Okładka książki - Tymek, Czarny Kot i zimowe sekrety zamczyska

Tymek, Czarny Kot i zimowe sekrety zamczyska

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Śnieżyca niemal odcięła od świata Kamieniec Ząbkowicki. W lesie pojawiła się tajemnicza choinka rozświetlona tysiącami złotych światełek.

Kot, Tymek, Tosia, wiewiórka Basia i Sokół - magiczni detektywi - wyruszają w jedną z najbardziej niebezpiecznych misji w swojej historii.

Przeniesieni w czasie do roku 1910, trafiają do majestatycznego zamku Książ, gdzie poznają niezwykłą księżną Daisy, zwaną Stokrotką. To właśnie tutaj giną bez śladu bezcenne perły - i tylko oni mogą odkryć prawdę.

Czy uda im się odnaleźć perły, zanim przepadną na zawsze? Czy spędzą te święta razem?

Zamek Książ skrywa więcej niż jedną tajemnicę...

Do tej pory w cyklu ukazały się:

Tymek, Czarny Kot i zagadki Pałacu Marianny

Tymek, Czarny Kot i zimowe sekrety zamczyska - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2025-11-14, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Zbliża się Boże Narodzenie. Śnieżyca, która nawiedziła Kamieniec Ząbkowicki niemal odcięła go od świata. W tym czasie Tymek i przyjaciele znajdują w lesie dziwną choinkę rozświetloną tysiącami złotych światełek. To odkrycie staje się początkiem nowej, niebezpiecznej misji. Przeniesieni do roku 1910 będą musieli połączyć siły z Daisy Hochberg von Pless, księżnej na Książu by odnaleźć zaginione perły i pokonać zło, które zagościło na świecie.
Już od pierwszych stron Tymka, Czarnego Kota i zimowego sekretu zamczyska można było dostrzec małą, prawie niezauważalną zmianę... Zmianę, która dotyczyła Tymka i Tosi... W ich zachowanie można było wyczuć, że nie są już małymi dziećmi. Powoli, niemal niezauważenie stawali się bardziej dojrzalsi. Jednak siła ich przyjaźni była niezmienna... Niezmienna była ich determinacja by pomagać innym... by ochronić świat przed złem... Tym razem było podobnie. Przyjaciele po raz kolejny musieli stanąć twarzą w twarz ze złem... Stanąć twarzą w twarz z nowymi zagadkami... Po raz kolejny musieli przenieść się w czasie... Tym razem ich przygoda zaczęła się od bożonarodzeniowej choinki, którą dostrzegli w lesie. Przygody, która zaprowadziła ich do ubranego w bożonarodzeniową szatę majestatycznego zamku Książ. Tam musieli pomóc księżnej Daisy odnaleźć zaginione perły i wygrać kolejną bitwę ze złem. Złem, którego do tej pory nie spotkali.
 Tymek, Czarny Kot i zimowe sekrety zamczyska to udana kontynuacja cyklu Czarny Kot. Tym razem autorka postanowiła zabrać nas do Wałbrzycha by tam wśród ośnieżonych pól, łąk i lasów przeżyć kolejną fascynującą, choć nieco niebezpieczną przygodę. Pozwoliła przechadzać się po korytarzach i komnatach zamku Książ przygotowanego do celebracji Bożego Narodzenia. Tymek, Czarny Kot i zimowe sekrety zamczyska to lektura lekka i przyjemna. Dojrzalsza niż wcześniejsze części. To lektura, w której nie brak sekretów i różnorakich zagadek. Pokazująca prawdziwą moc przyjaźni. To historia, która urzeknie niejednego czytelnika.

Wanda Panda wita jesień
Sylwia Winnik0
Okładka ksiązki - Wanda Panda wita jesień

Mimo chłodu jesień też może być fajna! Razem z Wandą zbierzcie kolorowe liście, kasztany i żołędzie, a następnie wspólnie stwórzcie z nich wyjątkowe ludziki...

Bezmiłość. O czułych wyznaniach w listach, grypsach i wspomnieniach z Majdanka
Sylwia Winnik0
Okładka ksiązki - Bezmiłość. O czułych wyznaniach w listach, grypsach i wspomnieniach z Majdanka

Miłość to ostatnia rzecz, o której się myśli, gdy padają słowa: obóz koncentracyjny. A jednak setki zachowanych listów, tych oficjalnych i tych przekazywanych...