Ok³adka ksi±¿ki - ¦lady ma³ych stóp na piasku

¦lady ma³ych stóp na piasku

Ocena: 5.74 (19 g³osów)

¦lady ma³ych stóp na piasku pokazuj±, jak dok³adnie powinna wygl±daæ matczyna mi³o¶æ do w³asnego dziecka. Poznajemy tutaj historie malutkiej Thais oraz jej matki Anne-Dauphine.

Pewnego dnia, Anne posz³a wraz ze swoj± córeczk± na pla¿ê. Po chwili dostrzeg³a co¶, co j± przerazi³o. Jej maleñka córeczka ledwo ci±g³a swoj± nó¿kê... Dziewczynka przesz³a serie badañ, po których lekarze stwierdzili, ¿e Thais cierpi na rzadk± chorobê genetyczn± – leukodystrofiê metachromatyczn±. Dwuletniej dziewczynce zostalo zaledwie kilka miesiecy zycia.

Anne postanowi³a zrobiæ dla dziecka co¶ najpiêkniejszego. Z³o¿y³a córeczce obietnicê: ,,Bêdziesz mia³a piêkne ¿ycie. Nie takie, jak inne ma³e dziewczynki, ale ¿ycie, z którego bêdziesz mog³a byæ dumna. ¯ycie, w którym nigdy nie zabraknie ci mi³o¶ci”.

Ta smutna, a zarazem piêkna historia opowiada o tym, jak wygl±da mi³o¶æ. Mi³o¶æ matki, rodziny, przyjació³. Wszyscy s± z Thais. Wszyscy staraj± siê dope³niæ obietnicy jej matki.

Informacje dodatkowe o ¦lady ma³ych stóp na piasku:

Wydawnictwo: ¦wiêty Wojciech
Data wydania: 2012-10-01
Kategoria: Literatura piêkna
ISBN: 978-83-7516-474-9
Tytu³ orygina³u: Deux petits pas sur le sable mouillé
T³umaczenie: Sylwia Filipowicz
Ilustracje:-

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê ¦lady ma³ych stóp na piasku

