Okładka książki - Smoki w wierzeniach i kulturze

Smoki w wierzeniach i kulturze

Smoki kroczą wraz z ludzkością od zarania dziejów. Raz straszliwe i przerażające, sieją spustoszenie, ziejąc ogniem i siarką. Gdzie indziej służą pomocą, symbolizując szczęście i dobrobyt. Zawsze potężne, budzące lęk, podziw i szacunek.

Stanowią nieodłączną część mitologii i legend w niemal każdej kulturze, jednakowoż potrafią znacząco różnić się wyglądem, historią i znaczeniem. Ich obrazy, zrodzone i osadzone w folklorze, mitach i legendach, wpływały na religię, sztukę i obyczaje, bez względu na to, czy uznawano je za stworzenia pełne uroku czy niosące grozę.

Niniejsza bogato ilustrowana podróż w czasie i przestrzeni przybliża opowieści o smokach z różnych stron świata. Ukazuje przypisywane im odmienne role - stwórców i sprzymierzeńców, zbieraczy skarbów i zaciekłych wrogów.

Oto jak przez wieki widzieli je nasi przodkowie od Chin po kraje Zachodu. I jak widzimy je my, bowiem zakorzeniły się w kulturze tak głęboko, że nadal zamieszkują naszą wyobraźnię i nasze psyche. Nieustannie żywimy nadzieję, że jest gdzieś taka kraina, gdzie żyją smoki...

Sarah-Beth Watkins jest autorką, redaktorką i wydawczynią. Dorastając w Richmond, Surrey, od najmłodszych lat pasjonuje się historią. Ma na swoim koncie m.in. bestsellery o rodach Tudorów i Stuartów. Pisuje artykuły do ,,The Tudor Society" i rozmaitych blogów historycznych.

Informacje dodatkowe o Smoki w wierzeniach i kulturze:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-06-03
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: A History of Dragons. Their Influence on Life And Culture

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa

Kup książkę Smoki w wierzeniach i kulturze

Smoki w wierzeniach i kulturze - opinie o książce

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2025-11-14, Ocena: 4, Przeczytałam,
"Smoki w wierzeniach i kulturze" to tytuł idealny dla miłośników tych mitycznych stworzeń, który zabierze ich w podróż przez wieki do różnych miejsc na świecie, przybliżając wizerunki i legendy związane ze smokami, które tkały różne cywilizacje.

Książka jest fajnie podzielona tematycznie, gdyż zaczyna się od najwcześniejszych historii związanych ze smokami, a później idzie chronologicznie przez różne epoki i kultury.

W środku znajduje się nieco bardziej naukowych fragmentów, gdzie autorka przybliża wierzenia dotyczące smoków, ich wizerunków w różnych zakątkach świata oraz podejściu ludzi do tych istot. Ale to nie wszystko, ponieważ znajduje się tu również wiele legend, baśni i historii dotyczących smoków. Są tu opowieści starożytne, średniowieczne, te dobrze nam znane, europejskie, lecz i te bardziej egzotyczne z innych kontynentów. A całość wzbogacona jest licznymi cytatami z różnych dzieł, obrazkami i rysunkami.

To tytuł, który z pewnością skusi fanów wielkich skrzydlatych gadów i zapewne nie wyczerpie tematu, ale nakreśli dość szerokie spojrzenie na smoki na przestrzeni dziejów w różnych częściach świata. To skarbnica ciekawostek, do której można wielokrotnie wracać ?