Okładka książki - Trup numer 5

Trup numer 5

Pewien hrabia szczyci się swoim niezbyt prawdziwym zamkiem we Francji. Niestety to, co wyprawia się w lochach spędza mu sen z powiek.

W miasteczku Trou de Trombeau panoszy się turecka mafia, mało kto mówi po francusku, a po ulicach snują się przynoszące nieszczęście stare mamrotnice. Jest tajemniczo i wieje grozą.

Bratanek hrabiego wraz ekipą przyjaciół spieszy na pomóc wujowi.

Gdy dojeżdżają do zamku w Trou de Tombeau, na miejscu okazuje się, że hrabia został aresztowany za zabicie żony. Bratanek zrobi wszystko, by uwolnić go od zarzutów, ale nie jest to proste, bo wokół wiele się dzieje, a dodatkowo seksualny eksperyment dwójki przyjaciół doprowadza w zamku do katastrofy budowlanej. Nie koniec jednak na tym, jeszcze tego samego dnia odnalezione zostają kolejne zwłoki. Teraz podejrzani są już absolutnie wszyscy.

Czy francuska policja zdoła rozwikłać zagadkę?

I co ma z tym wspólnego ziejące odorem tajemnicze zejście do zaświatów?

Informacje dodatkowe o Trup numer 5:

Wydawnictwo: BookEnd
Data wydania: 2025-11-14

Kup książkę Trup numer 5

Trup numer 5 - opinie o książce

Przeczytałam prawie wszystkie książki Iwony Banach, ale w tej zawiało totalną nowością dla mnie. Taką arystokracją, zamkowym klimatem i oczywiście absurdem, który wywoływał niekontrolowany śmiech.

Tym razem czytamy o tureckiej mafii, zamkowych duchach, seksualnym eksperymencie, zwłokach i katastrofie budowanej. Do kompletu mamy bohatera oskarżonego o zabicie żony, którego trzeba uniewinnić. Przede wszystkim znaleźć dowody, ale na domiar złego pojawia się kolejny trup. Co dzieje się w zamku? Czy francuska policja rozwikła wszystkie zagadki? Kto będzie im w tym pomagał?

Autorka po raz kolejny utwierdza mnie w przekonaniu, że jej komedie kryminalne są po prostu oryginalne i nikt ich nie przebije. Kocham ten absurd zawarty w nich. To książki, które pokazują świat i ludzi w innych kolorach. Idealne na to, by nabrać dystansu do wszystkiego. Końcówka książki i serwowane dania ARYSTOKRACKIE utwierdziły mnie w przekonaniu, że mogę nawet co drugi dzień jeść kurczaka i nie będę narzekać ?

Dialogi w tej książce bywają wulgarne, ale dopasowane pod sytuację, a sytuacja tego wymaga.No cóż, ja mogę Wam pisać. To trzeba przeczytać i albo się lubi, albo nie. A jak się lubi, to lubi się każdą pozycję spod pióra autorki.

Polecam na poprawę humoru.

Śmierć na blogowisku
Iwona Banach0
Okładka ksiązki - Śmierć na blogowisku

Internet sam w sobie jest czymś wirtualnym, ale wspomaga się rzeczywistością, a rzeczywistość coraz mniej funkcjonuje bez internetu. Kanapka o wiele lepiej...

Tango z rożnem
Iwona Banach0
Okładka ksiązki - Tango z rożnem

Starsza aspirant Lidia Czubajko, która jeszcze będąc na służbie usiłowała zaszkodzić swojemu byłemu podwładnemu Andrzejowi i byłemu narzeczonemu Bartkowi...

Opad
Opad