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

¦lady ma³ych stóp na piasku - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - kinguszka
kinguszka
Przeczytane:2016-03-06, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam, 26 ksi±¿ek 2016,
"Kiedy siê kocha i jest siê kochanym, mo¿na znie¶æ wszystko. Nawet ból. Nawet cierpienie...- które nieproszone zakrada siê do naszego ¿ycia." My¶lê, ¿e trzeba zacz±æ od tego, ¿e ksi±¿ka "¦lady ma³ych stóp na piasku" jest napisana na podstawie faktów z ¿ycia autorki. Jest ona jednocze¶nie narratorem. Matka dwojga dzieci. Trzecie jest w drodze. Ma kochaj±cego mê¿a, dobr± pracê, wszystko by byæ szczê¶liwa. I taka w³a¶nie jest. Jej ¿ycie jest niemal idealne. Pe³ne mi³o¶ci i dobroci. Wszystko siê burzy, gdy Anne-Dauphine dowiaduje siê, ¿e jej córka Thais cierpi na nieuleczln± chorobê genetyczn±: leukodystrofiê metachromatyczn±. Thais nie bêdzie mia³a mo¿liwo¶ci dorosn±æ. Choroba powoli wyniszcza uk³ad nerwowy. Powolna, bolesna ¶mieræ. Taka diagnoza spada na rodziców. Jakby tego by³o ma³o, dziecko, które jest w drodzê te¿ mo¿e byæ chore. Prawdopodobieñstwo wynosi jeden do czterech. "Kiedy nie mo¿na dodaæ dni do swojego ¿ycia, trzeba dodaæ ¿ycia swoim dniom." Ksi±¿ka w piêkny sposób opisuje zmagania autorki z uczuciami, ze smutkiem, z³o¶ci± i cierpieniem. Pokazuje relacje jakie ³±cz± cz³onków rodziny i jak siê nawzajem wspieraj±. Ka¿dy z cz³onków tej rodziny prze¿ywa t± tragediê na na swój sposób. Jest to przede wszystkim ksi±¿ka opisuj±ca walkê ze sob± i z chorob±. "Czasami szczê¶cie sk³ada siê z drobiazgów, rzeczy maleñkich, niemal nieistotnych." Oczywi¶cie rycza³am podczas czytania jak bóbr. Polecam t± ksi±¿kê naprawdê ka¿demu. Nigdy nie wiadomo z czym nam siê w ¿yciu przyjdzie zmierzyæ, a ta ksi±¿ka pokazuje co czuje matka dziecka, które umiera. Uczy jak nie zamykaæ siê w sobie i z nadziej± patrzeæ na przysz³o¶æ. Pomimo wielkiej tragedii trzeba ¿yæ dalej, poniewa¿ ma siê dla kogo ¿yæ. "Nie my¶li "ju¿ nigdy" albo "na zawsze". ¯yje chwil± obecn±."
Niesamowite prze¿ycie. Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, jak zachowa³abym siê na miejscu Rodziców, którzy dowiaduj± siê, ¿e ich córka jest ¶miertelnie chora, pó¼niej musz± siê zdecydowaæ na chemioterapiê i przeszczep szpiku u drugiej córki, bez pewno¶ci, ze ich decyzje pomog± w zahamowaniu jej choroby. Jednocze¶nie s± ¶wiadomi, ze powinni zwolniæ z poczucia odpowiedzialno¶ci za bezpieczeñstwo sióstr ich kilkuletniego syna, zapewniæ na tyle, na ile siê da beztroskie dzieciñstwo. Podziw dla m±dro¶ci i mi³o¶ci, któr± rozsiewaj± wokó³ ich dzieci. Rado¶æ z ³añcucha dobrych serc, który ich otacza. I zaskoczenie, gdy wraz z Matk±-Autork± ksi±¿ki odkrywa³am proste prawdy.
Avatar u¿ytkownika - violeta86
violeta86
Przeczytane:2015-04-11, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam, 52 ksi±¿ki 2015,
Czytaj±c ksi±¿kê wyla³am wiele ³ez. Niezwykle poruszaj±ca ksi±¿ka o potêdze mi³o¶ci, cierpieniu, oddaniu, walce z chorob±. Godna polecenia. Sk³ania do refleksi, zadania sobie kilku istotnych pytañ.
Ta niewielka objêto¶ciowo ksi±¿eczka niesie za sob± ogromny ³adunek emocjonalny, podnosi na duchu i daje nadziejê. D³ugo czeka³am na jej przeczytanie, poniewa¿ pechowo by³a dostêpna w jedynej miejskiej bibliotece, na szczê¶cie jednak po d³ugim czasie oczekiwania uda³o mi siê j± zdobyæ. ¦lady ma³ych stóp na piasku to poruszaj±ce ¶wiadectwo kochaj±cej matki, która chce zapewniæ swojej ciê¿ko chorej córeczce godne ¿ycie. Musi siê zmierzyæ ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e jej ukochane dziecko wkrótce odejdzie. Historia zaczyna siê, kiedy Anne zauwa¿a u swojej córki Thais specyficzny chód, dziewczynka lekko w³óczy nó¿k± i porusza siê nieco chwiejnie. Pocz±tkowo rodzice staraj± siê tym nie przejmowaæ, jednak dla pewno¶ci robi± dodatkowe badania, które ujawniaj± szokuj±c± diagnozê. Ma³a Thais cierpi na ciê¿k± chorobê: Leukodystrofiê metachromatyczn±. Choroba ta wyniszcza ca³kowicie uk³ad nerwowy, doprowadza do utraty mowy, wzroku , s³uchu a nastêpnie do ¶mierci. W dodatku przera¿eni rodzice s³ysz± wiadomo¶æ, ¿e dziecko, które ma przyj¶æ na ¶wiat równie¿ mo¿e byæ chore. Ale tego ju¿ nie zdradzê. Niezwykle mnie urzek³o w tej historii to, ¿e rodzina, która do¶wiadczy³a tak wiele cierpieñ nie pyta "dlaczego my?" tylko staraj± siê mimo wszystko patrzeæ z nadziej± w przysz³o¶æ. By³am pod wra¿eniem dojrza³o¶ci ma³ego Gasparda, który nie ba³ siê mówiæ o swoich obawach i troskliwie zajmowa³ siê siostr±. Momentami krêci³y mi siê ³zy w oczach, w my¶lach zadawa³am sobie pytanie ile ta dziewczynka musi jeszcze wycierpieæ?. Dotkniête ciê¿k±, nieuleczaln± chorob± dziecko nie skar¿y³o siê na swój los, tylko znosi³o wszystkie przeciwno¶ci z pokor±. ¦lady ma³ych stóp na piasku to jedna z tych historii o których siê nie zapomina. Napisana prostym, lecz piêknym jêzykiem. Pasuje tu cytat Ksiêdza Jana Twardowskiego mówi±cy o tym, ¿e najpiêkniejszy u¶miech ma ten, kto wiele wycierpia³. Polecam tê piêkn± opowie¶æ o bezwarunkowej mi³o¶ci rodziców do dziecka, która pomo¿e znie¶æ wszystkie przeszkody.
Avatar u¿ytkownika - jeke5
jeke5
Przeczytane:2015-03-09, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,
