Okładka książki - Rewind It Back

Rewind It Back

Tom 5 cyklu Windy City

Hallie
Kiedy miałam jedenaście lat, moja rodzina przeprowadziła się do domu obok niego.
Kiedy miałam trzynaście lat, stał się moją pierwszą miłością.
Kiedy miałam szesnaście lat, zakochaliśmy się w sobie.
A kiedy miałam dziewiętnaście lat, złamaliśmy sobie serca.

Mija szósty rok od tamtych wydarzeń, a ja robię staż w studiu projektowym w nowym miejscu. Niestety, okazuje się, że ten facet mieszka w tym samym mieście i gra dla drużyny hokejowej Chicago.

I ku swojemu zaskoczeniu otrzymuję zlecenie na projekt renowacji. To wzbudza we mnie nadzieję, że zakończę staż z propozycją pracy na stałe w wymarzonym fachu… Ale ten projekt to remont jego domu.

Może kiedyś kochałam Rio DeLucę, ale ja nie jestem już tą samą dziewczyną co kiedyś.

Rio
Nigdy nie myślałem, że zostanę ostatnim singlem w grupie przyjaciół. Ale po latach prób odnalezienia drugiej połówki, stwierdzam, że nie ma jej dla mnie na tym świecie.
I wtedy przypadkowo zatrudniam Hallie Hart, a nasza pokręcona historia powoduje, że powracam do skrywanych od dawna wspomnień.

Moi przyjaciele nie mają pojęcia, że swoją miłość znalazłem w wieku dwunastu lat. A teraz jedyna dziewczyna, którą kiedykolwiek kochałem, wprowadza się do domu obok.

Informacje dodatkowe o Rewind It Back:

Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2026-01-15
Tytuł oryginału: Rewind It Back
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Anna Gurgul

Kup książkę Rewind It Back

Rewind It Back - opinie o książce

,,Rewind It Back" to piąta odsłona mojej ulubionej serii ,,Windy City" autorstwa Liz Tomforde. Jest to jeden z tych cykli, który za każdym razem otula mnie niczym ciepły kocyk w zimowy wieczór, dlatego sięgając po kolejną część, jestem pewna, że jej lektura będzie pełna emocji i równie satysfakcjonująca, jak poprzednie. Czy i tym razem moje przeczucia mnie nie myliły? Już spieszę z wyjaśnieniem.

Zacznę od tego, że na historię Rio DeLuki, czekałam już od premiery ,,Mile High", czyli pierwszego tomu serii. Hokeista, który uchodził za największego śmieszka w drużynie i klubowego DJ-a, ponieważ w zasadzie nie rozstawał się ze swoim wiekowym boomboxem, skradł moje serce od samego początku, dlatego mocno liczyłam na to, że jako czytelnicy będziemy mogli poznać go nieco bliżej. Czy jego historia była równie emocjonująca, jak poprzednie?

Jedno jest pewne -- przez te wszystkie lata, które zostały opisane w cyklu ,,Windy City", mężczyzna nigdy nie związał się z żadną kobietą. Co było tego powodem? Po odpowiedź na to pytanie odsyłam was do lektury.

Muszę przyznać, że liczyłam na to, że historia Rio będzie wyjątkowa, nie spodziewałam się jednak, że wywoła we mnie tak wiele skrajnych emocji. I chociaż uważam, że niektóre wątki mogły zostać poprowadzone nieco inaczej, a powód rozstania Rio i Hallie sprzed lat mógłby być bardziej wyszukany -- i tak kocham ten tom całym serduszkiem.

Rio to zdecydowanie najbardziej towarzyski spośród grupki Chicagowskich przyjaciół. To, jak świetnie dogaduje się zarówno z męską, jak i damską częścią rodzinki z wyboru, zawsze mnie zachwycało. Jego życie było niemal idealne, brakowało w nim jedynie kobiety, z którą mógłby się zestarzeć. Jednak nikt nie spodziewał się, że hokeista spotkał już miłość swojego życia, tylko w wyniku pewnych perturbacji ją stracił.

Bardzo podobało mi się to, jak Rio i Hallie powoli, na nowo próbowali budować swoje szczęście. Mimo początkowej niechęci związanej z wydarzeniami z przeszłości postanowili dać sobie jednak drugą szansę i podobało mi się to, że autorka nie wrzuciła ich od razu w swoje ramiona, tylko pozwoliła im powoli oswajać się z nową rzeczywistością, przy czym nie pozbawiła ich tych zrywów, kiedy to serce podpowiada, by tę relację przyspieszyć, a rozum jednak stawia wyraźną granicę.

Myślę, że na uwagę zasługują również wątki związane ze zdrowiem i ogólnie życiem rodzin głównych bohaterów, które niejednokrotnie wywoływały we mnie wiele emocji. Dodatkowym plusem są również powroty do przeszłości, które pozwoliły mi lepiej poznać genezę relacji Halie i Rio.

Chociaż w pierwotnej wersji ,,Rewind It Back" miało być zakończeniem przygody autorki z tym uniwersum, cieszę się, że powstała jeszcze jedna historia, która jest bezpośrednio powiązana z serią ,,Windy City", a mianowicie ta opowiadająca o Montym -- ojcu Miller i trenerze braci Rhodes. Nie mogę doczekać się, aż najdzie się w moich rękach, dlatego z niecierpliwością będę wyczekiwać jej premiery.

The Right Move
Liz Tomforde 0
Okładka ksiązki - The Right Move

Dwudziestosiedmioletnia Indy rozstała się z facetem i musi od nowa ułożyć sobie życie. Najlepsza przyjaciółka proponuje jej, żeby wprowadziła się do jej...

Mile High
Liz Tomforde0
Okładka ksiązki - Mile High

Hokeista z wybujałym ego i stewardesa mogąca mu udowodnić, że nie może mieć każdej, której zapragnie. Stevie Shay od lat jest stewardesą, ale jeszcze...