Okładka książki - Siedzą we mnie smoki

Siedzą we mnie smoki

DO OSOBY, KTÓRA SIĘGNIE PO TEN TOMIK WYPEŁNIONY PĘKNIĘCIAMI I CZUŁOŚCIĄ

Jeśli trzymasz go teraz w dłoniach, być może coś w Tobie Cię boli, uwiera, nie daje Ci spać. Ta książka powstała właśnie z takich miejsc – z doświadczeń, które zostawiają ślad, i z empatii, która próbuje je objąć delikatnością zamiast osądu.

Znajdziesz tu krótkie teksty i kilka wierszy o miłości i jej braku, o upadaniu częściej, niż ktokolwiek by chciał, o marzeniach, które jednocześnie ciążą i niosą, oraz o wolności, która czasem zaczyna się od cichego „nie”. To notatki z życia, w którym świat bywa złośliwy – ale wrażliwość wciąż jest naszym wyborem.

Możesz czytać je po kolei albo na chybił trafił – a nuż znajdziesz idealny plasterek na dany moment. Nie ma tu prostych recept, są za to słowa, które przytulają Twojemu zmęczeniu, a czasem delikatnie przypominają, że jeszcze będzie można oddychać lżej – zwłaszcza wtedy, gdy świat znów pokaże swoje ostre krawędzie.

Informacje dodatkowe o Siedzą we mnie smoki:

Wydawnictwo: Spisek Pisarzy
Data wydania: 2026-02-04

Kup książkę Siedzą we mnie smoki

Siedzą we mnie smoki - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrufka80czyta
mrufka80czyta
Przeczytane:2026-02-18, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

"Siedzą we mnie smoki" autorstwa Justyny Luszyńskiej to przepięknie wydany tomik poezji. Przynajmniej tak myślałam, sięgając po niego.

W trakcie lektury odkryłam, że to o wiele więcej. Według mnie, jest to zbiór refleksji i doświadczeń autorki. Jestem pod wrażeniem.

Jeśli miałabym opisać kilkoma słowami, to byłyby to: mądra i przepełniona emocjami.

Są tu teksty pełen smutku, ale też radosne i takie, które tchną w Was nadzieję.

Są słowa, które mam wrażenie, że Justyna usłyszała w moich myślach, no bo jak to wytłumaczyć, że czytam, to co czuję?

Chciałam zacytować kilka, ale okazało się, że jest mi bardzo trudno wybrać, bo zaznaczyłam ich tak wiele.

Jeśli macie czasem ochotę oderwać się od krwawych, romantycznych, i innych lektur, po które sięgacie zazwyczaj -- niech to będzie ta książka.

Łączy nas nienawiść
Justyna Luszyńska0
Okładka ksiązki - Łączy nas nienawiść

Malina widzi przed sobą świetlaną przyszłość – właśnie dostała wymarzoną posadę w Adeline, poważnej i szanowanej korporacji. Niestety zamiast pięknego...

Kocham chłopaka mojej babci
Justyna Luszyńska0
Okładka ksiązki - Kocham chłopaka mojej babci

A co, jeśli despotyczna babka zmusi swoją nieśmiałą i zahukaną wnuczkę do zagrania w sztuce dla dorosłych? Jagoda wraz z córeczką Żenią wraca do rodzinnego...

Opad
Opad