruszyć na poszukiwania zguby. Seria przypadkowych zdarzeń prowadzi do zabawnych sytuacji, które wywołają uśmiech podczas lektury!

,,Przygody Mopsa" to idealna seria dla młodszych dzieci, zwłaszcza tych, które rozpoczynają samodzielną przygodę z czytaniem i uwielbiają zabawne opowieści z niesamowitymi bohaterami. Mali czytelnicy pokochają historie o Mopsie za ich humor, ciepło i lekkość, z jaką ukazują, jak ważne są przyjaźń, odwaga i stawianie czoła wyzwaniom.

Informacje dodatkowe o Przygody Mopsa (Tom 4). Wyprawa na piracką wyspę. Pirat Mops. Tom 4:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-08-13
Tytuł oryginału: Pirate Pug. The Dog Who Roced the Boat

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Przygody Mopsa (Tom 4). Wyprawa na piracką wyspę. Pirat Mops. Tom 4

Przygody Mopsa (Tom 4). Wyprawa na piracką wyspę. Pirat Mops. Tom 4 - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2025-11-22, Ocena: 5, Przeczytałam,

Mops nie lubi wody, ale ma chyba trochę „pecha” do morskich przygód. W tomie „Kapitan Mops. Przygoda na pełnym morzu” z imprezy nad jeziorem trafił nad morze. Teraz przeżyje piracką przygodę zatytułowaną „Pirat Mops. Wyprawa na piracką wyspę”. Mops, pomimo lęku przed wodą, znowu wykaże się bohaterstwem odszukując insygnia burmistrza Żwirowej Zatoki. Cenny artefakt dla mieszkańców tego miejsca.

Ale od początku. Bo wszystko zaczęło się od wypadku. W trakcie zabawy na plaży, nieuważnie rzucona piłka podbija Mopsowi oko. Przez jakiś czas musi je chronić, a w przepasce wygląda jak rasowy pirat. Potem panna Miranda Zabiera go na festyn w Żwirowej Zatoce, gdzie przestraszona papuga porywa lokalny skarb. Pani burmistrz ogłasza, iż kto go znajdzie zostanie jednodniowym burmistrzem. Mops, panna Miranda i ich przyjaciele bardzo chcą pomóc, ale na nagrodę liczy też grupka miejscowych łobuzów. Kto pierwszy dotrze na niewielka wyspę, na której wylądowała papuga?

Mops, jak zwykle, trochę niechcąc staje się centrum przygody. Z panną Mirandą są nierozłączni, chociaż piesek pewnie wolałby zostać w domu niż brać udział w jej eskapadach. Jednak jego właścicielka lubi się bawić, a i jest zdeterminowana, żeby jej pupil przełamywał lęki. W „Piracie Mopsie” zmierzy się ze zmorą wielu psów, czyli wodą.

Laura James – autorka przygód Mopsa – pisze dynamicznie i z rozmachem. Moje dzieci bardzo lubią ten cykl za dobre tempo. Zero długich wstępów. Bohaterowie wstają, jedzą śniadanie – bo śniadanie to bardzo ważny posiłek – i ruszają ku kolejnej przygodzie. A ta jest napisana w formie „kontrolowanego zamieszania”. To znaczy dzieje się mnóstwo, sytuacja może zmienić się w każdej chwili, ale autorka świetnie nad tym panuje i z każdą stroną przybliża bohaterów do celu.

Arrrr... Zakrzyknął by zły pirat. Jednak Mops jest dobrym piratem, który mimo czaszki na kapeluszu ma dobre serduszko i – razem ze swoją właścicielką – jest bardzo uczynny. No i nieco wystraszony. Jednak zew przygody wzywa, a jemu trudno się oprzeć.

