Jestem Lady Berta i mieszkam w Londynie ze swoją arystokratyczną rodziną.
Powinnam interesować się sztuką, uczyć się śpiewu i szycia, a także prowadzić miłe rozmowy przy herbatce. Ale nawet o tym myślę! Mam znacznie ważniejsze sprawy do załatwienia - tajne działania, o których nikt z mojej rodziny nie może się dowiedzieć. To bardzo poważna sprawa.
Wraz z moimi niezawodnymi przyjaciółmi (i zaufanym kotem Josephem) prowadzę agencję detektywistyczną. Pomagamy tym, którzy znaleźli się w tarapatach. Nie ma dla nas sprawy, która mogłaby nas zaskoczyć. Jesteśmy gotowi wytropić i schwytać każdego przestępcę w Londynie!
Wszyscy mówią, że jestem inteligentna, zadziorna, dowcipna i gotowa zrobić wszystko, by podążać za swoją prawdziwą pasją: rozwiązywaniem zagadek!
Tym razem musimy odkryć, kto zniszczył kapelusze londyńskich elit!
Przygotuj się na ekscytującą detektywistyczną przygodę pełną śmiechu, napięcia i niespodziewanych zwrotów akcji.
Dołącz do najskuteczniejszej agencji detektywistycznej w Londynie!
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-05-07
Tytuł oryginału: I misteri di Lady Bertha. I cappellini fatti a pezzi
Poznajcie nową serię detektywistyczną dla dzieci w wieku 6+. Jeśli lubicie przygody, zagadki i zabawę w detektywów a przy tym chcecie się dobrze bawić, to coś dla Was! Lady Berta Grey ma 9,5 lat i pochodzi z arystokratycznej, londyńskiej rodziny. Jednak zupełnie odstaje od swoich krewnych, dla których najważniejsze są pieniądze, władza, nienaganne zachowanie i wygląd. Bercie daleko do balowych sukni i udziału w wystawnych wydarzeniach. Dziewczynka, czy raczej młoda dama, ma zupełnie inne zainteresowania. Wraz z przyjaciółmi i kotem Josephem prowadzi agencję detektywistyczną, najlepszą w mieście. Mało tego, stoi na jej czele! Przed Bertą nowe, niesamowicie eleganckie wyzwanie. Ktoś w mieście niszczy piękne kapelusze arystokracji. Komu nie odpowiada obecna moda? Czy paczka młodych przyjaciół ujarzmi niszczyciela? Koniecznie sprawdźcie sami! ,,Tajemnice Lady Berty" to książka zapewniająca dużą dawkę humoru a przy tym trzymająca w napięciu. Choć składa się z kilku rozdziałów, to zapewniam, że nie odłożycie jej dopóki nie przeczytacie całej. Tekst w książce przeplata się z ilustracjami oraz elementami komiksu, co sprawia, że lektura jest całkiem przyjemna i będzie też odpowiednia dla dzieci podejmujących pierwsze próby samodzielnego czytania. Szczerze przyznam, że z niecierpliwością czekam na przekład kolejnych części!
Nowy dom, nowa szkoła, nowi przyjaciele. Dopasowanie się nie jest łatwe, zwłaszcza jeśli jesteś trochę niezdarna... i masz ogromne trudności w sporcie...
Przeczytane:2025-07-07, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, 12 książek 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025,
Wasze dzieci lubią zabawić się w detektywów? Jeżeli tak to każda książka opisująca jakieś śledztwo wciągnie ich w całości i sprawi, że sami poczują się jak pracownicy agencji, która potrafi rozwiązać każdą tajemnicę.
Lady Berta to dziewczynka pochodząca z arystokratycznej rodziny, ale kompletnie do niej nie pasująca, nie lubi udawanych bali i tych wszystkich zajęć, które powinna wykonywać dobrze wychowana dziewczynka. Berta uwielbia za to wraz z przyjaciółmi rozwiązywać trudne zagadki i tym razem muszą odszukać osobę, która napada na ludzi i tnie ich kapelusze na drobne kawałeczki.
Uwielbiam książki dla dzieci z motywem detektywistycznym, mają one delikatny dreszczyk emocji jednak zdecydowanie dostosowany do wieku odbiorcy i nie ma tam jakiś drastycznych scen. Zagadka, którą mają rozwiązać bohaterowie, jest dość trudna, nie mając prawie żadnych tropów, muszą zaufać swojej intuicji i małymi krokami dążyć do celu.
Lady Berta to osoba, z którą spokojnie mogłaby zaprzyjaźnić się nie jedna dziewczynka, która myśli podobnie, jak ona, czyli nie do końca lubi być pouczana, co powinna robić mała dama, a czego nie. Berta jest zadziorna i lubi tupnąć nogą, absurdalne są dla niej zaloty chłopców w tak młodym wieku i kilkugodzinne lekcje etyki ze znienawidzona nauczycielką i często daje to wszystkim do zrozumienia swoim ciętym językiem.
Książka napisana jest bardzo ciekawie, jest tekst, ale również dużo grafiki, czasami bardzo zabawnej, do tego niektóre teksty zamieszczone są w dymkach, jak w komiksach. Bardzo lubię takie zabiegi, ponieważ aktualnie dzieci nie sięgają tak chętnie po książki, a takie coś sprawia, że historia bardziej ich zaciekawia, pewnie bardziej niż mieliby czytać sam tekst. Ta historia to przygoda, którą można przeżywać wraz z bohaterami i samemu spróbować rozwiązać zagadkę, mnie się to nie udało, ale większość dzieci jest tak bystra, że im pójdzie na pewno lepiej.
Mam nadzieję, że ta seria rozwinie się w bardzo wiele nowych tajemnic, które będą równie wciągające i każda dziewczynka zobaczy, że można mieć różne pasje i świetnie się w nich realizować.