Okładka książki - Usta-usta

Usta-usta

Hipnotyzująca opowieść o obsesjach, żądzach i nieuchronności przeznaczenia

Na lotnisku JFK niespodziewanie spotykają się dawni znajomi z liceum. Jeden to odnoszący sukcesy marszand Jeff Cook, drugi - niespełniony literat. Podczas długiego oczekiwania na opóźniony lot do Europy Jeff zdradza koledze największą ze swoich tajemnic.

Oto przed wieloma laty uratował pewnemu człowiekowi życie - wyciągnął go ze spienionych fal, przeprowadził skuteczną reanimację i zniknął, kiedy na miejscu pojawiły się służby ratunkowe. Wciąż jednak rozpamiętywał te dramatyczne wydarzenia. Gdy w końcu odkrył, że tonącym był słynny milioner Francis Arsenault, ceniona postać w świecie sztuki, postanowił ubiegać się o posadę w jego galerii. I chociaż się wydawało, że Francis nie rozpoznaje Jeffa, wkrótce wziął go pod swoje skrzydła i wprowadził w świat władzy, prestiżu i bogactwa. Jeff dał się temu uwieść, ale jego relacja z mentorem stała się niepokojąco mroczna.

Aż któregoś dnia zadał sobie pytanie: czy nie byłoby lepiej, gdyby tamtego lata pozwolił Francisowi umrzeć?

,,,,Usta-usta" to elegancka, wartka i diabelsko pomysłowa powieść." Lauren Groff

,,Nie sposób jej odłożyć. [...] Pyszny moralitet w przebraniu dreszczowca." ,,Kirkus Reviews"

,,Elegancka proza, pod którą tętni złowrogie napięcie. Thriller psychologiczny nasuwający skojarzenia ze ,,Znajomymi z pociągu" Patricii Highsmith. Wielopiętrowa zabawa w kotka i myszkę." Passport Magazine

,,Zwodnicza opowieść pełna psychologicznego napięcia. [...] Czytelnik z przyjemnością obserwuje, jak bohaterowie stąpają po cienkiej linie między prawdą a prawdopodobieństwem." ,,Publishers Weekly"

,,Wciągająca i trzymająca w napięciu kameralna powieść, którą połkniecie za jednym zamachem. [...] ,,Usta-usta" to absolutnie porywająca historia o grze przypadku i pozorów. Wspaniałe zakończenie, po którym niczego nie będziecie już pewni." ,,Vogue"

Informacje dodatkowe o Usta-usta:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2025-08-06
ISBN: 9788381919418
Tytuł oryginału: Mouth to mouth

Tagi: Współczesna proza literacka Proza w przekładzie Beletrystyka - problematyka społeczna

Kup książkę Usta-usta

Usta-usta - opinie o książce

Avatar użytkownika - PaniKamelli1
PaniKamelli1
Przeczytane:2025-08-16, Ocena: 3, Przeczytałam,

Narrator, czekając na opóźniony lot, spotyka dawnego kolegę ze studiów. Ten, przy drinkach, snuje opowieść o punkcie zwrotnym w swoim życiu - przypadkiem uratował tonącego mężczyznę, a następnie zaczął obsesyjnie śledzić jego losy, coraz głębiej wnikając w jego świat.

Brzmi dobrze i dobrze się zaczęło, ale szybko okazuje się, że to opowieść bez cienia tajemnicy, grzęznąca w przewidywalności a finałowy plot twist nie zaskakuje, bo trudno go w ogóle nazwać zaskoczeniem.

To letnia, poprawna opowieść o świecie pieniędzy, galerii i kolekcjonerów napisana pod ą-ę bywalców tego środowiska - pozbawiona emocji i głębszych refleksji. W gruncie rzeczy zbędna.