Tom nie może się doczekać swoich urodzin: 11 sierpnia kończy 11 lat, wydarzenie zapowiada się więc wyjątkowo! Niestety splot niefortunnych zdarzeń sprawia, że rodzice odwołują urodzinową imprezę. Tom jednak nie zamierza się poddać i decyduje, że sam sobie zorganizuje przyjęcie i sprawi, by był to absolutnie niezapomniany dzień.
Data wydania: 2025-09-10
Tytuł oryginału: My Parents Cancelled My Birthday
Frank ma przed sobą wielki dzień! Egzamin z gry na trąbce, zawody pływackie i wreszcie... spotkanie ze światowej sławy mistrzem robienia na drutach (tak...
Któż czasem nie marzył o tym, by pozbyć się swojego brata lub siostry? Dla Jonny'ego to marzenie może się za chwilę spełnić, a wszystko dzięki zamianarodzenstwa...
Ocena: 6, Chcę przeczytać,
,,Rodzice odwołali moje urodziny" to przezabawna historia o Tomie, który długo czekał na swoje szczęśliwe 11 urodziny. Niestety, ale zbieg wydarzeń sprawił, że nikt nie ma czasu by pomyśleć o ich przygotowaniu.
Parę dni przed planowanym przyjęciem urodzinowym, świnia Tiny spadła z dachu wprost na pieska babci. Jak można domyśleć się piesek nie przeżył. Babcia zaczęła rozmawiać z jego duchem. Do tego tata jest pisarzem, który nic innego nie robi tylko zamyka się w pokoju i pisze. A mama musi pracować za dwóch. Kiedy ktoś ma pomyśleć o zorganizowaniu przyjęcia? Smutny Tom postanawia sam o to zadbać.
Opowieść o świni mającej chlewik na dachu, psie zwanym jak pizza Margherita i tacie, który klnie, ale inaczej jest świetną książką zarówno do wspólnego czytania jak i do samodzielnego.
Duża czcionka, łatwe zdania, ciekawa i zabawna historia, to idealne połączenie. Zarówno dziecko jak i dorosły czytając o rodzinie Toma nie jeden raz wybuchnie śmiechem.
Oprócz zabawnej opowieści mamy tutaj również bardzo refleksyjną historię, która pokazuje co tak naprawdę w życiu jest najważniejsze. Co tak naprawdę daje nam szczęście.
W książce znajdziemy czarno-białe ilustracje, które przykuwają uwagę i pobudzają wyobraźnię. Znajdziemy również pogrubione słowa, które sprawiają, że łatwiej się czyta tę opowieść młodszym czytelnikom.