Śmierć podcastera

Tom 20 cyklu Komisarz Oczko

W marcowy wieczór, podczas spaceru zostaje napadnięty i dotkliwie pobity znany podcaster Mateusz Szczurek, specjalizujący sięw historiach z gatunku true crime. Mimo szybkiej pomocy mężczyzna umiera w szpitalu. Początkowo policja przyjmuje, że był to napad rabunkowy, jednak partnerka ofiary sugeruje, że śmierć podcastera może mieć związek z jego działalnością internetową. Oczko choć jest innego zdania, postanawia sprawdzić również ten wątek.

Informacje dodatkowe o Śmierć podcastera:

Wydawnictwo: Lind & Co
Data wydania: 2025-03-03

Kup książkę Śmierć podcastera

Śmierć podcastera - opinie o książce

Avatar użytkownika - AnnaBook
AnnaBook
Przeczytane:2025-04-18, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2025,

Tomasz Wandzel to autor, który nie trzyma się kurczowo tylko jednego określonego gatunku literackiego. Ma na swoim koncie zarówno powieści historyczne, obyczajowe, jak i kryminały. Szczególną sławę zyskał jako twórca postaci komisarza Oczko. Ja Autora poznałam od strony obyczajowej, bo przeczytałam Sopockie tango, które bardzo mi się podobało, ale jakoś do tej pory nie doczekałam się kontynuacji, na którą bardzo liczyłam. Ciekawa byłam, czy zachwyci mnie również kryminalna odsłona. Śmierć podcastera to już dwudziesty tom o sprawach prowadzonych przez komisarza Oczko, ale dla mnie to dopiero trzecie spotkanie z tą postacią.

Mariusz Szczurek był twórcą kryminalnych podcastów historycznych. Połączył dwie swoje pasje, czyli intrygujące sprawy kryminalne i historię. Szczególnie interesowały go zbrodnie, które po czasy obecne nie zostały wyjaśnione. W chwili śmierci zajmował się sprawą tajemniczego morderstwa młodej dziewczyny, która ponad 20 lat wcześniej zginęła od ciosu nożem w domu, w którym mieszkał od niedawna wraz z żoną. Czy to przypadek, że twórca popularnego true crime został brutalnie pobity i zmarł? Czy wiąże się to z jego pracą zawodową i tym, że w pewnym momencie zbyt blisko był prawdy? A może to pobicie na zlecenie żony, której już się znudziło życie w małżeństwie? Komisarz Oczko będzie miał nie lada zagwozdkę. Czy odkryje prawdę?

To, co cechuje kryminały Tomasza Wandzela to krótka treść, skomplikowana intryga, szybkie tempo opisywanych wydarzeń, dość szerokie grono podejrzanych, fałszywe tropy, dobrze oddane realia życia społecznego i pracy policjanta oraz zaskakujące rozwiązania. Do tego można dodać sprawny język, przyjemny styl, dobre dialogi, odrobinę humoru i już dzięki lekturze ma się bardzo przyjemnie spędzone godziny. Komisarz Oczko i jego partner Maciej Wejman przy rozwiązaniu zagadki śmierci podcastera pracowali w mozole, by zbliżyć się do prawdy. Odpowiedzi na każde pytanie rodziły kolejne niewiadome, zamiast dać proste wyjaśnienie. Gdy już myśleli, że będą mogli zamknąć sprawę śmierci Mariusza Szczurka, pojawiały się nowe okoliczności, które burzyły wcześniejsze ustalenia.

Fabuła jest bardzo na czasie, ponieważ podcasty cieszą się coraz większą popularnością. Ich twórcy dwoją się i troją, by znaleźć temat, który zaciekawi, poruszy i wzbudzi emocje. Tworzenie historii true crime jak się okazało w czasie lektury książki, może być i bardzo niebezpieczne, mimo iż obejmuje dawne czasy, w których sprawcy nie można już pociągnąć do odpowiedzialności. Nie wszystkie zagadki chcą być rozwiązanie, niektórych pytań bezpieczniej jest nie zadawać, a podnosząc dawno uleżałe kamienie, zawsze można obudzić coś, co nie powinno ukazać się w świetle dnia… tym bardziej więc najnowszą mini książkę Tomasza Wandzela czytało się z zapartym tchem, szybko i przyjemnie. Było krótko i treściwie, bez zbędnych opisów, niuansów i gmatwania na siłę fabuły. Nie dziwię się wciąż wzrastającej popularności serii z komisarzem Oczko. Sama sięgnę po inne tytuły, ciesząc się, że części są niezależne i każda dotyczy innej sprawy.

Przerwać milczenie
Tomasz Wandzel 0
Okładka ksiązki - Przerwać milczenie

Igor Popczyk to doświadczony stomatolog który mieszka i pracuje w Gdańsku. Pewnego dnia dwóch nieznanych sprawców obrzuca jego samochód butelkami z benzyną...

Sopockie tango
Tomasz Wandzel 0
Okładka ksiązki - Sopockie tango

Jest upalne lato 1967 roku, gdy świat niespełna osiemnastoletniej Anny rozpada się jak domek z kart. W wypadku samochodowym giną jej rodzice, a ona wraz...