Okładka książki - Thackeray, William Makepeace - Targowisko próżności. Tom 2

Thackeray, William Makepeace - Targowisko próżności. Tom 2

Inne wydania:

Jedno z najważniejszych dzieł literatury angielskiej XIX wieku!

Grzeszna kobieta, nieczuła matka, skłonna do zdrady żona? Wiele można powiedzieć o Rebecce Sharp, a nawet to, że nie kocha swojego syna. Ilekroć pojawia się w czyjejś rodzinie, natychmiast zrywa najświętsze więzy. Pochlebstwa i podłe intrygi to jej domena, a wyrafinowanie – drugie imię. Nie cofnie się przed najgorszym oszustwem, jednocześnie mając w duszy próżność i wyrachowanie.

Czy można stłamsić w sobie głęboko zakorzenioną pogardę do bliźniego?

Drugi tom powieści znajdującej się na liście 100 książek (według BBC), które każdy człowiek musi przeczytać! Wciąż aktualna, odkrywająca blaski i cienie dziewiętnastowiecznego angielskiego społeczeństwa, ukazująca naturę ludzką, i to tę, której się wstydzimy.

„Im dłużej czytam dzieła Thackeraya, tym bardziej odnoszę wrażenie, że jestem sam na sam z jego przenikliwością, z jego prawdą, z jego odczuciami. Thackeray to prawdziwy tytan literatury” – Charlotte Brontë

Informacje dodatkowe o Thackeray, William Makepeace - Targowisko próżności. Tom 2:

Wydawnictwo: Replika

Thackeray, William Makepeace - Targowisko próżności. Tom 2 - opinie o książce

Avatar użytkownika - vaapu
vaapu
Przeczytane:2016-03-10,
Opowieść wydana została w dwóch tomach, ale trudno oceniać je oddzielnie. Właściwie mogę napisać o tej części to samo, co o poprzedniej: mamy tu świat konwenansów, intryg, aranżowanych związków opisany i opatrzony celnym, ironicznym komentarzem autora. Nieco rozczarowuje tylko zakończenie, które co prawda jest zaskakujące (dla mnie było), ale w moim odczuciu nie pasuje do reszty historii.
Avatar użytkownika - elphaba
elphaba
Przeczytane:2011-10-25, Przeczytałam,
Księga snobów napisana przez jednego z nich
William Makepeace Thackeray0
Okładka ksiązki - Księga snobów napisana przez jednego z nich

Zbiór ciekawych, satyrycznych artykułów prasowych napisanych przez Thackeraya do jednej z londyńskich gazet, które piętnują snobizm wielu grup społecznych...

Targowisko próżności. Vanity Fair. Tom 1
William Makepeace Thackeray0
Okładka ksiązki - Targowisko próżności. Vanity Fair. Tom 1

Jedno z najważniejszych dzieł literatury angielskiej XIX wieku! Nikt nie jest lepiej przygotowany do wielkiej kariery i walki o bogactwa od powabnej...