Okładka książki - Straznik z Willowbrook

Straznik z Willowbrook

Willowbrook to spokojne, senne miasteczko, gdzie czas płynie wolniej, a życie toczy się utartym rytmem. Dla księdza Henry’ego to bezpieczna przystań – miejsce, w którym prowadzi swoją owczarnię ścieżkami wiary.

Pewnego dnia jednak w jego życie wkrada się coś niepokojącego. Tajemnicze głosy, niespodziewane zjawy i cieniste postacie zaczynają podważać to, w co zawsze wierzył.

Aby odnaleźć odpowiedzi, Henry będzie musiał sięgnąć do najstarszej legendy miasteczka i zmierzyć się z tajemnicą, która od wieków pozostawała niewyjawiona. Tajemnicą, która może kosztować go nie tylko życie, ale i bezpieczeństwo jego parafian.

Informacje dodatkowe o Straznik z Willowbrook :

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2026-03-26, Ocena: 5, Przeczytałem,

🪾🪾🪾 Recenzja patronatu 🪾🪾🪾
🌬️ Justyna Kreft-Dudek „Strażnik Willowbrook”
@kreftdudek
🌪️ Wydawnictwo: Wydawnictwo Orzeł
@wydawnictwoorzel
🔥 Premiera: 10.03.2026 r.
🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾

" Diabeł miał rację, śmierćbyłaby w pewnym sensie wybawieniem od poczucia winy, które mnątargało. Jednak wiedziałem, że nie mogę się poddać, nie teraz, nie kiedy inni na mnie liczyli, nie kiedy ona się poświęciła, abymto ja mógł tutaj być..."

Są takie książki, które nie próbują krzyczeć grozą, tylko powoli, po cichu wchodzą pod skórę… i „Strażnik Willowbrook” zdecydowanie jest jedną z nich.

To historia, która zaczyna się bardzo spokojnie, wręcz niewinnie. Małe miasteczko, dobrze znana codzienność, ludzie, którzy żyją swoim rytmem. I gdzieś w tym wszystkim ksiądz Henry, który wydaje się mieć wszystko pod kontrolą. Do momentu, kiedy coś zaczyna się psuć. I to nie tak nagle i spektakularnie, tylko właśnie powoli, niepokojąco, prawie niezauważalnie.

I to jest coś, co kupiło mnie najbardziej.
Ten klimat, który nie wali po głowie, tylko narasta gdzieś w tle. Te momenty, kiedy czujesz, że coś jest nie tak, ale jeszcze nie potrafisz tego uchwycić. Autorka bardzo umiejętnie buduje napięcie i sprawia, że czytelnik sam zaczyna się rozglądać po tym miasteczku z lekkim niepokojem.

⚜️ Co znajdziemy w książce:
♣️ niepozorne miasteczko, które skrywa więcej, niż pokazuje
♣️ bohatera stojącego na granicy wiary i zwątpienia
♣️ tajemnicze zjawiska, które trudno racjonalnie wyjaśnić
♣️ legendę, która przestaje być tylko opowieścią
♣️ narastający klimat niepokoju i napięcia
♣️ motyw walki dobra ze złem
♣️ elementy nadprzyrodzone podane w przystępny sposób
♣️ refleksję nad odpowiedzialnością i własnymi wyborami

Ksiądz Henry to bohater, który naprawdę „niesie” tę historię. Nie jest idealny, nie jest nieomylny i właśnie dlatego wypada tak dobrze. Jego wątpliwości, strach i próby zrozumienia tego, co się dzieje, są bardzo autentyczne. To nie jest postać, którą się tylko obserwuje to ktoś, kogo emocje naprawdę się czuje.

I co ważne jego historia nie sprowadza się tylko do walki z czymś nadprzyrodzonym. To też opowieść o człowieku, który musi zmierzyć się sam ze sobą. Ze swoją wiarą, granicami i tym, ile jest w stanie poświęcić.

Styl autorki jest lekki, płynny i bardzo „czytelniczy” nie ma tu zbędnego komplikowania, ale jednocześnie nie jest też płasko. Opisy są na tyle sugestywne, że łatwo wejść w ten świat i poczuć klimat Willowbrook. To jedna z tych książek, które czyta się szybko, ale nie bezrefleksyjnie.

