Okładka książki - Uroczy kwiecień

Uroczy kwiecień

Wiosna nie zaczyna się w kwietniu - zaczyna się we Włoszech.

Lata dwudzieste XX wieku. Cztery zmęczone deszczowym Londynem kobiety podejmują szaloną decyzję: wynajmują średniowieczną willę w sercu słonecznego Portofino.

Panie Arbuthnot i Fisher - ciche, przytłoczone codziennością kobiety, pragnące wytchnienia od nudnych mężów i towarzyskich obowiązków.

Lady Caroline Dester - olśniewająca, ale wiecznie znużona piękność z wyższych sfer.

Pani Wilkins - surowa starsza dama, stojąca na straży porządku i dobrych obyczajów.

W otoczeniu kwitnących ogrodów, błękitu Morza Śródziemnego i zapachu rozgrzanych gajów oliwnych bariery społeczne i wzajemne uprzedzenia powoli przestają mieć znaczenie. Słońce Ligurii i włoski krajobraz działają jak magiczny lek na wszelkie problemy. Kobiety otwierają się przed sobą, zwierzają, na nowo odkrywają radość życia i... zostają najlepszymi przyjaciółkami.

Uroczy kwiecień to urzekająca, dowcipna opowieść o potędze kobiecej przyjaźni i odnajdywaniu siebie.

Czasem wystarczy bilet do Włoch, by zacząć wszystko od nowa!

Informacje dodatkowe o Uroczy kwiecień:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-04-08

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Uroczy kwiecień

Uroczy kwiecień - opinie o książce

Zdjęcie w gazecie,przepięknej willi, otulonej wisterią znajdującej się we Włoszech przykuło uwagę dwóch pań. Pani Wilkins i Arbuthnot, mężatek, znudzonych codziennością i niesprzyjającą angielską pogodą. Ta pierwsza proponuje wspólny wyjazd. Tylko te koszty... pasowałoby je jeszcze podzielić. Takim sposobem znajdują kolejne dwie kobiety, które są gotowe na wspólne spędzenie całego kwietnia. Pani Fisher, niemłoda już wdowa, na wskroś angielska, ceniąca tradycje i kurtuazje. Panna Caroline, młoda, bogata, piękna...i właśnie od tej adoracji piękna pragnie odpocząć. Czy jednak wszystkie kobiety znajdą to czego szukają? Czy na pewno potrzebują samotności i spokoju czy tylko zmiany otoczenia?

Cztery nieznajome, jeden wspólny cel i piękne okoliczności przyrody. Na pewno włoska sceneria nieopodal Morza Śródziemnego wydaje się być bardziej kusząca niż ta ponurego Londynu lat dwudziestych poprzedniego wieku. Sama bym się długo nad tym nie zastanawiała tylko, jeśli tylko posiadałabym odpowiednią kwotę, wsiadła w pociąg i ruszyła odpocząć.

Powieść mnie wymęczyła, to chyba nie ten etap dla mnie. Wolę kiedy coś się dzieje, jest jakaś tajemnica do odkrycia, a tu... Czas płynie leniwie, bohaterki prowadzą ze sobą rozmowy pełne kurtuazji i jakiejś wymuszonej sympati. Jedynie od czasu do czasu któraś z pań powie coś "innego". Pani Fisher na wszystko ma jedną wymówkę - bo laska. Caroline to taka trochę egoistka, ale pragnąca świętego spokoju. Pani Arbuthnot zachowuje się jak starsza matrona, chociaż ani ona starsza, ani matrona. Miota się w tych swoich przemyśleniach i nie do końca wie czego chce. Jedynie Pani Wilkins jest jako tako "żywa", a to co ona "widzi" się spełnia. Dopiero gdy na horyzoncie pojawiają się mężczyźni, coś tam zaczyna się dziać. Owszem, miejscami jest zabawnie ale jak wspomniałam, to nie jest czas dla mnie na taką powieść. Wolną, refleksyjną i pełną...angielskości, aż się z niej ta ich obyczajowość wylewa. Jeśli szukacie powieści gdzie akcja jest wartka, fabuła ciekawa, to nie tutaj. Jednak wiem,że znajdzie się grono czytelników, którzy polubią się z tą historią. Bo każdy od czasu do czasu potrzebuje czegoś spokojniejszego.

Elizabeth i jej ogród
Elizabeth von Arnim0
Okładka ksiązki - Elizabeth i jej ogród

Czy można się zakochać w książce? Z pewnością. Mnie zdarzyło się to ostatnio przy niezwykłej powieści: „Elizabeth i jej ogród”. I z...