Okładka książki - Ukojenie

Ukojenie

Trzeci tom bestsellerowej serii „Southern Reach”.

Przez trzydzieści lat uczestnicy kolejnych ekspedycji, którzy mieli zbadać Strefę X, zabijali się nawzajem, umierali lub popełniali samobójstwa. Tajemniczy obszar rozszerza się, stanowiąc zagrożenie dla świata zewnętrznego. Czy ostatnia wyprawa, która wyrusza, aby znaleźć zaginionego członka poprzedniej ekspedycji, odkryje w końcu, co tak naprawdę dzieje się w Strefie X? A może rozwiązanie zagadki kryje się w dzienniku Latarnika?

Informacje dodatkowe o Ukojenie:

Ukojenie - opinie o książce

Avatar użytkownika - kamilaniziol
kamilaniziol
Przeczytane:2025-12-07, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Ostatnia część trylogii, która pozostawiła lekki niedosyt. Cieszę się, że Vandermeer po 10 latach dopisał część czwartą, ale jeszcze jej nie przeczytałam. Swoją drogą, dlaczego jako czytelnik mam czelność oczekiwać odpowiedzi?

Ta część dla mnie była gorsza niż poprzednie. W sumie nie przyniosła żadnych rozwiązań, ale rozumiem dlaczego tak się stało. Myślę, że taki jest sens tej trylogii - odpowiedzi są niemożliwe, każda inna, każda prawidłowa a może błędna?

Angielski tytuł tej części to ''Acceptance'', a moim zdaniem akceptacja a ukojenienie to dwie różne rzeczy. Akceptacja - czego? Siebie samego w obliczu klęski, siebie samego jako kopii, nowozbudowanego człowieka, świata podbitego, świata mojego? Przeżycie jest możliwe tylko dzięki akceptacji, która może ale nie musi przynieść ukojenie? Pamiętając, że Vandermeer pisał w opozycji do polityki Trumpa, czy tysiące Amerykanów teraz żyją w Area X?

W tej części antybohaterowie stają się bardziej ludzcy. Postać Dyrektorki nabiera barw, w końcu można się z nią utożsamić. Nawet Lowry, szalony Lowry ma sens na jakimś poziomie. W Area X nie ma stategii prawidłowych i błędnych. Jak grać w grę kiedy nie zna się reguł?

Zabrakło mi rozdziałów pisanych z perspektywy Lowry i Whitby. Ależ byłoby to ciekawe!

Ujarzmienie
Jeff Vandermeer 0
Okładka ksiązki - Ujarzmienie

Strefa X nadal broni swoich tajemnic. Southern Reach, podupadająca rządowa agencja, do kolejnej próby zbadania terenu przydziela Kontrolera. Dla...

Absolucja
Jeff VanderMeer0
Okładka ksiązki - Absolucja

BESTSELLER ,,THE NEW YORK TIMES" JEDNA Z NAJBARDZIEJ WYCZEKIWANYCH KSIĄŻEK ROKU według ,,The New York Times", ,,The Washington Post", ,,New York Magazine"...