Największe zagrożenie czai się tuż obok…
Rose aż do swoich osiemnastych urodzin sądziła, że jest najzwyklejszą w świecie nastolatką. Co prawda może trochę dziwną i wycofaną, ale do tej pory jedyne, co spędzało sen z jej powiek, to kartkówki z matematyki.
Z chwilą osiągnięcia pełnoletniości życie dziewczyny zmienia się diametralnie. Na jaw wychodzą rodzinne tajemnice, a w jej domu pojawia się niejaki Lou, który twierdzi, że na jej barkach spoczął niezbywalny obowiązek.
Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, gdy Rose będzie zmuszona wybierać pomiędzy wieloletnią przyjaźnią a pierwszą miłością.
Czy dziewczyna zdoła się odnaleźć w nowej rzeczywistości? Czy będzie w stanie sprostać wszystkim wyzwaniom, które przyniesie jej los? I wreszcie – kim okażą się osoby, którym najbardziej ufała?
Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2025-05-08
Kategoria: Inne
KAŻDY KROK PRZYBLIŻA ICH DO OTCHŁANI PRZEZNACZENIA... Rose stopniowo odkrywa tajemnice swojego pochodzenia. Na jaw wychodzą mroczne sekrety jej rodu...
Przeczytane:2025-05-29, Ocena: 5, Przeczytałem,
Jeśli szukacie lekkiej, przystępnej i wciągającej lektury na początek swojej przygody z gatunkiem fantasy, to „Sennik” będzie idealnym wyborem.
Akcja osadzona w codziennym świecie, przeplatana magicznymi elementami, prowadzi nas przez życie Rose – zwyczajnej nastolatki, która do 18. urodzin nie spodziewała się, że jej los tak się odmieni. Kiedy na jaw wychodzą rodzinne tajemnice, a w jej życiu pojawia się Lou, dziewczyna musi stawić czoła nowym wyzwaniom i odnaleźć się w zupełnie nowej rzeczywistości. Fabuła została poprowadzona w sposób naturalny i niewymuszony, co uważam za duży atut. Bardzo fajnie został zachwany balans między warstwą fantastyczną a realnym światem, między akcją a fragmentami obyczajowymi i książka nie jest przesadzona w żadnym z tych aspektów.
Styl pisania jest bardzo przystępny, choć momentami dialogi wydawały mi się trochę sztywne – mam nadzieję, że to się poprawi w kolejnych tomach! Zakończenie pozostawia czytelnika z dużym apetytem na więcej, więc wierzę, że niebawem doczekamy się kontynuacji.
Podsumowując, „Sennik” to doskonałe wprowadzenie do świata fantasy dla młodzieży, która stawia pierwsze kroki w tym gatunku. Polecam wszystkim, którzy pragną się dobrze bawić i nie boją się odrobiny magii oraz tajemnic. Czekam na kontynuację!