Okładka książki - Serce Człowieka

Serce Człowieka

Erich Fromm (1900-80) - amerykański psycholog i filozof pochodzenia niemieckiego, uznawany za jednego z najwybitniejszych humanistów XX wieku, twórca psychoanalizy humanistycznej. Autor kilkudziesięciu książek, w tym tak ważnych jak Ucieczka od Wolności, Zapomniany Język, Zdrowe Społeczeństwo, Pasje Zygmunta Freuda, Patologia Normalności czy O Byciu Człowiekiem.

Sercu Człowieka Fromm zajmuje się tematyką przemocy, bardzo szeroko rozumianego narcyzmu - zarówno indywidualnego, jak i zbiorowego, tendencjami nekrofilnymi ujmowanymi jako dążenie do chaosu, destrukcji i śmieci, a także orientacją, którą nazywa symbiozą kazirodczą. Ale co najważniejsze, proponuje także drogi wyjścia lub przynajmniej zminimalizowania tych aspektów ludzkiej psychiki. Zastanawia się nad problemem determinizmu i indeterminizmu ludzkiej natury, rozpatrując wcześniej sam sens tego pojęcia. I jak zawsze u tego autora: dogłębnie, a przy tym zawsze z humanistycznym pozytywnym przesłaniem.

(Opis pochodzi od wydawcy)

Informacje dodatkowe o Serce Człowieka:

Wydawnictwo: vis-a-vis Etiuda
Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Kategoria: Psychologia

Serce Człowieka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ajankowski
Ajankowski
Przeczytane:2026-02-11, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2026,

Erich Fromm, twórca m.in. "Ucieczki od wolności" rozpisuje się nad tendencjami człowieka do wyboru zła/śmierci (tendencje nekrofilijne) oraz dobra/życia (tendencje biofilijne). Zajmuje się problemem wolnej woli oraz odpowiedzialności, odwołując się do myśli Freuda, Spinozy oraz Marksa.

Zdaniem autora, nie każdy człowiek posiada wolność wyboru, a na pewno nie w takim stopniu, w jakim się powszechnie sądzi - z każdym kolejnym ogniwem łańcucha wydarzeń, wolność wyboru nam maleje. Jako przykładu użył m.in. pociągu do drugiej osoby - im dłużej z nią rozmawiamy i nastawiamy się na dalsze czynności, tym mniejszy mamy co do nich wybór. Podobnie, mamy wybór czy spożyjemy danego dnia alkohol, jednak później nasza zdolność do wyboru maleje.

Dużo miejsca poświęcił w tej książce złu, chęci niszczenia, narcyzmowi oraz ryzyku zagłady nuklearnej (książka była pisana podczas trwania Zimnej Wojny i wyścigu zbrojeń). Nawołuje do powrotu do zasad humanizmu oraz ograniczeniu narcyzmu, do czego jego zdaniem nawołują także największe religie świata. Jego dzieło głosiło, iż wybór świata wciąż się zawężał i mógł to być ostatni moment, aby wybrać życie oraz rozbrojenie.

Bardzo optymistycznym poglądem był fakt, iż ludzkie serce rzadko jest całkowicie utwardzone, a czynienie dobra z czasem przychodzi coraz łatwiej - musimy jednak włożyć pracę, aby tego dokonać. Nasza wolność zależy od tego, jak bardzo uświadomimy sobie, jak nasze środowisko, klasa społeczna oraz cechy kierują naszym zachowaniem. Wybór wymaga znajomości konsekwencji, tego, co nami kieruje, a także odróżnienia dobra od zła. Im bardziej poznamy siły które nami rządzą, a także dostrzeżemy człowieka w drugiej osobie - człowieka równie przerażonego i kruchego jak my - tym bardziej będziemy doświadczać prawdziwej wolności wyboru.

Zerwać okowy iluzji
Erich Fromm0
Okładka ksiązki - Zerwać okowy iluzji

Według Ericha Fromma (1900-1980) jednego z najwybitniejszych uczonych XX wieku Marks dysponował z pewnością znacznie głębszym wglądem w naturę procesu...

Anatomia ludzkiej destrukcyjności
Erich Fromm0
Okładka ksiązki - Anatomia ludzkiej destrukcyjności

Jedna z najważniejszych książek XX wieku. Anatomia ludzkiej destrukcyjności jest obszernym studium zjawiska, które określa się krótkim terminem...

Opad
Opad