Okładka książki - Tappi. O czerwonym jaju, babcinym zeszycie i małych awanturnikach

Tappi. O czerwonym jaju, babcinym zeszycie i małych awanturnikach

W Szepczącym Lesie zaczyna się wiosna - a gdy nadchodzi wiosna, wszystkim trochę... odbija, przez co Tappi znowu musi zapomnieć o drzemce. W odwiedziny przybywa jego niezwykła Babcia, pełna energii i zwariowanych pomysłów, która wręcza mu... ogromne, tajemnicze jajo, znalezione przy leśnej ścieżce.

Co to za jajo? Do kogo należy? I dlaczego nagle interesują się nim skrzaty?

Tappi nie ma pojęcia, że wraz z Chichotkiem i Błyskotką będą musieli przeprowadzić pełne przygód śledztwo, a w jego trakcie wejdą do podziemnych tuneli, popełnią parę magicznych pomyłek, trafią na prawdziwe boisko, a na końcu odkryją coś, czego w Szepczącym Lesie nikt się nie spodziewał.

Bo czasem jedna plotka potrafi narobić większego zamieszania niż całe stado smoków.

Pełna humoru, ciepła i szalonych pomysłów opowieść o przyjaźni, zaufaniu i o tym, że zanim w coś uwierzymy, warto najpierw zapytać i pomyśleć.

***

I hop do Szepczącego Lasu. Ciekawe, czy mój kochany wnuczek ucieszy się z tego, co znalazłam po drodze!

Babcia

I znowu nie pozwolą mi się wyspać. Zobaczycie!

Tappi

Maślaki, Maślaki to super chłopaki! I dziewczyny na medal! Nasza banda się nie da!

Skrzat Hurgałek

Ciekawe, jak by to było kiedyś stać się całkiem malutkim... Albo wręcz przeciwnie! Ogromniastym!

Chichotek

Żadnych czarów. Żadnych! Obiecuję!

Błyskotka

Otóż wpadła mi do nosa mucha. Nieduża. Z gatunku tych średnich. A może była spora? W każdym razie...

Łoś Stanisław

BIOGRAM

Marcin Mortka

Tata, domator, autor książek dla dzieci i wielu powieści fantasy. Oddany rodzinie i książkom. Poszukiwacz spokoju, optymista, gawędziarz, wielbiciel historii i ostrej muzyki. Od wielu lat próbuje zostać hobbitem, a wakacje regularnie spędza w Szepczącym Lesie. Od 2021 roku związany z Wydawnictwem SQN.

Informacje dodatkowe o Tappi. O czerwonym jaju, babcinym zeszycie i małych awanturnikach:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2026-05-25

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Tappi. O czerwonym jaju, babcinym zeszycie i małych awanturnikach

Tappi. O czerwonym jaju, babcinym zeszycie i małych awanturnikach - opinie o książce

„Tappi. O czerwonym jaju, babcinym zeszycie i małych awanturnikach” to książka, która udowadnia, że w Szepczącym Lesie nawet spokojne wiosenne dni potrafią zamienić się w prawdziwą lawinę niezwykłych wydarzeń. Wystarczy jedno tajemnicze jajo, odrobina ciekawości i kilka zbyt pochopnie powtórzonych plotek, by cały las stanął na głowie. Tym razem do Tappiego przybywa wyjątkowy gość, a mianowicie jego babcia. I od razu wiadomo, że nie będzie to zwyczajna wizyta. Pełna energii, pomysłów i dobrego humoru seniorka wnosi do opowieści mnóstwo świeżości i pokazuje, że wiek nie przeszkadza w przeżywaniu wielkich przygód. Kiedy przynosi znalezione przy leśnej ścieżce ogromne jajo, rozpoczyna się seria zabawnych zdarzeń, które wciągają nie tylko Tappiego, ale także jego przyjaciół oraz mieszkańców całego lasu.
Autor po raz kolejny stworzył historię pełną ciepła, śmiechu i sympatycznego zamieszania. Wśród podziemnych tuneli, nieporozumień i niezwykłych odkryć młodzi czytelnicy otrzymują ważną lekcję o tym, jak łatwo uwierzyć w niesprawdzone informacje i jak wiele problemów może wywołać jedna niewinna plotka. Wszystko zostało jednak podane w lekkiej, przyjaznej formie, dzięki której nauka płynie naturalnie z samej przygody.