Nieuleczalna choroba dziecka dla rodziców to co¶ najgorszego i niewyobra¿alnego na ¶wiecie. Co zrobiæ, jak siê zachowaæ, jak pomóc ma³ej kruszynce, której pozosta³o zaledwie kilka miesiêcy ¿ycia? Przed takim dylematem zosta³a postawiona dziennikarka francuska Anne-Dauphine Julliand i jej m±¿ Loic. ,,¦lady ma³ych stóp na piasku" to poruszaj±ca opowie¶æ o szczê¶liwej i kochaj±cej siê rodzinie, która nagle prze¿ywa wstrz±s, gdy dowiaduje siê, ¿e ich dwuletnia córeczka Thais cierpi na chorobê genetyczn± uk³adu nerwowego-leukodystrofiê metachromatyczn±. Oboje zdrowi rodzice bêd±cy nosicielami anomalii genetycznej przekazali defektywny gen dziecku, u którego komórki nie produkuj± specjalnego enzymu. Choroba rozwija siê stopniowo, nastêpuje utrata chodu, mowy, wzroku...a¿ do zniszczenia ca³ego uk³adu nerwowego. Kiedy Anne-Dauphine dowiaduje siê o chorobie córeczki jest w pi±tym miesi±cu ci±¿y. Ma nadziejê, ¿e trzecie dziecko, bo maj± jeszcze starszego ch³opca, urodzi siê zdrowe. Niestety spada na ni± kolejny cios i po serii badañ okazuje siê, ¿e malutka Azylis te¿ jest chora na leukodystrofiê. Rozpoczyna siê wy¶cig z czasem i poszukiwanie dawcy szpiku kostnego dla Azylis, który mo¿e zatrzymaæ rozwój choroby lub zmieniæ jej przebieg. Ca³a rodzina wyje¿d¿a z Pary¿a na d³ugie miesi±ce i udaje siê do Marsylii, gdzie ma zostaæ przeprowadzony zabieg. W tym samym szpitalu hospitalizowane s± obydwie dziewczynki. Azylis le¿y w sterylnej izolatce, gdzie oczekuje na przeszczep ratuj±cy ¿ycie, a Thais znajduje siê na oddziale, gdzie ma zostaæ poddana zabiegowi wymiany sondy nosowo-¿o³±dkowej, przez któr± przyjmuje po¿ywienie. W wynajmowanym mieszkaniu pod opiek± dziadków pozostaje niespe³na piêcioletni Gaspard. Rodzice staraj± siê podzieliæ swój czas pomiêdzy wszystkie dzieci. Ale czy jest to mo¿liwe? ,,¦lady ma³ych stóp na piasku" to z jednej strony smutna, refleksyjna i bolesna opowie¶æ o ¿yciu, cierpieniu i chorobie dziecka, a z drugiej strony jest to ¶wiadectwo bezwarunkowej mi³o¶ci rodzicielskiej. ,,Kiedy nie mo¿na dodaæ dni do swojego ¿ycia, trzeba dodaæ ¿ycia swoim dniom." Ca³a rodzina stara siê, aby w tym tragicznym czasie ¿ycie toczy³o siê normalnie, ale wciela to motto do dnia codziennego i robi wszystko, aby przed³u¿yæ ¿ycie Thais i Azylis. Rodzina Julliand pokazuje jak nie zw±tpiæ w obliczu tragedii, jak nie straciæ nadziei w otch³ani rozpaczy. Pokazuje jak wa¿na jest solidarno¶æ, wzajemne wspieranie siê i mi³o¶æ. Z ca³ego serca polecam:) http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/
Avatar u¿ytkownika - alkatraz
alkatraz
Przeczytane:2014-05-29, Ocena: 5, Przeczyta³am, czytam regularnie w 2014 roku,
Bardzo wzruszaj±ca ksi±¿ka. Przeczyta³am ze ¶ci¶niêtym gard³em. Niesamowita walka rodziców o 2 chorych dzieci. ¦wiadomo¶ci o zbli¿aj±cej siê ¶mierci starszej córki, sprawia, ¿e doro¶li kochaj± j± coraz bardziej, staraj± siê, aby jej ostatnie dni by³y tak piêkne jak to tylko mo¿liwe.
Avatar u¿ytkownika - nanajka
nanajka
Przeczytane:2014-01-27, Ocena: 6, Przeczyta³am,
Pop³aka³am siê nad t± ksi±¿k±. Mo¿e dlatego ¿e sama jestem matk± która nie wyobra¿a sobie cierpienia w³asnego dziecka. Czytaj±c o cierpieniu innych u¶wiadomi³am sobie jak mi jest dobrze - dziecko zdrowe, szczê¶liwe, ma dwie rêce, nogi, spokojne, nie sprawia k³opotów - po prostu cudowne. A to przecie¿ wszystko w jednej chwili mo¿e siê zmieniæ... Oby nie, ale ta ksi±¿ka w³a¶nie u¶wiadamia ¿e ¿ycie pe³ne jest niespodzianek niekoniecznie przyjemnych. Polecam bo ksi±¿ka i historia wzruszaj±ca.
Lektura niezwyk³a, poruszaj±ca najbardziej odleg³e emocje. Ksi±¿ka o cierpieniu które mo¿e staæ siê podwalin± najprawdziwszej mi³o¶ci, przeistoczyæ siê w ni±. To ksi±¿ka o sile ludzkiej mi³o¶ci, o granicach wytrzyma³o¶ci i granicach zrozumienia. Te granice s± nieobjête rozumem, bezkresne. Piêkna choæ smutna. Smutna ale buduj±ca.
Ksi±¿ka Anne-Dauphine Julliand pt."¦lady ma³ych stóp na piasku" jest ¶wiadectwem tego, jak wiele cz³owiek mo¿e uczyniæ dla dobra swojego dziecka. Autorka przedstawia tu obraz cierpienia ma³ej dziewczynki i jej rodziny, która z dnia na dzieñ musia³a zmierzyæ siê z tragedi±. Ca³a historia uczy nas, ¿e nie warto siê poddawaæ i za³amywaæ w obliczu choroby kogo¶ bliskiego, trzeba stan±æ na wysoko¶ci zadania, tworz±c mu jak najlepsze warunki do dalszego egzystowania. Warto zastanowiæ siê, jak sprawiæ, aby ostatnie dni tej osoby by³y mimo wszystko szczê¶liwe, przepe³nione mi³o¶ci± i blisko¶ci±. Anne-Dauphine Julliand u¶wiadamia nam, ¿e z ka¿dej sytuacji jest jakie¶ wyj¶cie i tylko od nas zale¿y, czy bêdziemy potrafili odwa¿nie stawiæ czo³a problemom. Ksi±¿ka ta pozwala nam doceniæ w³asne zdrowie, zacz±æ cieszyæ siê chwil±. Polecam.
Na wstêpie pragnê podziêkowaæ Wydawnictwu ¦wiêty Wojciech za udostêpnienie egzemplarza do recenzji. ,,Jedyna miar± mi³o¶ci jest mi³o¶æ bez miary." - Franciszek Salezy Historia rozpoczyna siê, gdy ma³a Thais wraz z rodzicami, starszym bratem i nienarodzonym jeszcze dzidziusiem ¶wiêtuje swoje drugie urodziny. Szczê¶liwa rodzina nie jest jeszcze ¶wiadoma, i¿ dziewczynka cierpi na ¶mierteln± chorobê genetyczn± o nazwie leukodystrofia metachromatyczna... Choroba ta powoduje stopniow± degeneracjê uk³adu nerwowego, co wi±¿e siê z sukcesywn± lecz ca³kowit± utrat± mo¿liwo¶ci poruszania siê, mowy, wzroku i s³uchu, a w efekcie do ¶mierci... Rodzina ma³ej dziewczynki staje w obliczu ogromnej tragedii, która ca³kowicie zmienia ich ¿ycie i zmusza do zmiany priorytetów oraz zmierzenia siê z w³asnym bólem i cierpieniem dziecka... To jednak nie koniec rodzinnego dramatu, gdy¿ okazuje siê, ¿e dziecko, które dopiero ma pojawiæ siê na ¶wiecie ma 25% szans na to, ¿e równie¿ odziedziczy tê okrutn± chorobê... Ksi±¿ka ta jest niezwyk³a, gdy¿ w tej tragicznej sytuacji odnajdujemy ca³e morze mi³o¶æ, która choæ nie jest w stanie zabraæ cierpienia pomaga je znie¶æ... Ukazuje ona mi³o¶æ nie tylko w krêgu rodziny lecz tak¿e uruchamia ³añcuch ludzi dobrej woli, którzy jak tylko mog± wspieraj± ca³± rodzinê... Siêgnijcie po tê opowie¶æ o harcie ducha tkwi±cym w ma³ym, schorowanym cia³ku i sile mi³o¶ci, która przekracza wszelkie granice... Gor±co polecam!