Avatar użytkownika - agape_90
agape_90
Przeczytane:2025-08-27, Ocena: 6, Przeczytałem,

Panna Miranda oraz jej podopieczny pies Mops są bohaterami książek autorstwa Laury James, do których ilustracje tworzy Eglantine Ceulemans. Jest to duet wyjątkowy i przebojowy, a każdy tom to inna, niebywała i zabawna przygoda napędzana zbiegami okoliczności i niezdarnością Mopsa.

"Wyprawa na piracką wyspę. Pirat Mops" to czwarta odsłona perypetii wyżej wspomnianych bohaterów. Tym razem akcja toczy się podczas wakacji w Żwirowej Zatoce. Nadmorski klimat sprzyja zabawom na plaży. To tam Panna Miranda poznaje miejscowe dzieci i podczas gry w piłkę doprowadza do nieszczęśliwego wypadku z udziałem Mopsa. Szybka akcja ratunkowa, nieznośni starsi chłopcy i zbliżające się święto miasteczka oraz parada przebierańców to dopiero początek. Koniecznie sprawdź, jak potoczą się dalsze wydarzenia, podczas jej lektury nie grozi wam nuda.

Ta książka, a w zasadzie cała seria, to doskonały wybór dla dzieci, które lubią opowiadania z humorem. Będzie się idealnie nadawać także dla tych, którzy dopiero wprawiają się w samodzielnym czytaniu, a wszystko to dzięki krótkim rozdziałom, dużej czcionce i licznym ilustracjom.

Avatar użytkownika - wobiektywiemamy_
wobiektywiemamy_
Przeczytane:2025-08-24,

Kto pamięta tego wesołego Mopsa? 🐶

Dla tych, którzy widzą go po raz pierwszy-

Mops to psi bohater, który wraz ze swoją opiekunką Panną Mirandą przeżywa niezapomniane, szalone przygody!

Mops był już kowbojem, kapitanem statku a nawet tropicielem dzikich zwierząt.

Jego przygody okraszone są dobrą dawką humoru i ciekawych postaci.

Tym razem autorka zabiera nas na morską wyprawę w poszukiwaniu zaginionych skarbów i pokonywaniu własnych lęków.

Mops i Panna Miranda wyjeżdżają nad morze by odpocząć w spokoju, jednak nie będzie im dany upragniony wypoczynek.

Pewne niefortunne zderzenie sprawia, że psiak dostaje piłką w oko i musi nosić na nim przepaskę, w której wygląda jak prawdziwy pirat! 🏴☠

Potem pojawia się papuga Rio, która kradnie złoty łańcuch burmistrzyni i ucieka w siną dal…

Mops i Panna Miranda znajdą się w centrum pirackiej intrygi i będą próbowali rozwiązać zagadkę oraz przywrócić porządek.

Czy im się to uda?

Bardzo polubiłyśmy serię o zabawnym mopsiku i jego zwariowanych przygodach.

Każda część przenosi Cię w całkiem inne przygody a zabawne dialogi nie raz doprowadzą Cię do śmiechu 🤭🐶.

To rewelacyjna, wciągająca  seria z którą na pewno nie będziesz się nudzić!

Przygody Mopsa. Tom 3. Dzika przygoda w parku safari. Tropiciel Mops
Laura James0
Okładka ksiązki - Przygody Mopsa. Tom 3. Dzika przygoda w parku safari. Tropiciel Mops

,,Przygody Mopsa" autorstwa Laury James to seria zabawnych opowieści o sympatycznym psiaku oraz jego opiekunce, Pannie Mirandzie. Mops, choć nieco niezdarny...

Przygody Mopsa. Tom 1. Przygoda na pełnym morzu. Kapitan Mops
Laura James0
Okładka ksiązki - Przygody Mopsa. Tom 1. Przygoda na pełnym morzu. Kapitan Mops

,,Przygody Mopsa" autorstwa Laury James to seria zabawnych opowieści o sympatycznym Mopsie oraz jego opiekunce, Pannie Mirandzie. Mops, choć nieco niezdarny...