Chcecie poznać kraj dżinnów, tażinów, beduinów i latających dywanów? Dwunasty tom serii ,,Świat dla Dociekliwych" zabierze was w fascynującą orientalną podróż do Maroka!
Jak ukisić cytrynę?
Czym się różni mąż od stopy?
Ile cukru zmieści się w herbacie?
Gdzie odpoczywają półbogowie?
Tego - i wielu innych rzeczy - dowiecie się w Maroku. Zobaczycie tu dzielnice podobne do labiryntów i pełne skarbów bazary, posłuchacie orientalnej muzyki i fascynujących opowieści, a przede wszystkim - poznacie Marokanki i Marokańczyków. To ludzie, którzy noszą stroje jak z bajki, używają cyfr jako liter, nigdy się nie spieszą, kochają jeść i tańczyć, a kiedy kogoś lubią, mówią do niego ,,moja wątrobo". Na pewno się z nimi zaprzyjaźnicie!
Seria Świat dla Dociekliwych prezentuje kulturę różnych krajów: opowiada o miejscach, postaciach, zabytkach, potrawach i pojęciach, o których prawie każdy słyszał, ale mało kto naprawdę zna kryjące się za nimi historie - a także o tych mniej znanych, które warto poznać.
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2025-04-30
Przeczytane:2026-03-15,
Maroko bez filtra
Jak wygląda życie między morzem a pustynią? Jaki zapach ma płynne złoto? Co oznacza wyrażenie “Moja wątrobo”? To tylko niektóre z pozornie banalnych pytań, jakie stawia czytelnikowi Anka Florczak, autorka książki Ahlan! Maroko dla dociekliwych. Ten barwny przewodnik po Maroku jest dwunastym tomem serii “Świat dla dociekliwych” skierowanej do czytelników w wieku od dziesięciu lat wzwyż, której celem jest przybliżenie im dalekich zakątków świata. Chociaż Ahlan! to literacki debiut Florczak, utwór ten zasługuje na szczególną uwagę, gdyż daje możliwość eksploracji wykraczających poza granice map.
Serce Anki Florczak bije w rytmie Maroka i kultury arabskiej, w związku z czym Ahlan! pozwala spojrzeć na ten zachodnioafrykański kraj i jego mieszkańców ze szczególnej perspektywy. Pisarka zabiera młodego czytelnika w fascynującą podróż zawartą w 38 krótkich, ale pełnych treści rozdziałach, prowadząc go przez tętniące życiem medyny i gwarne bazary, a także przez tajemnicze ogrody i monumentalne karawanseraje. Podczas podróży młody czytelnik ma szansę poznać podstawy marokańskiej wymowy, posmakować aromatycznego tażinu, usłyszeć hipnotyczną muzykę gnawa, lecz przede wszystkim poznać zaskakujące fakty o Maroku i jego mieszkańcach.
Maroko dla Florczak to niecichnący zgiełk, urzekająca feeria barw, bogactwo zapachów i smaków. Autorka operuje sensorycznym językiem, który sprawia, że czytelnik w pełni zanurza się w ten bajecznie kolorowy świat. Ahlan! pobudza zmysły nie tylko za sprawą barwnych opisów egzotycznych zakątków, ale także dzięki niezwykle dynamicznym ilustracjom. Aleksandra Słowińska spina opowieści Florczak barwną klamrą obrazów – żywiołowy styl krakowskiej ilustratorki budzi skojarzenia z tętniącym życiem marrakeszańskim bazarem czy baśniami z tysiąca i jednej nocy. W tym utworze oprawa graficzna znakomicie oddaje energię marokańskiej rzeczywistości, co widać w każdym z bogato ilustrowanych rozdziałów. Rysunki Słowińskiej stanowią nie tylko znakomite dopełnienie narracji, ale pełnią także funkcję dydaktyczną. Dzięki praktycznym dodatkom, takim jak kolorowa mapa czy ilustrowany słowniczek, zdobywanie nowej wiedzy staje się przyjemnością.
Warto podkreślić, że Florczak jest doskonałą przewodniczką, gdyż sama jest od lat związana z Marokiem. Prowadząc czytelnika przez miasta i bezdroża, autorka odsłania surowe piękno pustyni i bogactwo mitycznych miejsc, które są źródłem lokalnych legend i baśni. Narracja odsłania niuanse kultury i mentalności mieszkańców Maroka, które pozostają niedostępne dla przeciętnego turysty. Czytelnik dowiaduje się, jaką tajemnicę kryją zaklinacze węży, na co zwracać uwagę robiąc zakupy czy jak nie popełnić gafy przy marokańskim stole. Na szczególną uwagę zasługuje sposób, w jaki Florczak odsłania diametralne różnice między polskim a marokańskim stylem życia, jednocześnie pokazując, jak podobni jesteśmy pomimo odległości i skrajnie odmiennych środowisk i poglądów.
Młodzi czytelnicy z pewnością docenią Ahlan! Maroko dla dociekliwych za sensoryczny język i bogactwo ilustracji. Florczak inspiruje do odkrywania nieznanych lądów, ale co ważniejsze, uczy młodego czytelnika, że poznawanie odległych zakątków świata to tylko jedna strona medalu. Współczesny podróżnik nie jest już zdobywcą, ale kimś, kto potrafi przyjąć kulturowego Innego z otwartością i szacunkiem.
Anka Florczak, Ahlan! Maroko dla dociekliwych, il. A. Słowińska, Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa, 2025.
Źródło ilustracji: