TRYPTYK HANIEBNY – w ognia blasku czy w mroku nasze przeznaczenie?
Wyobraź sobie obraz tak zatrważający, że trzeba go wymazać z historii. Legenda o zaginionym malowidle polskiego ucznia Hieronima Boscha stała się ramą opowieści o misternie splecionych ze sobą losach bohaterów, w świecie, gdzie honor jest towarem, a sprawiedliwość ma twarz kata.
Tomasz Witkowski zabiera czytelnika w podróż przez czternastowieczną Europę Środkową, w której dym alchemicznych pieców miesza się z fetorem lochów i wonią strachu skazańców. To nie jest typowa powieść historyczna – to wnikliwe studium Żądzy, Zła i Pogardy.
Żądza. Jakub, prosty syn kowala, u boku nieprzeniknionego Maxentiusa Renatusa wkracza na ścieżkę alchemicznej transmutacji. Czy ich pogoń za kamieniem filozoficznym jest poszukiwaniem doskonałości, czy jedynie genialnym oszustwem zaspokajającym pragnienie bogactwa w rządzonym przez chciwość świecie?
Zło. Teofilakt, niziołek o dobrym sercu i twarzy anioła, pragnie służyć Bogu. Odrzucony przez bliskich, sponiewierany jarmarcznym życiem, trafia w wir dworskich intryg i zakazanych namiętności. Czy z żywej zabawki przeistoczy się w demiurga kierującego losami innych.
Pogarda. Kat, najbardziej pogardzany w królestwie, a zarazem jedyny człowiek pozbawiony złudzeń, spisuje swą spowiedź. Spoglądając na świat z wysokości Kruczego Kamienia, odkrywa prawdziwe oblicze natury ludzkiej: największe okrucieństwo kryje się nie w sali tortur, lecz w sercach tych, którzy łaknąc krwi skazańców, jednocześnie drżą przed dotykiem oprawcy. Czy uda mu się odejść na własnych warunkach?
Tryptyk haniebny – książka inna niż wszystkie – literackie zwierciadło odbijające nasze najgłębsze lęki i pragnienia. Opowieść o wewnętrznych zmaganiach, moralnych wyborach i o cyklu wiecznych powrotów, w którym ofiary zamieniają się rolami z oprawcami, a prawda jest warta tyle, ile czysta woda, której nikt nie pożąda...
Spójrz na ten obraz. Rozpoznasz w nim siebie czy jedynie cień?
Napisany na podstawie pierwszej części Tryptyku scenariusz zatytułowanym Kowal i alchemik otrzymał Nagrodę Stowarzyszenia Autorów ZAiKS w kategorii audio podczas Międzynarodowego Festiwalu Kina Niezależnego Off Camera w konkursie scenariuszowym Script Pro w 2023 roku
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-05-21
Kłamstwo to temat atrakcyjny i modny. Jeśli nasze komunikowanie się z innymi ma charakter gry, jak twierdzi wielu, miejsce kłamstwa w komunikowaniu jest...
"Największą zagadką, przed jaką stoi człowiek, jest on sam. Skąd pochodzimy? Czy różnimy się zasadniczo od innych zwierząt? Czy postępowaniem naszym...
Przeczytane:2026-06-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, czytam regularnie, Egzemplarz recenzencki,
Literatura od wieków stawia pytania o naturę człowieka. Czy ludzie rodzą się dobrzy, a zło jest wynikiem okoliczności, czy też mrok stanowi nieodłączną część ludzkiej osobowości? W powieści ,,Tryptyk haniebny" Tomasz Witkowski podejmuje właśnie ten problem, tworząc historię osadzoną w brutalnych realiach średniowiecza. Jednak historyczna sceneria jest jedynie tłem dla głębszych rozważań nad źródłami zła, mechanizmami władzy oraz moralną odpowiedzialnością człowieka za własne wybory.
Jednym z najważniejszych motywów utworu jest wszechobecność zła. Autor pokazuje je nie jako siłę nadprzyrodzoną, lecz jako element ludzkiej natury. Bohaterowie powieści często stają przed trudnymi wyborami, a ich decyzje wynikają z ambicji, lęku, chciwości lub pragnienia dominacji. Zło nie pojawia się nagle - rodzi się stopniowo, rozwija się w codziennych działaniach i znajduje usprawiedliwienie w pozornie racjonalnych argumentach. Dzięki temu Witkowski pokazuje, że granica między dobrem a złem jest znacznie bardziej płynna, niż zwykliśmy sądzić.
Istotną rolę odgrywa również motyw władzy. W świecie przedstawionym rządzą ci, którzy potrafią manipulować innymi lub wykorzystują ich słabości. Władza staje się narzędziem podporządkowywania ludzi, a jednocześnie ujawnia prawdziwe oblicze tych, którzy ją posiadają. Autor sugeruje, że człowiek wystawiony na pokusę dominacji często zatraca własne zasady moralne. W ten sposób powieść staje się uniwersalną refleksją nad mechanizmami funkcjonującymi nie tylko w średniowieczu, lecz także we współczesnym świecie.
Tytułowy ,,tryptyk" można interpretować symbolicznie. Tradycyjnie tryptyk jest dziełem składającym się z trzech części, które wspólnie tworzą całość. W powieści symbol ten może odnosić się do różnych aspektów ludzkiego doświadczenia: dobra, zła i odpowiedzialności; przeszłości, teraźniejszości i przyszłości; albo trzech oblicz człowieka - tego, kim jest, kim chciałby być i kim staje się pod wpływem okoliczności. Takie odczytanie podkreśla wielowarstwowość utworu i zachęca do poszukiwania ukrytych znaczeń.
Ważnym elementem książki jest także atmosfera niepokoju i moralnego chaosu. Średniowieczny świat przedstawiony przez Witkowskiego jest pełen przemocy, przesądów i cierpienia. Nie jest to jednak wyłącznie obraz konkretnej epoki. Można go odczytać jako metaforę rzeczywistości, w której człowiek nieustannie zmaga się z własnymi słabościami. Autor zdaje się przypominać, że postęp cywilizacyjny nie eliminuje ludzkich wad, a pytania o odpowiedzialność, sumienie i godność pozostają aktualne niezależnie od czasu i miejsca.
,,Tryptyk haniebny" można więc interpretować jako opowieść o ciemnych stronach ludzkiej natury oraz o konsekwencjach moralnych wyborów. Tomasz Witkowski nie daje prostych odpowiedzi ani jednoznacznych ocen. Zamiast tego skłania czytelnika do refleksji nad tym, jak łatwo człowiek może ulec własnym słabościom i jak trudno zachować moralną integralność w świecie pełnym pokus. To właśnie uniwersalność tych pytań sprawia, że powieść wykracza poza ramy literatury historycznej i staje się ważnym głosem w dyskusji o kondycji człowieka.