Jeśli chodzi o emocjenie są przesadzone, ale dobrze wyważone. To bardziej powolne budowanie napięcia niż nagłe zwroty akcji. Nie ma tu taniego straszenia, jest za to klimat, który robi swoją robotę i zostaje w głowie na dłużej.

Podoba mi się też to, że ta historia nie idzie na skróty. Nie dostajemy wszystkiego od razu na tacy, trzeba trochę wejść w ten świat, dać się wciągnąć i zaufać temu, jak rozwija się fabuła.

Podsumowując „Strażnik Willowbrook” to bardzo udany debiut, który pokazuje, że Justyna Kreft-Dudek ma pomysł i wyczucie klimatu. To historia spokojna, ale nie nudna.
Nienachalna, ale wciągająca. I taka, która udowadnia, że nie trzeba krzyczeć grozą, żeby zrobić wrażenie.
I zdecydowanie chcę więcej.

📌 Post powstał w ramach współpracy barterowej i reklamowej.

Avatar użytkownika - pesciorka
pesciorka
Przeczytane:2026-03-20, Ocena: 5, Przeczytałem, 2026,

STAŻNIK WILLOWBROCK to książka o ludzkich słabościach, tajemnicach, które skrywa prawie każdy z nas, o wierze, posłuszeństwie i mistycyzmie.
Henry jest księdzem w miasteczku Willowbrook, z oddaniem wykonuje swoją posługę kapłańską. Pewnego razu życie księdza się zmienia, ma koszmary i zaczyna dostrzegać tajemniczą kobietę, która go przeraża, jednak nikt oprócz niego jej nie widzi.
W miasteczku dzieją się złe rzeczy, umierają ludzie. Czy to są naturalne śmierci czy ktoś ma na to wpływ?
Odpowiedzi ksiądz Henry szuka w bibliotece i książce Baśnie i legendy Willowbrook. Czy ta książka zawiera prawdziwą historię?
Czy ksiądz dowie się kim jest ukazująca się mu postać?
W książce jest poruszony temat religii i wiary, jednak ukazany od innej strony, historia opowiedziana przez tajemniczą postać sprawia, że to co jest nam znane, nagle zamienia się na coś nowego, zaskakującego.
Czytając opowieść czułam się jakbym była częścią tamtej bogobojnej społeczności, która ma swoje tajemnice, z mrocznym klimatem, który wręcz przenikał przez kartki, a strach, ból ten fizyczny ale też psychiczny sprawiał, że miałam gęsią skórkę.
Dużym plusem jest styl autorki, książka ma krótkie rozdziały, dzięki temu dobrze się ją czyta i trudno się od niej oderwać.
STAŻNIK WILLOWBROCK to połączenie historii z nutą dreszczyku, mrocznym klimatem i tajemnicą, jeśli lubicie opowieści z elementami nadprzyrodzonymi to z pewnością ta powieść Wam się spodoba.

Avatar użytkownika - Szpilkaczyta
Szpilkaczyta
Przeczytane:2026-03-15, Ocena: 2, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

CZEŚĆ!

Skuszona nie tylko opisem książki postanowiłam przekonać się co też kryje się po taką mroczną okładką, która zapowiadała ciemność, duszną atmosferę i mroczną historię małego miasteczka w którym mieszkańcy żyją sobie spokojnie bez większych zmartwień.

No cóż spodziewałam się czegoś innego, dostałam natomiast historię księdza któremu w pewnym momencie zaczęła się ukazywać tajemnicza postać i przez którą ów ksiądz zaczynał tracić wiarę w swoją posługę kapłańskie.

Jest to historia upadłego anioła, który walczy ze złem w postaci Lucyfera próbując chronić księdza i mieszkańców miasteczka.

Owszem książkę czyta się płynnie i szybko ale zabrakło mi tej dramaturgii, nie czułam atmosfery grozy i sama tajemnica która ciążyła na Willowbrook nie wywołała u mnie wielkich emocji.

Opad
Opad