Okładka książki - Tango cieni

Tango cieni

To nie jest historia bezpiecznej miłości.

To opowieść o pragnieniu, w którym fascynacja łatwo zamienia się w zniewolenie - i o tym, jak cienka bywa granica między miłością a obsesją.

Jeśli szukasz powieści, która uwodzi, niepokoi i zostaje w głowie na długo -to tango jest dla Ciebie.

Katrin jest przekonana, że najgorsze ma już za sobą. Chce normalności, spokoju i życia bez lęku. Nie wie jednak, że jej przeszłość czekała cierpliwie, by znów upomnieć się o

swoje...

Gdy na jej drodze pojawia się Mateo - intensywny, niebezpieczny i niepokojąco uważny - wszystko, co wydawało się stabilne, zaczyna się chwiać. Między nimi rodzi się relacja gęsta od niedopowiedzeń i impulsów, które przyciągają jak zakazany dotyk i pochłaniają szybciej, niż można się zorientować.

Tango Cieni to książka o cienkiej granicy między pożądaniem a strachem, między potrzebą bliskości a instynktem samozachowawczym. To historia, w której napięcie rodzi się nie tylko z tajemnic, lecz także z intensywnych spojrzeń, niedopowiedzianych gestów i pragnień, które rozpalają ciało i myśli - nawet wtedy, gdy rozsądek podpowiada ucieczkę.

Informacje dodatkowe o Tango cieni:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-04-21

Tagi: Romans współczesny Romans erotyczny romans

Kup książkę Tango cieni

Tango cieni - opinie o książce

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2026-05-25, Ocena: 5, Przeczytałem,

👠👠👠 Recenzja 👠👠👠

Beata Wojnicz „Tango Cieni”
@wojnicz_beata
Wydawnictwo: Lava
@lavapolska

👠👠👠👠👠👠👠👠👠👠👠👠

" Taniec zawsze był moją ucieczką. Moją przestrzenią ciszy, w której nie musiałam niczego tłumaczyć. Miejscem, gdzie nie było przeszłości, nie byto lęku. Były tylko rytm, ciało i oddech. Tam nikt mnie nie ścigał, nikt nie oceniał. Tam byłam wolna..."

Ta książka udowadnia, że okładka potrafi naprawdę zmylić. Patrząc na tytuł i całą otoczkę, nastawiałam się na gorący romans pełen tańca i namiętności. Tymczasem dostałam historię o wiele bardziej mroczną, niepokojącą i emocjonalnie cięższą, niż się spodziewałam i właśnie to najbardziej mnie w niej kupiło.

„Tango Cieni” od pierwszych stron buduje napięcie. To nie jest lekka historia o miłości, przy której można się całkowicie odprężyć. Tutaj cały czas czuć niepokój, tajemnice i emocje, które wiszą nad bohaterami jak burza.

Relacja Katrin i Mateo jest intensywna, momentami wręcz toksyczna, ale trudno oderwać od niej uwagę. Mateo to dokładnie ten typ bohatera, który wzbudza jednocześnie fascynację i ostrzega wszystkimi możliwymi czerwonymi flagami. Im bardziej wchodziłam w tę historię, tym bardziej chciałam wiedzieć, dokąd to wszystko prowadzi.

🥀 Co znajdziecie w książce:

🖤 Mroczny i duszny klimat
🔥 Relację pełną obsesji, napięcia i niebezpiecznego przyciągania
⚔️ Motyw zemsty i demonów przeszłości
💃 Emocjonalne tango między pożądaniem a strachem
🕵️ Tajemnice i bohaterów skrywających więcej, niż pokazują
🚬 Mafijne klimaty i niebezpieczne układy
❤️‍🔥 Zmysłowe sceny napisane ze smakiem
📖 Dynamiczną akcję i szybkie tempo historii
😮 Zwroty akcji i emocjonalny chaos
🌑 Historię pokazującą, jak łatwo fascynacja może zamienić się w obsesję

Bardzo spodobał mi się motyw zemsty oraz to, jak przeszłość wpływała na bohaterów i ich decyzje. Akcja cały czas idzie do przodu, więc książkę dosłownie się pochłania. To jedna z tych historii, przy których mówi się „jeszcze tylko jeden rozdział”, a chwilę później okazuje się, że jest środek nocy.

