Okładka książki - Relikwiarz

Relikwiarz

Tom 2 cyklu Ręce Boga

Zima w Białymstoku potrafi być bezlitosna, a mróz przenikać do szpiku kości, odsłaniając jednocześnie to, co najgłębiej ukryte. Właśnie w takiej scenerii, skutej lodem i tajemnicą, rozpoczyna się mrożąca krew w żyłach historia opowiedziana w kryminale "Relikwiarz" Macieja Torebki. Kiedy w stolicy Podlasia zaczynają ginąć ludzie, a brutalne morderstwa zdają się układać w przerażający, rytualny wzór, staje się jasne, że nie jest to dzieło przypadku. To misternie utkany plan, zakorzeniony w religijnej obsesji i echem dawno zapomnianej przeszłości.

Podkomisarz Ariel Janicki i sierżant Monika Dydek stają w obliczu śledztwa, które z każdą kolejną ofiarą staje się coraz bardziej skomplikowane i niepokojące. Trop prowadzi ich przez zawiłe rodzinne tajemnice, głęboko skrywane traumy i grzechy, które miały zostać pogrzebane na zawsze. Ale czy w świecie, gdzie zło przybiera tak rytualną formę, prawda może być łatwa do odkrycia? Czy sprawiedliwość zawsze idzie w parze z zemstą? Autor z mistrzostwem kreśli te granice, pokazując, jak cienkie i łatwe do przekroczenia są, czyniąc "Relikwiarz" nie tylko opowieścią o zbrodni, ale i głębokim studium ludzkiej psychiki.

Zanurz się w mroczny kryminał Macieja Torebki

Relikwiarz - opinie o książce

Avatar użytkownika - Szpilkaczyta
Szpilkaczyta
Przeczytane:2026-03-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

"Wyglądał, jakby zasnął po ciężkim dniu pracy i śnił o czymś wyjątkowo miłym. Spod jego czapki wpływały gęste stróżki krwi i wstawiały się w posłanie, zmieniając jego kolor na czerwony....."

CZEŚĆ!

Ręce Boga powrócił by siać zniszczenie i wypełnić misję, która zrodziła się w jego chorym umyśle. Dodatkowym zapalnikiem jego zachowania staje się inny chory na umyśle człowiek, który doskonale potrafi się maskować i jego rękami czynić potworne zło.

To kontynuacja historii Rąk Boga ale nie przeszkadza to czytać bez znajomości pierwszej części, bo autor na bieżąco przypomina wydarzenia i nie zostajemy w tyle.

Bardzo dobra książka, wciągająca, nieodkładalna, emocjonująca, pomimo drastycznych scen momentami wywołuje uśmiech na twarzy, wartka akcja, nie ma czadu na nude caly czas coś się dzieje, po prostu petarda.

"Kiurwa"? mam nadzieję, że już niebawem pojawi się kolejna część perypetii podkomisarza Janickiego, a jego czarny humor go nie opuści.

Ręce Boga
Maciej Torebko0
Okładka ksiązki - Ręce Boga

Podkomisarz Ariel Janicki staje w obliczu niezwykle brutalnego morderstwa białostockiego komornika. Mężczyzna został unieruchomiony, przebity maczetą,...

Opad
Opad