Książka Sprzątanie bez magii autorstwa Agnieszki Witkowskiej (znanej jako Architekt Porządku) nauczy Cię zarządzania swoimi rzeczami, aby Twoja przestrzeń była odgracona, a sprzątanie zajmowało minimalną ilość czasu.
Wyobraź sobie, że wybucha pożar w Twoim domu lub w mieszkaniu obok. Rozpoczyna się szybka i dramatyczna akcja ratunkowa, a Ty dostajesz stanowcze polecenie od strażaka: Proszę szybko zabrać najważniejsze rzeczy! Czy byłoby to dla Ciebie realne, aby w ciągu kilkunastu sekund wykonać jego polecenie? Masz u siebie miejsce, gdzie znajdują się najważniejsze rzeczy? Wiesz, które z Twoich rzeczy to te ważne? Czy może większość z nich to “przydasie”, które trzymasz, bo a nóż trafi się okazja by je wykorzystać lub użyć? Być może ta historia jest Ci obca i życzę, aby Ci się nigdy nie przytrafiła. Jest jednak prawdziwa i przydarzyła się autorce książki – Agnieszce Witkowskiej.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2020-10-20
Kategoria: Poradniki
Przeczytane:2025-11-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2025,
W książce znajdziemy sporo praktycznych list, tabelek i przykładów, które mogą pomóc uporządkować przestrzeń. Ciekawym pomysłem jest choćby ,,test strażaka", zmuszający do refleksji nad tym, czy naprawdę wiemy, gdzie znajdują się najważniejsze rzeczy i czy nasi bliscy również by je odnaleźli. Autorka trafnie zauważa też, że koszt przedmiotu nie powinien być powodem do trzymania rzeczy niepotrzebnych lub obciążających. Ulga i odzyskana przestrzeń są często cenniejsze.
Dużym plusem są rozbudowane checklisty i konkretne porady dotyczące czyszczenia - pralki, zmywarki, piekarnika,łazienki, pędzli do makijażu czy szczotki do włosów. Te fragmenty faktycznie mogą się przydać w codziennym życiu.
Z drugiej strony książka pozostaje bardzo ogólna. Brakuje jasnych wskazówek dotyczących częstotliwości sprzątania czy tworzenia realnych harmonogramów, które wiele osób uznałoby za ważne. To pozycja przyjemna, momentami inspirująca i napisana w przystępny sposób, ale jednocześnie dość mocno przereklamowana, zwłaszcza biorąc pod uwagę wysoką cenę okładkową.