Okładka książki - Rakiety - pokonać grawitację

Rakiety - pokonać grawitację

Jak doprowadzić do kontrolowanego WYBUCHU i wykorzystać jego siłę dla dobra ludzkości?

Poznaj naukowców wizjonerów (a także myszy, niedźwiedzie, żółwie i inne zwierzęta!), dzięki którym RAKIETY używane dawniej do organizowania wspaniałych pokazów stały się najpotężniejszymi pojazdami, jakie zna ludzkość. Z tego naukomiksu dowiesz się również, w jaki sposób żyroskop, huśtawka i strumień wody z węża ogrodowego mogą nam pomóc w zrozumieniu zawiłości PODRÓŻY KOSMICZNYCH.

Nie trzeba być specjalistą od techniki rakietowej, by wiedzieć, że ta książka jest kosmicznie interesująca!

PRZYGOTUJ SIĘ DO STARTU!

Powyższy opis pochodzi od wydawcy

Informacje dodatkowe o Rakiety - pokonać grawitację:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2026-04-22
Tytuł oryginału: Rockets. Defying Gravity

Tagi: Komiks i powieść graficzna - wspomnienia i literatura faktu Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Rakiety - pokonać grawitację

Rakiety - pokonać grawitację - opinie o książce

,,Rakiety" to kolejna książka z serii Naukowmiks. Rakiety są potężne, niebezpieczne i przerażające. Zawierają niewiarygodnie dużo wybuchowych związków chemicznych. To dzięki nim ludzie dotarli na Księżyc, a w niedalekiej przyszłości mogą udać się na Marsa i planetoida. Książka ta wprowadza małych czytelników w świat nauki i rakiet. Można się z niej dowiedzieć co napędza rakiety, jak je wykorzystać w celach rozrywki, a jak na wojnie. I przede wszystkim jak one stały się najpotężniejszymi pojazdami, które potrafią dotrzeć w kosmos? Książka ta napisana jest w postaci komiksu dzięki czemu łatwiej jest zrozumieć naukowe pojęcia i szybciej przyswoić te informacje. Napisana jest łatwym językiem. Historię rakiet i ich zastosowanie, budowę itd. opowiadają nam różne zwierzęta. Co również pomaga w czytaniu tej książki. Ilustracje tutaj są duże i bardzo kolorowe. Pobudzają wyobraźnię i zachęcają do pogłębienia swojej wiedzy o rakietach i kosmosie. Książkę czyta się bardzo przyjemnie. Są tutaj odniesienia do życia codziennego jak do strumienia wody z węża czy ruch huśtawki. Publikacja ta podpowie nam również jak w domu można wykonać kontrolowany wybuch przy użycia balon czy butelki. Takie wyjaśnienie trudnych zagadnień sprawa, że są one łatwiejsze do zrozumienia. Książka ta jest ciekawym pomysłem dla dzieci, które chcą wiedzieć więcej jak również dla rodziców ciekawych nowinek naukowych. Polecam!