Ogromnym atutem tej książki jest klimat. Autorka świetnie balansuje między pożądaniem, lękiem i psychologicznym napięciem. Nie ma tutaj przesady ani sztuczności, emocje są intensywne, ale podane w bardzo naturalny sposób.

Styl autorki jest lekki i przystępny, dzięki czemu historię czyta się błyskawicznie. Jednocześnie autorka potrafi świetnie budować atmosferę poprzez niedopowiedzenia, spojrzenia i emocje ukryte między bohaterami. W tej historii jest coś dusznego i uzależniającego, co sprawia, że trudno się od niej oderwać.

Katrin to bohaterka, która próbuje odzyskać spokój i kontrolę nad własnym życiem, ale przeszłość nie pozwala jej o sobie zapomnieć. Z kolei Mateo od początku budzi mieszane uczucia jest magnetyczny, tajemniczy i niepokojący jednocześnie. Ich relacja balansuje na granicy fascynacji i zagrożenia, a napięcie między nimi z każdą stroną robi się coraz mocniejsze.

Jeśli lubicie historie z mrokiem, tajemnicami, emocjonalnym napięciem i relacjami, które dalekie są od idealnych, „Tango Cieni” zdecydowanie może Was wciągnąć. To szybka, intensywna i bardzo klimatyczna lektura, która zostawia po sobie sporo emocji.

„Tango Cieni” to lektura, która wchodzi pod skórę niczym chłodny powiew niepokoju, by po chwili rozpalić zmysły intensywnością, jakiej próżno szukać w klasycznych romansach. Pozycja ta precyzyjnie operuje balansem między literackim pięknem a brutalną, emocjonalną prawdą o ludzkich obsesjach. Autorka stworzyła duszny, niemal klaustrofobiczny klimat, w którym każdy oddech bohaterów wydaje się ważyć tonę, a czytelnik od pierwszej strony zostaje wciągnięty w niebezpieczną grę pozorów.

Największą siłą tej powieści jest bez wątpienia psychologia postaci i gęstość budowanego napięcia. Katrin to bohaterka, której pragnienie spokoju jest tak namacalne, że niemal fizycznie odczuwamy jej lęk przed powrotem demonów przeszłości. Z kolei Mateo to postać magnetyczna, ale w sposób, który budzi instynktowny sprzeciw - jest ucieleśnieniem mroku, który fascynuje i przeraża jednocześnie. Autorka genialnie ukazała tę cienką, wręcz kruchą granicę między zdrowym pożądaniem a toksycznym zniewoleniem. To nie jest lekka opowieść o miłości, a studium relacji, w której dominacja i tajemnica grają główne role, a każda próba odzyskania kontroli przez bohaterkę kończy się jeszcze głębszym zanurzeniem w niebezpieczny świat mafijnych porachunków i walki o wpływy.

Stylistyka książki zasługuje na osobne uznanie. Język jest niezwykle plastyczny, pełen zmysłowych opisów, które nie ocierają się o wulgarność, lecz budują aurę intymności i niedopowiedzenia. Narracja przypomina tytułowe tango - są tu gwałtowne zwroty akcji, momenty niemal statycznego zawieszenia głosu i finał, który uderza z siłą orkiestry, pozostawiając czytelnika w osłupieniu. Autorka potrafi pisać o emocjach w sposób surowy, a jednocześnie elegancki, co sprawia, że nawet mroczne wątki zyskują niemal filmowy sznyt.

Jeśli miałabym wskazać słabsze strony, byłaby to momentami zbyt wielka intensywność - czytelnik potrzebuje chwili oddechu, której autorka niemal nam odmawia, nieustannie podkręcając tempo. Niektóre decyzje bohaterów mogą budzić w nas wewnętrzny bunt, ale czyż nie taka jest rola dobrej literatury? Ma prowokować do dyskusji z samym sobą. To książka dla osób o mocnych nerwach, które w literaturze szukają autentycznego ognia i nie boją się zajrzeć w ciemne zakamarki ludzkiej duszy.

„Tango Cieni” to literacka pułapka, w którą wpada się z własnej woli i z której wcale nie chce się wychodzić. To powieść kompletna, dojrzała i przede wszystkim odważna w kreowaniu niejednoznacznych emocji.