Okładka książki - SKUB

SKUB

Rok Pański 1306. Polska znowu jest silna i zjednoczona w sojuszu z królestwem Czech. Nie wszystkim się to podoba. Książę kujawski Władysław Łokietek wszczyna bunt przeciwko Wacławowi III i rozpętuje wojnę domową. Gdy zawodzi miecz i honor, rycerze zaczynają spiskować. W samym środku tej zawieruchy staje krakowski szewc. Na imię ma Skub. Dobry z niego młodzieniec, choć hultaj. Ludziom pomaga, jak umie, wrogom szkodzi, jak potrafi. Niespodziewanie to w jego rękach spocznie los dwóch królestw. Musi tylko uszyć buty dla ukochanej i dokonać morderstwa.

Przewrotny retelling legendy o szewcu, owcy i smoku. Historyczny thriller o wielkiej miłości i jeszcze większej zbrodni.

Informacje dodatkowe o SKUB:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-08-27
Kategoria: Historyczne

Tagi: Thrillery i suspens Literatura historyczna

Kup książkę SKUB

SKUB - opinie o książce

Mamy 1306 rok, a w Polsce dość dużo się dzieje. Dzięki sojuszu z królestwem Czech znów jest silna, co ma swoich zwolenników, ale również przeciwników.
Skub, jest młodym szewcem, człowiekiem lubiącym zabawę. Z jednej strony pomaga biednym, z drugiej lepiej nie być jego wrogiem. Pewnego dnia dostaje pewną propozycję, można by powiedzieć, że nie do odrzucenia. Haczyk jednak jest taki, że od tego będzie zależeć bardzo wiele, nawet życie. Jakie decyzje podejmie Skub? W jakie tarapaty wpadnie? Co jeszcze się stanie?

Wiem, że zarys historii jest bardzo ubogi, ale nie mogę Wam zdradzić nic więcej, inaczej odebrałabym przyjemność z odkrywania tego samemu. Każde zdarzenie jest ważne, każde jest ciągiem całości, każde należy odkrywać pomału samemu. Jakie wrażenia mam po przeczytaniu? Nie mogę powiedzieć, że książka mnie zachwyciła, jednak podobała się na tyle, że czerpałam przyjemność z czytania. Dla mnie była to pozycja na cztery wieczory. Na tyle wciągająca, że byłam ciekawa, co stanie się dalej, a jednocześnie bez problemu mogłam ją odłożyć na bok, aby wrócić do niej później.
Akcja dość sprawnie poprowadzona, ze zwrotami, które uważam za ciekawe. Książkę czytało się nawet szybko (nie miałam wrażenia, żeby mi się dłużyła, czy też coś w tym stylu). Podczas czytania towarzyszyły emocje (jednak nie mogę powiedzieć, że były ogromne).

Skub, jest postacią ciekawą. To młodzieniec, szewc, którego życie pełne zabawy w pewnym momencie się zmienia i to bardzo. Jest bohaterem dającym się lubić.

„SKUB” to książka, która może mnie nie zachwyciła, ale na pewno spędziłam z nią fajny czas. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2025-09-26, Ocena: 6, Przeczytałam,

,,Skub" to retelling dobrze nam znanej legendy opowiadającej losy Szewca Skuba.
Autor napisał świetną historię, w całkowicie świeżej odsłonie. Postacie historyczne i fikcyjne przeplatają się ze sobą w tak perfekcyjny sposób, że trudno myśleć o tej historii jedynie jako o fikcji literackiej.  Jest młodziutki Szewc Skub, jest Smok..a jakże - do tego wielce zagrażający polskim ziemiom, jest i baranek z niespodzianką w środku i jest też księżniczka.. ale posłuchajcie jak to wszytko się zaczęło.
Rzecz się dzieje Anno Domini 1306  na ziemiach polskich, która jest zjednoczona z Królestwem Czech pod władaniem młodziutkiego Wacława III, jednak po władzę chce sięgnąć - jak mawiali jego przeciwnicy kujawiaczek czyli Władysław Łokietek.  Ludzie powstają przeciwko sobie i rozpętuje się wojna domowa, jednak do objęcia władzy jeszcze jest daleko. Zaczyna się gra, a ludzie są niczym pionki na szachownicy.

Polityczne rozgrywki, intrygi a w tym wszystkim młodzieniec z blond czupryną i figlarną iskrą w oku Skub, który przez całą powieść nie daje się czytelnikowi nudzić.  Chłopak ma dobre serce i ogromne umiejętności wpakowywania się w kłopoty, może ma to związek z jego niewyparzonym ( jak przystało na szewca) językiem, a może z nadmiernym oglądaniem się za pannami ( choć nie tylko kobiety w wolnym stanie go interesują).  Jedno jest pewne Szewczyk niesie na swoich barkach odpowiedzialność za przyszłość dwóch Państw i bezpieczeństwo pewnej duchessy.

Książka napisana jest z użyciem archaicznego języka co dosłownie przenosi nas w czasie, jest to świetny zabieg, aby oddać atmosferę czasów o których czytamy. Archaizmy użyte są na tle rozważnie, aby zrozumieć o czym czytamy

Avatar użytkownika - matkawiedzma
matkawiedzma
Przeczytane:2025-09-08, Ocena: 5, Przeczytałem, 2025 PRZECZYTANE,

Ta książka mnie nicht irritare - ona jest nur für Liebe!