Niesamowita i wstrz±saj±ca historia-na faktach, pe³na rodzicielskiej mi³o¶ci i mi³o¶ci dzieciêcej, mnóstwo bólu, cierpienia, po¶wiêcenia, nadziei, wiary... ogromna dawka emocji, zw³aszcza tych przykrych i poruszaj±cych. By³y momenty w których na chwilê musia³am z³apaæ oddech... ale na krótko, potrzebowa³am t± tragediê prze¿yæ razem z wszystkimi bliskim Thaïs - dwuletniej dziewczynki u której zdiagnozowano Leukodystrofiê metachromatyczn±... "(...) Co za barbarzyñska nazwa! Nie do wymówienia. I nie do przyjêcia. Podobnie jak choroba, która siê za ni± kryje. Nazwa zupe³nie niepasuj±ca do mojej ksiê¿niczki, która stoi teraz przy drzwiach i klaszcz±c w r±czki, dopomina siê o tort i ¶wieczki. Na ten widok pêka mi serce. To nie do zniesienia. Moja pe³na ¿ycia córeczka mo¿e umrzeæ. Nie tak wcze¶nie. Nie teraz. Jeszcze przez chwilê powstrzymujê ³zy – przytulam j± i w³±czam ulubion± kreskówkê. Zamykam drzwi. Thaïs u¶miecha siê do mnie.”
"Thaïs jest pozbawiona dos³ownie wszystkiego. Nie mo¿e siê ruszaæ, mówiæ, s³yszeæ, ¶piewaæ, ¶miaæ siê, widzieæ. A nawet p³akaæ."
Nadal jestem wstrz±¶niêta i na samo wspomnienie mam ³zy w oczach...
Jestem mam± dwóch dziewczynek, ka¿d± musia³am zostawiæ w szpitalu z ró¿nych powodów... na samo wspomnienie czujê ból w sercu i ten strach, który ogarnia³ mnie w tamtym czasie... NIGDY WIÊCEJ...
"cudowne s³owa profesora Jeana Bernadra, wybitnego onkologa. Mawia³, ¿e „kiedy nie mo¿na dodaæ dni do swojego ¿ycia, trzeba dodaæ ¿ycia swoim dniom”." stan± siê mottem dla mnie...
...ju¿ zaczê³am drug± czê¶æ... mimo takich dramatycznych chwil, i mnóstwa emocji... po prostu muszê... "Wyj±tkowy dzieñ"

