Okładka książki - Ścigany przez samego siebie

Ścigany przez samego siebie

Klasyczny kryminał z okresu PRL-u, w którym młody prokurator, Andrzej Dolecki decyduje się na śledztwo w sprawie śmierci Marii Jagodzińskiej. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że był to nieszczęśliwy wypadek, Dolecki przeczuwa, że coś jest nie tak i postanawia dokładniej zbadać sprawę.
Od początku wiadomo, że to mąż Marii, Henryk, wypchnął ją przez okno. Czytelnik śledzi więc, jak prokurator, pełen wątpliwości i wewnętrznych rozterek, próbuje znaleźć dowody i odkryć prawdziwe motywy zbrodni. Pomaga mu w tym sąsiadka Eliza Hoffmann, ekscentryczna starsza pani z obsesją na punkcie pająków i różowego wystroju. Mimo swojego nietypowego zachowania, Eliza okazuje się być bardzo pomocna dzięki swoim zdolnościom obserwacji.
Powieść została wykorzystana jako baza scenariusza odcinka serialu „07 zgłoś się!".
To nietypowy kryminał, który pokazuje, jak skomplikowane mogą być pozornie oczywiste sprawy.
Książka została pierwotnie wydana pod pseudonimem artystycznym Brunon Zbyszewski.

Informacje dodatkowe o Ścigany przez samego siebie:

Wydawnictwo: Xaudio
Data wydania: 2024-09-20

Tagi: kryminał PRL

Kup książkę Ścigany przez samego siebie

Ścigany przez samego siebie - opinie o książce

Skusiłem się na "Ściganego przez samego siebie" dzięki serialowi "07 zgłoś się", którego jeden z odcinków został oparty na kanwie tej powieści. W porównaniu do ekranizacji, pierwowzór charakteryzuje się większą głębią postaci i bardziej rozbudowanymi wątkami psychologicznymi. Wyjaśnienie przeszłości Henryka Jagodzińskiego jest bardziej zaskakujące, niż to które wykreowali scenarzyści. Nie ma tutaj tak wielkiej dynamiki, jak we współczesnych powieściach kryminalnym, tym niemniej jest to interesująca historia. No i postać Elizy Hoffmann...Perełka! Warto przeczytać.