Mieszanka języków, którą serwuje Malinowski, to prawdziwy smaczek - rzadki, wyborny, nie do podrobienia. Jest zacnie... Ale do początku.

Największą radością dla czytelnika jest bawić się treścią w głos. Masz świetny thriller - siedzisz skulona w fotelu - głosu brak, ino tylko zgrzyt zaciśniętych zębów. Masz świetnie napisaną powieść historyczną na kanwie bajki o szewczyku i smoku - śmiejesz się w głos, co wśród Twoich domowników budzi niepokój (biedni nie znają, że moje długie włosy zasłaniają słuchawki w uszach).

A wszystko za sprawą jednego bohatera - tytułowego Skuba. On to - zgodnie z wolą piewcy - góry przenosi i figle stroi. Hultaj, prześmiewca, mistrz szewski. Psotny, sprytny, kochliwy toże. Szewczura, szwiec, współcześnie szewc. A jak z zachodu przybywacie, to dla was będzie der Schuster, a jeśli z południa - svec. Na Wąwelu wychowany, no, trochę pod nim...

Jak go rozpoznać? Skub to taki jegomość, co lubi jeden palec wystawić. Który? - zapytacie. O, moi maluczcy, po zwoje źródłowe sięgnąć musicie!

I tak oto wokół niego toczy się historia na faktach - tak, prawdziwych! ? Jest tu romans i zdrada, jest krimi, są zwroty jak z najlepszych sag. No, wszystko jest! A nade wszystko jest miłość - i to ta, co potrafi człeka odmienić i na manowce zaprowadzić...

,,Tyle. Teraz wy swój werdykt wydajcie, wedle własnej nieprzymuszonej woli, wszak u zarania naszej podroży umówiliśmy się, że u jej kresu rozsadzicie, czy ma historia warta jest mszy, nie, wróć, zdecydowanie wolę wieczerzę w cieniu praskiej katedry. Czekam."

Akcja powieści dzieje się w średniowiecznym Krakowie. Jest rok 1306, a na Wawelu rządzi biskup Jan Muskata. Polska jest silna i zjednoczona w sojuszu z Królestwem Czech, a to nie wszystkim się podoba. Książę kujawski Łokietek wszczyna bunt przeciwko Wacławowi III i rozpętuje wojnę domową. W tym czasie żyje tytułowy Skub - szewski czeladnik, wielki miłośnik cudzych żon i mienia, a do tego pechowiec, który wpada ciągle w tarapaty. Chłopak o złotym sercu, zdolny do prawdziwego uczucia. Ludziom pomaga, wrogom szkodzi. Jest agentem Muskaty. Staje on w centrum całego zamieszania. Wbrew własnej woli zostaje wciągnięty w rozgrywkę, w której stawką są korony dwóch królestw, ale także życie tych, których kocha. Bohater przeżywa wraz z kompanią wiele przygód. Jest też wątek miłosny. Skub zakochuje się w Eufemii, ale dziewczyna została przeznaczona innemu, co rodzi duże kłopoty.

Autor opowiada nam legendę o szewcu i smoku, inaczej niż ją znamy. W tej historii szewc nie jest sprytnym rzemieślnikiem, lecz hultajem o dobrym sercu i z grzechem w kieszeni. Nie jest to opowieść o rycerzach ubranych w zbroje. To thriller historyczny, w którym czuć zdradę, a każdy ruch może skończyć się śmiercią. Miłość jest niebezpieczna, a zbrodnia jest drogą do ocalenia. To powieść dla tych, którzy lubią legendy mroczne. Wątków jest tu wiele i nie sposób wspomnieć o każdym. Cała opowieść niby historyczna, ale z klimatem powieści przygodowej. Nie ma w niej potworów, ale jest napięcie i są emocje. Nikt tu nie jest do końca zły, ani całkiem dobry. Historia chociaż fikcyjna to miesza się z faktami, a postacie autentyczne przeplatają się z fikcyjnymi. Zdaniem wydawcy jest to thriller, ale raczej to powieść przygodowa. Książka jest napisana lekkim stylem z humorem. Dobrze oddany klimat dawnych lat. Powieść może spodobać się fanom książek A. Sapkowskiego i oczywiście powieści historycznych, bo całość opiera się na dawnych dziejach Polski.

Skald. Wężowy język. Tom 1
Łukasz Malinowski0
Okładka ksiązki - Skald. Wężowy język. Tom 1

Powiadają, że ciągnie za nim stado kruków żerujących na truchłach jego wrogów. Mówią, że jest biegły w strof składaniu, gdyż z łatwością przekuwa słowa...

Skald. Kowal słów. Tom 2
Łukasz Malinowski0
Okładka ksiązki - Skald. Kowal słów. Tom 2

Narzeczona dostarczona, zadanie wykonane, nagrody brak. Ainar Skald czuje się oszukany i planuje na kaganie Tirusie Wielkim pomstę o jakiej krążyć będą...