„Kiedy nie mo¿na dodaæ dni do swojego ¿ycia, trzeba dodaæ ¿ycia swoim dniom…”

To motto towarzyszy rodzicom ma³ej Thais, która cierpi na nieuleczaln± chorobê genetyczn± o obco brzmi±cej i niezrozumia³ej nazwie leukodystrofia metachromatyczna.

W dniu drugich urodzin Thais jej rodzice otrzymuj± od lekarza potworn± diagnozê. Córeczka cierpi na nieuleczaln± chorobê, która podstêpnie wyniszcza jej organizm atakuj±c nerwy i powoduj±c, ¿e dziecko stopniowo zatraca funkcje ¿yciowe. Na tê chorobê nie ma lekarstwa, systematyczne wyniszczanie organizmu prowadzi do nieuchronnej ¶mierci. Wed³ug lekarzy dziewczynce zosta³o zaledwie kilka miesiêcy ¿ycia.

Diagnoza taka to ogromny szok, wyrok, na który musz± siê przygotowaæ zarówno rodzice jak i dziecko.

Ale czy mo¿na przygotowaæ siê na ¶mieræ dziecka?…

Rodzice postanawiaj± w pe³ni wykorzystaæ czas jaki pozosta³ Thais sk³adaj±c jej piêkn± obietnicê:

„Bêdziesz mia³a piêkne ¿ycie. Nie takie, jak inne ma³e dziewczynki, ale ¿ycie, z którego bêdziesz mog³a byæ dumna. ¯ycie, w którym nigdy nie zabraknie Ci mi³o¶ci.”

