Okładka książki - Strażnicy Nirgali. Łowcy aniołów. Tom 2

Strażnicy Nirgali. Łowcy aniołów. Tom 2

Drugi tom ekscytującej sagi o losach Bree Whelan, dziewczyny z rodu aniołów. Nirgala wciąż jeszcze świętuje zwycięstwo nad zakonem Hauruki, gdy ochronne formuły archanioła Suriela zaczynają słabnąć. Miastu grozi niebezpieczeństwo: lud Gornów gotowy jest do wypowiedzenia wojny, mnisi znów zbierają siły do walki, a Bree i mała Alix za sprawą farina trafiają w ręce łowców aniołów. Nad Nirgalą zbierają się czarne chmury, tym bardziej że pojawia się w niej piękny i niebezpieczny szpieg ojca Symeona. Czyje zaufanie zdobędzie?

Informacje dodatkowe o Strażnicy Nirgali. Łowcy aniołów. Tom 2:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2012-10-10

Kup książkę Strażnicy Nirgali. Łowcy aniołów. Tom 2

Strażnicy Nirgali. Łowcy aniołów. Tom 2 - opinie o książce

Witajcie moi kochani

Lubicie historie ze zmiennokształtnymi?

Dziś chciałabym przedstawić Wam kolejną część trylogii Strażników Nirgali.

Tytuł: Łowcy aniołów

Cykl: Strażnicy Nirgali Tom 2

Autor: Agnieszka Wojdowicz

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia

Tym razem Bree wraz z przyjaciółmi musi zmierzyć się z nowym niebezpieczeństwem. Bowiem Nirgali zagraża nie tylko zakon Hauruki, ale również i grupa Łowców Aniołów. Oczywiście, którzy zostali najęci przez samego Wielkiego Mistrza zakonu Hauruki. Ponadto na horyzoncie jawi się widmo wojny, którą lud Gornów gotów jest wypowiedzieć Nirgali. Także przed młodymi wojownikami malują się trudne i niebezpieczne czasy.

To była dobra lektura.

Jednakże tak, jak i w przypadku pierwszej części, tak tutaj również dostrzegłam pewne niedoskonałości. Mimo tego cieszę się, że dałam jej szansę.

Fabuła była nieskomplikowana, ale przedstawiała historię intryg politycznych oraz walkę o władzę, dzięki czemu byłam nią zainteresowana. Tym razem to Falco stał się głównym bohaterem powieści oraz pozornie niewinny szpieg samego ojca Symeona. Bardzo lubię takie wątki dlatego zdecydowałam się kontynuować lekturę. I niczego nie żałuję.

Niestety w pewnych momentach historia bardzo zwolniła tempo. Przez co trochę mi się dłużyła, i miałam wrażenie, że jest mało dynamiczna. Niby wiele się działo, ale z drugiej strony były to wydarzenia, które nie posuwały historii naprzód. Dodatkowo wątek Falco i szpiega Hauruki zdominował historię i reszta wątków pozostała drugoplanowa.

Pod względem bohaterów naturalnie moje zainteresowanie wzbudził szpieg Hauruki, ale również i sam ojciec Symeon. Dodatkowo cieszę się, że przedstawiona została historia Falco i miał on swój czas w powieści. Bardzo wartościowa postać. W przypadku reszty bohaterów mój stosunek nie uległ zmianie.

Zakończenie historii było dość przewidywalne, ale i tak w pewnych momentach trzymało w napięciu. Co bardzo mnie usatysfakcjonowało. Także z przyjemnością sięgnę po kontynuację.

Reasumując ,,Łowcy aniołów" to dobra powieść młodzieżowa. Oczywiście stwierdzam, iż ze względu na mój wiek odbieram ją zupełnie inaczej aniżeli odebrałabym ją w momencie jej zakupu (który nastąpił wiele lat temu). Powieść ta zbyt długo czekała na swą kolej na mojej półce. Mimo jej niedoskonałości jestem zadowolona z lektury, ponieważ dostarczyła mi zadowalającej rozrywki i relaksu. Także cieszę się, że w końcu nastał jej czas.

Życzę miłego dnia, strona.394

Przeczytałam drugą część nie znając pierwszej, ale przy natłoku spojlerów myślę, że mam ogląd o jej treści. Historia wydała mi się rozciągnięta i przegadana; za mało w niej akcji, za to zbyt wielu bohaterów.

Niepokorne. Judyta
Agnieszka Wojdowicz0
Okładka ksiązki - Niepokorne. Judyta

Trzeci tom trylogii ,,Niepokorne" - opowiadającej o wyjątkowych kobietach, których zawiłe losy splatają się w scenerii młodopolskiego Krakowa. Eliza...

Strażnicy Nirgali. Korona Mandalich. Tom 3
Agnieszka Wojdowicz0
Okładka ksiązki - Strażnicy Nirgali. Korona Mandalich. Tom 3

Ostatni tom ekscytującej sagi fantasy o losach Bree Whelan, dziewczyny z rodu aniołów. Obrońcy Nirgali rozpierzchli się na cztery strony świata. Gdy tropiony...