Niezmiennie jak w poprzednich tomach serii, ogromnym atutem książki są bohaterowie, których po prostu nie da się nie lubić. Tappi jak zawsze imponuje życzliwością i rozsądkiem, a jego przyjaciele dostarczają wielu powodów do uśmiechu. Każda kolejna strona zachęca do dalszego czytania i odkrywania tajemnicy niezwykłego jaja. A całość dopełnia jak zawsze kolorowe wydanie książki. W środku znajdziemy piękne, pełne detali ilustracje, które doskonale oddają klimat Szepczącego Lasu i sprawiają, że historia jeszcze mocniej działa na wyobraźnię. Dodatkową atrakcją, na którą zawsze czeka każdy fan serii, są kolorowanki przygotowane dla najmłodszych czytelników, dzięki którym przygoda z Tappim nie kończy się wraz z przeczytaniem ostatniej strony.

To pełna uroku opowieść o przyjaźni, zaufaniu i sile rozmowy, która bawi, wzrusza i przypomina, że zanim uwierzymy w sensacyjne wieści, warto najpierw poznać prawdę. Idealna lektura dla wszystkich fanów sympatycznego wikinga i jego niezwykłego świata

Avatar użytkownika - baska
baska
Przeczytane:2026-06-04, Ocena: 6, Przeczytałam,

Jestem ogromną fanka książek o Tappim dlatego bardzo się ucieszyłam na wieść o jego nowych przygodach. Tym razem Tappiego odwiedza jego babcia i od razu muszę napisać, że bardzo spodobało mi się jej przedstawienie. To nie jest stereotypowa babcia siedząca w fotelu i robiąca na drutach. Babcia Tappiego przygotowuje się do biegu przełajowego przez Szepczący Las i ma w sobie mnóstwo energii. Fajnie, że dzieci mogą zobaczyć także taki obraz babci -aktywnej, pełnej pasji i gotowej na przygody.

Podczas drogi do wnuka znajduje ona ogromne czerwone jajo w białe kropki. Oczywiście wszyscy od razu chcą się dowiedzieć, do kogo należy i skąd się wzięło. Sprawa jednak szybko się komplikuje, bo jajo niespodziewanie znika.

Rozpoczynają się poszukiwania, które prowadzą bohaterów przez podziemne korytarze, wśród wzburzonych kretów, aż do biblioteki pełnej małych, bardzo bojowo nastawionych skrzatów. Nie brakuje zamieszania, niebezpieczeństw i zaskakujących zwrotów akcji. A wszystko kręci się wokół tajemniczego jaja i tego, co może się z niego wykluć.

Jak zawsze u Mortki historia jest pełna humoru, ciepła i przygód. Akcja płynie szybko, a bohaterowie po raz kolejny pokazują, jak ważne są przyjaźń, odwaga i wzajemna pomoc.

Dużym plusem są także kolorowanki dołączone do książki. Moje dzieci bardzo lubią ten dodatek i zawsze chętnie sięgają po kredki zaraz po skończonej lekturze.

Pas Ilmarinena
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Pas Ilmarinena

W chwili, gdy mroźną ciszę nad fińskimi lasami zburzył łoskot radzieckich dział, rozpoczęła się inna, równie okrutna wojna. Ambitny oficer NKWD Siergiej...

Dola i Los
Marcin Mortka0
Okładka ksiązki - Dola i Los

Na Dolę! Na Los! Na Kulę Błota! Drużyna do zadań specjalnych jeszcze nigdy nie miała tak pod górkę. Oto Dolina znalazła się u progu zagłady, na horyzoncie...