Choroba jest bezwzglêdna. Pocz±tkowo dziewczynka pow³óczy nó¿k±, potem zaczynaj± dr¿eæ jej r±czki, traci koordynacjê ruchow±, z czasem nie mo¿e prze³ykaæ, wiêc karmiona jest przy pomocy s±dy. Wkrótce potem nastêpuje dzieñ kiedy zawsze pogodne i weso³e dziecko przestaje mówiæ, choroba atakuje nerwy wzrokowe, potem s³uch. W ci±gu kilku miesiêcy z ¿ywio³owego i radosnego dziecka zamienia siê w malutk±, kruch± istotkê pod³±czon± do szpitalnej aparatury, bez pomocy której nie mog³aby dalej ¿yæ. Ale Thais nie skar¿y siê na swój los. Ona wie co j± czeka (o ile rozum dziecka mo¿e poj±æ, czym jest ¶mieræ), a mimo to dzielnie znosi napady bólu, kolejne niedogodno¶ci, bunt swojego cia³a, które przestaje jej s³uchaæ. Dziewczynka walczy o ka¿dy dzieñ, o ka¿d± godzinê, wspomagana przez troskê i mi³o¶æ najbli¿szych i ca³ego otoczenia.

Dziewczynka ma starszego o trzy lata braciszka Gasparda, który jest zdrowy i bezgranicznie kocha swoj± siostrzyczkê i stara siê ni± opiekowaæ jak tylko umie najlepiej. Po trzech miesi±cach od strasznej diagnozy w rodzinie pojawia siê nowy dzidziu¶ – druga siostrzyczka Azylis, u której niestety zaraz po urodzeniu zdiagnozowano tê sam± podstêpn± chorobê. Ale noworodek ma szansê, jakiej by³a pozbawiona Thais. Z tak wcze¶nie wykryt± chorob± mo¿na próbowaæ walczyæ poprzez przeszczep szpiku.

Czy uda siê znale¼æ dawcê i dokonaæ operacji? Czy maleñstwo wygra walkê z chorob±?

Ta przejmuj±ca historia wydarzy³a siê naprawdê. Anne-Dauphine Julliand – dziennikarka mieszkaj±ca w Pary¿u z wielk± mi³o¶ci± opisa³a nieca³e dwa lata z ¿ycia swojej rodziny dotkniêtej niekoñcz±cym siê pasmem nieszczê¶æ. W przejmuj±c± opowie¶æ o swojej ukochanej ksiê¿niczce Thais w³o¿y³a ca³e swoje serce i da³a ¶wiadectwo nieskoñczonej matczynej mi³o¶ci. W ogromnym zaanga¿owaniu i staraniach, aby ¿ycie Thais by³o lepsze, bardziej intensywne i tre¶ciwe, wspomaga³ j± m±¿ Loic, rodzice, rodzina, przyjaciele oraz s³u¿ba zdrowia. A córeczka przez ca³e swoje krótkie ¿ycie odwzajemnia³a ich mi³o¶æ i troskê daj±c rodzicom sam± siebie. To ona nauczy³a ich prawdziwej, bezinteresownej, bezwarunkowej mi³o¶ci.

„Kiedy siê kocha i jest siê kochanym, mo¿na znie¶æ wszystko. Nawet ból. Nawet cierpienie…- które nieproszone zakrada siê do naszego ¿ycia.”

Niesamowicie wzruszaj±ca lektura, przy której p³aka³am jak bóbr i  dziêkowa³am w duszy za moje zdrowe dzieci. W takich historiach nie ocenia siê formy, stylu, czy jêzyka, tutaj liczy siê przes³anie. Polecam tê ksi±¿kê wszystkim, którzy maj± odwagê zmierzyæ siê z nie³atwymi do opanowania emocjami i poznaæ si³ê prawdziwej rodzicielskiej mi³o¶ci.

Avatar u¿ytkownika - gosia_gosia16
Inne ksi±¿ki autora
Wyj±tkowy dzieñ
Anne-Dauphine Julliand0
Ok³adka ksi±zki - Wyj±tkowy dzieñ

29 lutego to szczególna data. Z co najmniej dwóch powodów: po pierwsze pojawia siê w kalendarzu raz na cztery lata. Po drugie, to rocznica urodzin Thais...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje