Okładka książki - Tajemniczy ogród

Tajemniczy ogród

Sięgnij po nowe, eleganckie wydanie klasyki literatury dziecięcej i przenieś się do świata, w którym poznasz wiele wspaniałych historii i przeżyjesz niesamowite przygody!

Mary Lennox, dziewczynka wychowana w Indiach, po śmierci rodziców trafia do ponurej posiadłości wuja w hrabstwie Yorkshire. Początkowo samotna i zamknięta w sobie, odkrywa na terenie posiadłości zapomniany ogród, ukryty za starym murem i zamkniętą furtką. To właśnie tam zaczyna się jej przemiana. Wraz z nowymi przyjaciółmi - Dickonem i kuzynem Colinem - Mary pielęgnuje ogród, a jego odradzająca się przyroda odżywia również serca i emocje bohaterów.

,,Tajemniczy ogród" to poruszająca historia o zmianie, przyjaźni, odwadze i odnajdywaniu piękna w miejscach, które na pierwszy rzut oka wydają się szare czy zapomniane. To także opowieść o uzdrawiającej sile natury i o tym, czasem wystarczy odrobina troski, by to, co uśpione i zgaszone, znów zaczęło rosnąć i zachwycać.

Nowe wydanie zostało przygotowane z myślą o młodych czytelnikach, a także o dorosłych, którzy chcą wrócić do ulubionej lektury z dzieciństwa. Klasyczna treść w połączeniu z odświeżoną oprawą sprawiają, że książka idealnie nadaje się na prezent lub by ozdabiać domową biblioteczkę. To ponadczasowa historia, która nigdy nie traci swojego uroku i przesłania.

Informacje dodatkowe o Tajemniczy ogród:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2026-04-08

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Tajemniczy ogród

Tajemniczy ogród - opinie o książce

,,Tajemniczy ogród" to książka, do której chce się wracać. Tym razem miałam okazję ponownie otworzyć bramę do tegp ogrodu z Mary dzięki Wydawnictwu Wilga.

Książka zachwyca wyglądem. Twarda okładka, większy format, kolorowe ilustracje, które pobudzają ilustrację. To wszystko sprawia, że nie można obojętnie przejść obok tego wydania.

Mary Lennox po śmierci rodziców trafia do wuja, gdzie czuje się samotna. Pewnego dnia odnajduje bramę do ogrodu, który nie wygląda najlepiej. Później poznaje chłopca przykutego do łóżka, z którym postanawia dać życie zapomnianemu miejscu.

Historia ta dostarcza wielu emocji. Smutku, tęsknoty, ale również radości i nadziei. Pokazuje, że czasami naprawdę wystarczy niewiele by móc zmienić coś. Opowieść ta daje również poczucie spokoju. Jest to historia pokazująca piękno budzącej się natury, która zawsze koi.

Przeznaczona jest dla młodszych czytelników, dlatego została napisana ciepłym i łatwiejszym językiem. Jest na pewno pięknym prezentem dla dzieci, które już czytają same, albo lubią jeszcze słuchać jak to rodzice im czytają.

Tajemniczy ogród
Frances Hodgson Burnett0
Okładka ksiązki - Tajemniczy ogród

Mary Lennox po stracie rodziców zostaje oddana pod opiekę wuja. Okazuje się on dziwnym, nieprzystępnym człowiekiem. Jeszcze dziwniejszy jest jego...

Panna szlachetnego rodu
Frances Hodgson Burnett0
Okładka ksiązki - Panna szlachetnego rodu

Akcja powieści toczy się w XVII wieku w Anglii. Bohaterką jest piękna Klorynda, panna szlachetnego, choć zubożałego rodu. Klorynda wychodzi za mąż za bogatego...

Opad
Opad